Nok et rekordår for lærere som søker videreutdanning

Over 11 000 lærere søkte videreutdanning i år. Det er litt flere enn i fjor.

KOMPETANSELØFT: Flere og flere lærere søker videreutdanning. I år har det kommet inn over 11 000 søknader.
– Jeg er veldig fornøyd med det høye søkertallet i år. Når flere lærere får faglig fordypning blir både lærerne, undervisningen og skolen bedre, sier stortingsrepresentant og Høyres kompetansepolitiske talsperson Mathilde Tybring-Gjedde.

Flere søkere enn i fjor

Fra 1. august 2025 må alle barneskolelærere som skal undervise i engelsk, matematikk og norsk ha minimum 30 studiepoeng i disse fagene. På ungdomsskolen må lærerne ha minst 60 studiepoeng for å undervise i de samme fagene.

– Det gjelder å fylle på med kompetanse før det er for sent, sa Tybring-Gjedde i slutten av januar i år, da startskuddet for å søke videreutdanning gikk.

Siden da og frem til fristen 1. mars har 11 296 lærere søkt om å faglig påfyll og fordypning. Det er litt flere enn i fjor, som også var et rekordår for antall søkere.

– Norske skoler er fulle av dyktige lærere med solid og faglig kompetanse, men det er fremdeles en del av lærerne som mangler fordypning i fagene de underviser i. Derfor er det gledelig at antall lærere som søker videreutdanning øker år for år, sier Tybring-Gjedde.

Håper flest mulig får godkjent søknaden

Det er skolene og kommunene selv som har ansvaret for at lærerne oppfyller kompetansekravene. Innen 15. mars må kommunene og skoleeiere godkjenne søknadene til lærerne før de kan gå videre i opptaket til videreutdanningstilbudene.

– Jeg håper at kommunene godkjenner så mange som mulig, spesielt hvis lærerne mangler fordypning i undervisningsfagene sine. Det er viktig at disse lærerne blir prioritert, sier Tybring-Gjedde.

Når Utdanningsdirektoratet behandler søknadene som er godkjent av kommunene, vil lærere som søker fordypning i engelsk, matematikk og norsk komme først i rekken.

Høyre satser på videreutdanning

Siden Høyre kom i regjering har rundt 34 000 lærere fått tilbud om videreutdanning i ulike fag. Det er en tredobling sammenlignet med regjeringen før.

– Tilbudet har blitt tatt godt imot av lærernes organisasjoner og lærerne selv. Det er flott at så mange ønsker å fylle på med kompetanse, men tallenes tale er klar: Det er fremdeles mange flere som må fylle på. Jeg håper derfor at trenden fortsetter, sånn at alle lærere har tilstrekkelig fordypning innen fem år, sier Tybring-Gjedde.

Tall som kom fra Utdanningsdirektoratet tidligere dette året viste at 8100 matematikklærere, 8200 engelsklærere og 6300 norsklærere mangler tilstrekkelig faglig fordypning, og at situasjonen varierer fra kommune til kommune.

Når kompetansekravene trer i kraft i 2025, vil lærerne hatt ti år på seg til å ta videreutdanning.

Fylke Antall søkere
Agder 768
Innlandet 778
Møre og Romsdal 561
Nordland 732
Oslo 717
Rogaland 1200
Svalbard 6
Troms og Finnmark 755
Trøndelag 1114
Utlandet 15
Vestfold og Telemark 932
Vestland 1441
Viken 2277
Totalsum 11 296

Tallet på søknader kan fremdeles endre seg, ettersom skoleeiere har anledning til å legge til flere søknader frem til 15. mars.