Arkivert artikkel

Godt nytt semester

Noen bytter julegaver etter jul, andre kunne ønske de kunne bytte karakterutskrift. Gjelder det deg – ikke gi opp eller fortvil – bruk juleferien til å slappe av og lade opp til en ekstra innsats neste år, foreslår Høyres Henrik Asheim.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Selv om mange av resultatene fra de internasjonale studiene PISA og TIMSS var positive for norsk skole, var det også en økning av elever som sier de er ensomme eller ikke føler tilhørighet til skolemiljøet sitt. Om du er en av dem, finnes det også grep som kan tas for å gjøre neste semester bedre, sier Asheim.

Tips til elever i ungdomsskole og videregående:

  • Snakk med kontaktlæreren. Å vise at du gjerne vil er det første steget mot å få det til, da er læreren din klar over det, kan gi deg tips til hvordan du kan ta igjen forspranget og bør gi deg muligheten til å vise det før standpunktkarakteren skal settes.
  • Møt opp og vær aktiv i timen. Den nye fraværsregelen har mange sagt mye om, men hovedpoenget er at læreren skal kunne gi deg nok sjanser til å vise hva du kan for å kunne gi deg karakter – nå er sjansen for deg å bruke det til din fordel.
  • Repeter høstens temaer, men glem ikke å følge med på nye også. Kanskje det å se på dem samtidig gir nye nøkler til forståelse?

For noen kan det være for mye oppmerksomhet på det sosiale som gjør at skolearbeidet ikke blir gjort, men for flere kan mangelen på sosial tilhørighet være problemet.

– Årsakene til det kan være komplekse, og jeg skal ikke late som om jeg har enkle tips for å rette opp nettopp din situasjon, sier Asheim. Dette er i alle fall ting du trygt kan forsøke.

  • Snakk med en rådgiver, foreldrene dine eller en annen voksen du stoler på.
    Spesielt rådgivere på skolen kjenner til andre som har hatt det tøft og vet hva som fungerer. Ingen bør presse deg til å ta grep du ikke er komfortabel med, men å ha samtalen kan i seg selv hjelpe.
  • Det blir bedre. Mange finner styrke i budskapet som ofte kommer fra eldre som fant sine beste venner etter endt skolegang. Er det riktig ille, bør dere ta grep med en gang og evt vurdere utveksling eller bytte av skole, men for mange kan tanken på å få gode nok karakterer til å komme seg til et større sted uten snevre sosiale normer; enten de er vitenskaps-nerder, kreative kunstnersjeler eller et sted i mellom.

Tips til studenter:

På universitet eller høgskolen blir ofte endelig karakter i et fag satt etter endt semester. Det betyr ikke at mulighetene for å rette opp ikke finnes.

  • «Konte»
    Muligheten for å ta kontinuasjonseksamen varierer fra studiested til studiested. Hvis dette er noe du tenker på å gjøre kan det lønne seg å enten sjekke eksamensreglementet ved ditt studiested, eller sende en e-post til studieseksjonen og høre hvordan reglene og mulighetene er. Vet du at du hadde en dårlig dag kan dette godt være løsningen, uten at du må bruke for mye tid på undervisning og lese alt på nytt.
  • Ta faget om igjen
    Om du tror det var noe elementært i faget du ikke fanget opp sist semester, kan det å følge faget på ny, være den beste løsningen. Har du de gamle notatene dine, kan du ta utgangspunkt i dem og rette og tilføye. Snakk også gjerne med fagansvarlig om hvilke deler av pensum du bør lese på ny.
  • Lesestrategier
    Lag deg gode rutiner for hvordan du tilegner deg stoffet i de ulike fagene. Kanskje det er en idé å sette seg ned neste semester å evaluere hva som gikk bra og dårlig i høst. En ting som kan fungere godt er å finne noen å lese sammen med, hvor dere kan utfordre og teste hverandre i stoffet. Den beste måten å lære kan ofte være å lære bort til noen andre.
  • Bytt

Heller enn å fullføre en utdanning du allerede nå skjønner at ikke er for deg, kan løsningen være å lete etter en som passer bedre. Her er rådgiver på utdanningsstedet ditt beste kort. Det innebærer kanskje å finne en midlertidig løsning et semester, å ta noen eksamener du fortsatt kan få bruk for på ny og noen nye delfag om mulig. Det viktigste er å ikke se på alt som bortkastet og gi opp helt. Det er mange som har skiftet fag med stort hell, og det kan også gjelde deg. Husk å gi beskjed til lånekassen om det er aktuelt.