Rekordmange søkere til høyskoler og universiteter
I år har over 150 000 personer søkt studieplass via Samordna opptak. Aldri før har så mange søkt seg til landets høyskoler og universiteter.
Økning på 8,7 prosent
I dag ble søknadstallene fra Samordna opptak offentliggjort. Tallene viser at rekordmange har søkt høyere utdanning. Økningen er på litt over 12 000 søkere sammenlignet med i fjor. Det er en økning på 8,7 prosent. I tillegg har over 9400 søkt seg til fagskolene.
– Norge skal gjennom en langvarig omstilling, også helt uavhengig av koronakrisen. Vi må sørge for at folk har kompetansen arbeidslivet etterspør, og det er viktig at enda flere kommer inn i arbeidslivet. Utdanning er nøkkelen for å få det til. Derfor er satsing på utdanning og kompetanse så viktig for Høyre, sier Asheim, som onsdag la frem stortingsmeldingen “Lære hele livet”.
Behov for mange flinke folk i fremtiden
Søknadsfristen hos Samordna opptak gikk ut 15. april. Nesten 25 000 søkere søkte studier samme dag som søknadsfristen, mot ca. 14 000 i fjor.
– Det kan tyde på at mange bestemte seg i siste liten. Vi står i en spesiell situasjon og mange lurte nok på om de i det hele tatt skulle studere. Men hverdagen kommer tilbake, og er det en ting som er sikkert, så er det at vi trenger flinke folk til å bygge landet videre og finne smarte løsninger også i fremtiden, sier Asheim.
Ifølge tallene er det en markant økning i søkere til mange studier. Størst økning ser vi på økonomisk-administrative fag, mediefag, historiefag og samfunnsfag, som alle har en oppgang på over 20 prosent sammenlignet med i fjor.
Nesten av en av ti vil bli sykepleier
Helsefag er det utdanningsområdet med flest søkere. Hele 26 prosent av alle søkere har søkt seg til sektoren. I år er det 13 595 som har sykepleierutdanningen på førsteplass. Det utgjør 9,0 prosent av alle førstevalgssøkere gjennom Samordna opptak.
– Helse- og omsorgssektoren står i førstelinjen i koronapandemien og gjør en fantastisk og viktig jobb. I årene fremover kommer de til å trenge flinke sykepleierkollegaer, sier Asheim.
SSB anslår i 2019 at det vil mangle 28 000 sykepleiere i 2035. Fra 2018 til 2019 var det nedgang i søkertall til sykepleierutdanningen på -18,7 prosent, etter åtte år med kontinuerlig økning i antall søkere.
– Etter et år med en kraftig nedgang, er det spesielt gledelig at nesten en av ti ønsker å utdanne seg til sykepleier, sier Asheim.
Flere sykepleiere
Siden Høyre kom i regjering, har regjeringen gitt penger til 200 flere studieplasser til bachelorutdanning i sykepleie.
– Antallet studieplasser til sykepleierstudiet har gått opp, og hvert år utdannes det flere sykepleiere enn året før, forteller Asheim.