Arkivert artikkel

Færre asylsøkere til Norge

UDI melder at det i uke 49 kom 363 asylsøkere til Norge, en reduksjon fra 968 uken før.

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, har følgende kommentarer:

– Én uke uten asylsøkere over Storskog er svært gode nyheter, og det er svært gledelig at det totale antallet asylsøkere som kommer til Norge er mer enn halvert – for andre uken på rad. Tiltakene vi har gjennomført har hatt en tydelig effekt. Enkelte partier har tidligere hevdet at svensk politikk var årsaken til nedgangen i antall asylsøkere til Norge, men svensk politikk har ingen innvirkning på trafikken over grensen mellom Russland og Norge. Dette er med andre ord også et resultat av innstrammingen vi har gjort.

– Innstrammingstiltakene våre har vært effektive på flere måter. Signaleffekten er i seg selv av betydning, fordi vi vet at informasjonen raskt sprer seg og attraktiviteten i å komme til Norge reduseres. Samtidig har vi tatt grep som gjør at det blir lettere å avvise grunnløse asylsøkere. At vi strammet inn på økonomiske ytelser er selvfølgelig også av betydning.

– Det er for tidlig å si hvor varig det er med færre ankomster til Norge, og det totale antallet mennesker som kommer til Norge er fortsatt unormalt høyt. Derfor følger vi situasjonen fortløpende – og er villige til å stramme ytterligere inn om nødvendig.