Arkivert artikkel

Godkjenner nullmoms for digitale nyheter

I løpet av våren vil nullmoms for digitale nyhetstjenester innføres.

Den norske nullmomsen for digitale nyhetstjenester er godkjent av ESA.

– En stor dag for norske medier og mediebrukere, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

Det betyr at det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier fjernes. Momsfritaket for journalistikk vil derfor gjelde uavhengig av om artikkelen publiseres digitalt eller på papir.

– Nyhetsmedier spiller en uvurderlig rolle for demokratiet og samfunnsdebatten og bør ha nullmoms uavhengig av hvilken teknologi som brukes for å formidle innholdet. Dette vil gi mer innovasjon og er en styrking av nye forretningsmodeller i norsk mediebransje, sier kulturministeren til NTB.

Endringen vil gjøre det enklere for små og store mediehus å selge digitalt innhold uten å være hindret av avgiftssystemet. Det vil fremme innovasjon og frigjøre ressurser til å gjennomføre den helt nødvendige digitale omstillingen mediene står oppe i.

Ordningen innføres fra 1. mars, og at den gjelder alle nyheter som omsettes mot brukerbetaling både på papir, PC, mobile enheter, radio og TV.

Nullmomsen vil gjelde for «allmenne nyhetstjenester» som dekker et bredt spekter av samfunnet, og ikke nisjemedier, fagpresse eller lignende.