Bildestil og bilderettigheter
Alle fotografier og filmer skal oppfattes som naturlige, ekte og aktuelle. I tillegg er det viktig at du forholder deg til åndsverkloven, enten du lager eget innhold eller benytter andres åndsverk. Her er noen retningslinjer for å sørge for dette.
Retningslinjer
Best practice
- Naturlige farger og lys
- Naturlige ansiktsuttrykk
- Realistiske situasjoner (med unntakk av portretter)
- God luft rundt motivet
- Norske omgivelser
- Bruk et variert mangfold i alder, kjønn, etnisk bakgrunn, geografi
- Bruk variert uttrykk/klær til sak
- Bruk så nye bilder av politikerne som mulig. Helst under ett år gamle
- Ute-bilder: Bruk bilder fra samme årstid som saken publiseres
- Så høy teknisk kvalitet som mulig
Egne bilder
Gode eksempler
innkjøpte illustrasjonsbilder
Gode eksempler

Unngå dette
- Ungå bilder der alle smiler unaturlig i kunnstige eller sterile omgivelser.
- Unngå bilder der det er åpenbart at modellene har et for ”glatt” uttrykk: For hvite tenner, stylet hår og for mye sminke.
- Unngå over-redigerte bilder. For eksempel for høy eksponering eller fargestikk. For eksempel for gult.
- Ikke bruk konstuerte bilder/illustrasjoner.
- Unngå bilder man tydelig kan se er tatt i utlandet.
- Ikke bruk bilder du ikke har rettigheter til eller med personer som ikke har godkjent å være med i reklame for Høyre. Se egen blokk.
VIKTIG
Hvilke bilder kan jeg bruke?
- Du kan bruke egne eller andres bilder du har rettigheter til. Aldri bruk bilder du er usikker på om du kan bruke – som bilder man laster ned fra bildesøk eller med personer i bildet som ikke har godkjent bildets bruksområde.
- Høyre har tematiske illustrasjonsbilder du kan få tilgang på om du skal lage eget innhold. Ta kontakt med kampanje@hoyre.no.
- Vi har også bilder av våre politikere. Disse finner du på Flickr-siden vår.
- Andre bilde-leverandører: Det finnes en mengde leverandører som tilbyr bilder enten gratis bilder eller mot betaling. Sørg for at du følger retningslinjene for bruksrett og bildekreditering før du benytter deg av disse bildene.
Personværn og opphavrett
- Lov om opphavsrett til åndsverk regulerer rettighetene til personene i bildet (personværn) og fotografens rett til sitt eget åndsverk (foto/film). Her er noen av de viktigste punktene fra loven:
- Alle personer i bildet må ha godkjent å være med i reklame for Høyre. Spesielt viktig når det er få mennesker i bildet, som folk på et sykehus eller barn på en skole. Unntaket er er når det er en veldig stor folkemengde og av stor nyhetsinteresse (gjelder presse).
- Du kan bruke egne bilder, eller andres bilder du har rettigheter til. Aldri bruk bilder du er usikker på om du kan bruke. Som de du laster ned fra bildesøk.
- Krediter fotografen der det er pålagt.
- Noen nettsider benytter Creative Commons (CC) til å definere hvilken bruksrett bildene har. For eksempel om du kan bruke de i reklame eller om du må kreditere fotografen. Du finner ofte CC-info under bildene. For eksempel på Wikipedia og Flickr. Creative commons har ulike kategorier Les mer her
KI-genererte bilder
- KI/AI-genrerte bilder skal ikke benyttes.
Høyre skal fremstå så ekte som mulig. Helst med bilder av våre egne politikere. Bildene skal være så nye som mulig (helst under ett år gamle) og i omgivelser som er aktuelle for saken.
Tips til bildeutsnitt
- Det er mange ulike reklameformater på papir og digitalt. Derfor må bilder være så fleksibelt som mulig i utsnittet. Så kan de beskjæres til de ulike annonseformatene senere. (annonser, sosiale medier, brosjyrer, plakater, boards og egne nettsider.)
- Kort sagt må bildene ha mye luft rundt personen (copy space) slik at det blir plass til et budskap, navn og logo. Eller teksting om det er snakk om video.
Riktig utsnitt på originalbildet
God luft rundt personen til å plassere budskap. Utsnittet kan justers senere – avhenging av format/plassering
Feil utsnitt på originalbildet
Eksemplene under har for lite luft rundt personen til å plassere budskap