Arkivert artikkel

Fem tips for å unngå diabetes

Med riktig kosthold og trening kan mange slippe unna diabetes type 2. – Man må være klar over risikoen og gjøre noe med det, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland.

– Flere kunne ha unngått diagnosen hvis de bare var klar over hvor lite som skal til, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Colourbox

Diabetes type 2 er blitt den nye folkesykdommen. Mens noen er født med diabetes (type 1) og er avhengig av livsvarig insulinpreparater, er type 2 i mange tilfeller mulig å unngå, begrense eller utsette. Når man først har fått sykdommen blir man ikke kvitt den, men må tilpasse livsstilen livet ut.

Alle med diabetes type 1 trenger medisiner, og de aller fleste med type 2 trenger det også. Uten behandling kan man miste både syn, lemmer og leveår. Diabetes er faktisk den vanligste årsaken til både amputasjoner og nyretransplantasjoner i Norge.

I følge helsenorge.no sin informasjonsside om diabetes er det noen forhold som gjør at noen har større sjanse for å få diabetes type 2 enn andre:

  • Sykdommen er i familien
  • Usunt kosthold
  • Overvekt
  • Mangel på aktivitet

– Flere kunne ha unngått diagnosen hvis de bare var klar over hvor lite som skal til, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland. Han ønsker at verdens diabetesdag bidrar til bevisstgjøring.

– Flere kan ta ansvar og gjøre noe for å unngå eller utsette diabetes type 2. Hvis man har noen kilo for mye rundt magen, eller vet at andre i familien har eller hadde diabetes type 2, bør man søke råd og veiledning hos fastlegen, sier han.

Får oppfølging i hjemmet

Konsekvensene kan bli store hvis man går lenge med diabetes uten behandling og oppfølging av lege. Man risikerer at livet blir kortere, å måtte amputere lemmer og miste synet.

Når sykdommen er langt fremskreden har man behov for jevnlig oppfølging fra helsepersonell. For at belastningen skal bli så liten som mulig for den enkelte og helsetjenesten, gjennomfører regjeringen forsøk med velferdsteknologi i hjemmet.

I følge helsedirektoratets side om velferdsteknologi gjør denne teknologien gjør det mulig å ta nødvendige undersøkelser og få oppfølging fra egen stue. Det forskes på hvordan dette vil påvirke psykisk og fysisk helse positivt.

– Forsøkene med oppfølging i hjemmet er et viktig steg på veien mot pasientens helsetjeneste. I fremtiden skal man ikke være avhengig av å reise langt til et legekontor for jevnlig kontroll. Det sparer tid og kan gi en mer skreddersydd oppfølging, tror Stensland. – Men først og fremst må vi forebygge kronisk sykdom, legger han til.

Slik kan du forebygge diabetes type 2

Alle er forskjellige, og en lege vil kunne gi deg råd om hvordan du bør forebygge diabetes type 2. Oppsøk lege hvis du er i risikosonen. Sunne levevaner kan redusere risikoen for å bli syk. De generelle rådene for å forebygge diabetes på helsenorge.no er:

  1. Slutt å røyke
  2. Gå ned i vekt hvis du er overvektig
  3. Tren og vær i fysisk aktivitet – minst 30 minutter hver dag
  4. Tilpass kostholdet
  5. Undersøk om du har nedsatt toleranse for glukose