Arkivert artikkel

Høyres krafttak mot kreft

4. februar markeres verdens kreftdag over hele verden.

– Selv om stadig flere overlever kreft er det en sykdom som skremmer oss og gjør oss utrygge. For Høyre har det derfor vært viktig å sørge for å gjøre den vanskelige vente- og behandlingstiden mer forutsigbar, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Pakkeforløp for kreft

Hvert år får mer enn 30 000 nordmenn kreft. Stadig flere overlever kreft, men den usikkerheten som kreftpasienter, familie og venner opplever, er ofte svært vanskelig. For å gjøre behandlingen av kreftpasienter mer forutsigbar har regjeringen innført pakkeforløp for 28 kreftdiagnoser. 1. januar 2015 ble det innført pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft, som er krefttypen Kreftforeningen har løftet frem i år. Pakkeforløpene skal heve kvaliteten på norsk kreftomsorg, og samtidig redusere unødvendig ventetid for pasientene.

– Kreftpakkeforløpene er svært viktige for pasientene og deres pårørende, sier Høie. – Målet med pakkeforløpene er at både du som pasient og dine pårørende får god informasjon, blir involvert og har god innflytelse og dialog med helsevesenet gjennom hele forløpet, forteller helse- og omsorgsministeren.

Pakkeforløpet er din billett gjennom helsesystemet – det betyr at din rute gjennom helsesystemet er klar. Du og alle ledd i helserekken vet hva du skal gjennom, når og hvor. Det sikrer at du får behandling og diagnose i tide.

Takket være fantastisk innsats fra fagmiljøene og sykehus over hele landet er pakkeforløpene nå i gang.

– Pasienter forteller om raskere, tryggere og bedre hjelp i en sårbar livssituasjon. Pårørende forteller at en tøff og krevende tid har blitt mer forutsigbar, sier helsepolitisk talsperson for Høyre, Tone Trøen.

Vi skaper pasientenes helsetjeneste

Pakkeforløp for kreft er et godt eksempel på hvordan regjeringen skaper pasientens helsetjeneste. Men pakkeforløp viser også noe annet som er viktig: Å fornye og forbedre helsetjenesten handler ikke bare om mer ressurser, men om nye ideer og bedre løsninger. Slik at pasienter som rammes skal følge trygghet i en vanskelig tid.