Erna Solberg: – Norge stiller opp

– Krigen er et brudd på folkeretten og en grov krenkelse av Ukrainas suverenitet, men først og fremst er det forferdelig for alle som ofrer liv og helse, må leve i frykt eller legge på flukt, sa partileder Erna Solberg til Høyres sentralstyre 13. mars.

Erna Solberg
– Krigen i Ukraina er en krig i våre nærområder. Mange mennesker trenger vår hjelp. Sammen med Europa skal Norge stille opp, sa Erna Solberg til Høyres sentralstyre søndag 13. mars. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.

Vi står foran den største flyktningstrømmen i Europa siden andre verdenskrig. Mer enn to millioner ukrainere har allerede flyktet fra krigen i Ukraina.

– Krigen i Ukraina er en krig i våre nærområder. Mange mennesker trenger vår hjelp. Sammen med Europa skal Norge stille opp, sa Solberg.

– Vi skal gjøre det vi kan for at de blir raskt og godt integrert. Og at de får delta i utdanning, arbeid og samfunnsliv, fortsatte hun.

Se Erna Solbergs tale til Høyres sentralstyre 13. mars 2022

Høyre etterlyser en tydeligere plan for hvordan vi skal ta imot ukrainere på flukt.

– Vi har tatt til orde for et hurtigspor ut i arbeid og aktivitet, fremfor at de må gjennom et ordinært introduksjonsprogram, fortsatte Solberg.

Et slikt hurtigspor må blant annet sikre:

  • Rask tilgang til midlertidig arbeidstillatelse.
  • Rask bosetting i en kommune.
  • Norskkurs
  • Mulighet for å ta utdanningsmoduler, slik at kompetanse fra hjemlandet blir relevant i Norge.
  • En frivillighet som står klar til å gi dem en varm velkomst. – Et helseapparat som står klar til å sikre rask psykisk helsehjelp.

Landskapet rundt oss endrer seg

Koronapandemien og krigen i Ukraina viser at landskapet rundt oss endrer seg. Utfordringene er helt annerledes enn det vi så for oss bare et år siden.

Høyre skal være opptatt av det som faktisk betyr noe. For enkeltmennesker, men også for at vi skal kunne finansiere det fellesskapet vi er så glad i.

– For mange er det å få en jobb det som betyr aller mest, det sikrer frihet til skape et godt liv for seg og sin familie, forklarte Solberg.

Vi trenger en ny videregående skole for voksne

– Høyre skal være det partiet som har best politikk for å gi folk utdanning, og dermed muligheten til å lykkes i arbeidslivet, fortsatte Solberg.

Tall fra Nav viser at det er rekordmange jobber å velge mellom, men å spleise de ledige menneskene med de ledige jobbene, er lettere sagt enn gjort. Og den største flaskehalsen handler om at vi ikke har nok folk med riktig kompetanse til jobbene.

– Vi må gjøre mer for å gi arbeidsledige den kompetansen de trenger for å få en fot innenfor arbeidslivet, sa Solberg.

Høyres neste prosjekt er å utvikle en ny videregående skole for voksne.

– Det handler ikke om nye fylkeskommunale bygg hvor voksne skal sitte på skolebenken fra august til midten av juni. Vi trenger fleksible utdanningsløp som passer for voksne mennesker med bil, bikkje og boliglån, sa partilederen, og ga deltagerne i Høyres sentralstyre følgende hjemmelekser:

Hjemmelekse 1:

– Reis hjem, snakk med bedrifter, skoler, NAV-kontoret og fylkeskommunen. Og ikke minst folk som har erfaring med disse systemene. Målet må være å avdekke hva som er behovet og hvordan dere lokalt kan jobbe for å gi flere voksne et vitnemål eller fagbrev i hånden fremover.

Hjemmelekse 2:

– Sjekk at ditt fylke har et fungerende og synliggjort tilbud om at man kan ta fagbrev på jobb. Hvis ikke så bør dere fremme forslag om å sikre dette.

– Dette er viktig for den enkelte – men enda viktigere for samfunnet, avsluttet Solberg.