Arkivert artikkel

Regjeringen sørger for avgiftsfrie godsaker til veldedige formål

Den siste tiden har flere medier meldt om at det må betales til del høye avgifter for å kunne gi bort brus og sukkervarer til veldige formål, har nå regjeringen bestemt at dette nå raskt skal bli avgiftsfritt.

Ingen produsenter skal måtte kaste fullt brukbare varer som mange har god bruk for, sier Høyres Vetle Wang Soleim

–Vi justerer nå regler som ikke har vært tilpasset sunn fornuft. Ingen produsenter skal måtte kaste fullt brukbare varer som mange har god bruk for, sier Høyres Vetle Wang Soleim som er medlem av Stortingets finanskomité.

Mange produsenter og importører sitter ofte igjen med varer de ikke får solgt, men som fortsatt er fullt spiselige. NRK hadde for kort tid siden en artikkel der en produsent av gløgg må betale særavgift for alkoholfrie drikkevarer da han ville gi gløgg med kort holdbarhet til veldedighet.

Nye regler raskt på plass

Nå er regjeringen i ferd med å raskt få på plass et regelverk som gjør at produsenter og importører kan gi bort varer til økonomisk vanskeligstilte uten å måtte betale noen form for avgift til staten.

–I tillegg til å sørge for at folk med dårlig økonomi får litt ekstra hjelp inn mot høytiden, er dette også et viktig bidrag til å redusere matsvinn, fortsetter Soleim.

Regelendringen vil frita matgaver til veldedighet for avgifter knyttet til sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer, drikkevareemballasje og sukker, og varsles gjennomført i god tid før jul.