Arkivert artikkel

Bli bedre kjent med europaministeren

Marit Berger Røsland er Norges nye EØS- og EU-minister.

Marit Berger Røsland har fartstid som politisk rådgiver og statssekretær i regjeringsapparatet. Nå er hun Norges nye EØS- og EU-minister (europaminister). Foto: M.B.Haga, UD

Det kom frem på pressekonferansen 20. oktober, da Berger Røsland ble presentert som ny statsråd. Da sa statsminister Erna Solberg, ifølge NRK:

– Jeg vet ikke om Marit vet dette, men jeg husker en utnevning av en statssekretær da Jan Petersen var utenriksminister. Da sa han til meg. Det er egentlig Marit som fortjener å bli statssekretær. Det er hun som egentlig gjør den beste jobben i hele utenriksdepartementet. Da var hun politisk rådgiver, men hun var litt for ung.

Erna Solberg sammen med tre nye statsråder i regjeringen. Foto: Cecilie V. Jensen
Foto: Høyre

Politisk rådgiver

Berger Røsland debuterte i regjering for 14 år siden. Men det var ikke der det begynte for 39-åringen.

Hun vokste opp på gården Skjelver på Åkrene i Fet i Akershus. Hun har tidligere vært både fylkestingsrepresentant og leder i Akershus Unge Høyre. I tillegg var hun politisk sekretær for ordfører Per Ditlev-Simonsen 2000–2001, og byrådssekretær for velferd og sosiale tjenester i 2002.

I 2003 var hun første gang i regjering, rett i forkant av Irak-invasjonen. 24 år gammel ble hun utnevnt som politisk rådgiver for utenriksminister Jan Petersen.

Statssekretær

Berger Røsland er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo (2006), og jobbet som advokatfullmektig og advokat frem til 2014 for Wiersholm, Mellbye & Bech i Oslo. Kun avbrutt av en periode som dommerfullmektig i Oslo tingrett i 2010.

Men Jan Petersen skulle få ønsket oppfylt til slutt. I 2014 ble hun utnevnt som statssekretær ved statsministerens kontor, hvor hun var til 2015. Deretter jobbet hun som statssekretær for Justis- og beredskapsdepartementet et år, før veien gikk videre til Utenriksdepartementet. Også der som statssekretær først, nå som EØS- og EU-minister.

Brexit

– EU-ministerposten er viktig. Det gjelder å ivareta norske interesser når EU og Storbritannia forhandler om brexit. Det er mange viktige deler som må samordnes i årene fremover, derfor har vi en egen task force på embetsmannsnivå, men det er også viktig at vi politisk følger dette tett. EU er vår viktigste samarbeidspartner på en rekke politikkområder, sa statsministeren under presentasjonen av de nye statsrådene.

Erna Solberg på Slottsplassen med nye statsråder. Foto: NTB scanpix, Ørn Borgen,
Foto: NTB scanpix, Ørn Borgen