Arkivert artikkel

Bli bedre kjent med utenriksministeren

Ine Eriksen Søreide er Norges nye utenriksminister – som den første kvinnen til å sette seg i sjefsstolen i Utenriksdepartementet.

Ine Eriksen Søreide i profil.
Ine Eriksen Søreide er Norges nye utenriksminister. Tidligere har hun blant annet vært forsvarsminister. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

– Det er selvfølgelig stas å være den første. Det betyr noe at barrierer brytes, sa hun i intervju med NRK 20. oktober – dagen hun gikk fra å være forsvarsminister til å bli utenriksminister.

Ine Eriksen Søreide var forsvarsminister fra 2013 til oktober 2017. Den aller største saken hun jobbet med da var langtidsplanen for Forsvaret – som bidro til et historisk løft for forsvaret.

Les gjerne mer om vår forsvars- og beredskapspolitikk her

Stortingsrepresentanten

Hun har også en lang bakgrunn på Stortinget, først som tredje vararepresentant for Troms, deretter med fast plass siden 22. oktober 2001. 16 år før hun ble utenriksminister var hun fast som representant for Per-Kristian Foss i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Den neste fireårsperioden var Eriksen Søreide leder for samme komiteen, før hun tok over som leder for Utenriks- og forsvarskomiteen i perioden 2009 til 2013.
Som forsvarsminister møtte Heidi Nordby Lunde i hennes fravær på Stortinget. De neste fire årene er det Mathilde Tybring-Gjedde som møter som hennes vara.

Strømmen og Tromsø

Ine Eriksen Søreide er født 2. mai 1976 i Lørenskog, og oppvokst på Strømmen. I august 1990 flyttet hun til Tromsø, like før hun skulle begynne i 8. klasse.
Stefaren eide blant annet Pyramiden Blomster, der Søreide jobbet ved siden av studiene.

– Ja, det kan godt være det er en god del tromsøværinger som har kjøpt blomster av meg på nittitallet! sier hun til Nordlys.

– Jeg likte alt med Tromsø, og stortrivdes hele perioden da jeg bodde der. De årene er jo perioden der du knytter sterke bånd. Jeg begynte i 8. klasse, så gikk jeg både videregående og studerte juss i byen. Jeg har fortsatt noen av mine beste venner fra denne tiden, sier Eriksen Søreide til Nordlys.

Hun kunne forøvrig også ha nevnt informasjonskurs fra Forsvarets høyskole fra 2010.

Jobbet hardt

– Jeg har alltid jobbet hardt. Jeg står tidlig opp. I Forsvarsdepartementet var det veldig greit, da var andre på plass rundt kvart over seks, halv syv. Her har utenriksråden sagt at de må lage turnusordning i sekretariatet slik at det er noen her når jeg kommer på jobb om morgenen, sier arbeiderdatteren som ble utenriksminister til VG.

Ine Eriksen Søreide
– Som menneske er hun omsorgsfull, samvittighetsfull og arbeidsom. Vi må passe på at hun av og til ikke arbeider for mye, sier statsminister Erna Solberg (56) leende til VG, før hun med alvor i stemmen skyter inn:

– Vi må av og til si til henne at det er lov å slappe av og ha det gøy også.

Selv om hun nå er mest kjent som tidligere forsvarsminister og utenriksminister, har hun mange verv å vise til for Høyre. Her er noen:

  • 1. nestleder i Troms Unge Høyre 1995–1996
  • Varamedlem av Tromsø kommunestyre 1995–1999
  • Medlem av Unge Høyres sentralstyre 1996–2004, herav 1. nestleder 1998–2000 og leder 2000–2004
  • Medlem av Høyres sentralstyre siden 2000, og møtte som Unge Høyre-leder i Høyres arbeidsutvalg 2000–2004
  • Medlem av Høyres kvinnepolitiske utvalg 1998–2001.

Programleder

Søreide har også tidligere vært programleder i Metropol TV og trainee ved advokatfirmaet Grette i 2002. Hun er gift med Øystein Eriksen Søreide, tidligere byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo kommune i 2013-15.
Ine Eriksen Søreide da hun jobbet som TV-programleder i 2005. Foto: Thomas Moss /www.icu.no
Søreide som programleder. Foto: Thomas Moss / www.icu.no

Hun interesserer seg for reiser, musikkopplevelser og god mat, som du kan lese om her på Oslo Høyres nettside.