Jeg ønsker meg flere i jobb
Vårt løfte på arbeidernes dag er at flere skal ut i jobb.
Det kan virke som et banalt løfte all den tid arbeidsledigheten er rekordlav og flere bedrifter roper etter ansatte. Men det er forskjell på å være arbeidsledig og det å ikke stå i arbeid.
Arbeidsledige er per definisjon jobbsøkere som ikke har fått seg en jobb ennå. Det kan være folk som har sluttet i jobben uten å ha en ny jobb å gå til, nyutdannede som sender søknader og venter på positivt svar, folk som har mistet jobben osv.
De som står utenfor, er en annen og mye større gruppe. Mens arbeidsledigheten ifølge NAV er 1,9 %, sto 18 % av alle mellom 16-66 utenfor arbeid og utdanning i 2019. Dette utgjør nesten 620 000 nordmenn. Å inkludere disse menneskene i samfunnet er en av våre største utfordringer. Den største forskjellen i Norge går mellom de som har en jobb å gå til, og de som ikke har det.
Skal vi klare å få flere ut i jobb må helsetjenesten, NAV, skolen og bedriftene samarbeidet. Noen av disse 620 000 står utenfor fordi de er syke. Andre mangler rett og slett kompetanse. Av de som har fullført videregående skole står 84 % i jobb, men for de som har ungdomsskolen som høyeste fullførte utdanning står bare 61 % i jobb. Det viser hvordan skolen spiller en avgjørende rolle for å inkludere flere i arbeidslivet. Fordi selv om bedrifter skriker etter arbeidskraft så trenger de kompetent arbeidskraft.
Personer som har stått lenge uten arbeid, stiller svakere i arbeidsmarkedet. Svak eller ustabil tilknytning til arbeidslivet øker faren for økonomiske problemer. Har man ingen jobb, har man heller ikke arbeidsinntekt, og offentlige stønader kan ikke være mer enn lønna du får på jobb, fordi det må alltid lønne seg å jobbe.
Derfor må vi øke innsatsen for å inkludere flere. Mange av de som står utenfor opplever flere ulike barrierer for å komme i jobb, slik som helseproblemer og kompetanseutfordringer. At mange møter flere typer barrierer samtidig gjør arbeidet med å utvikle gode tjenester krevende. Det betyr at vi trenger samarbeid mellom de ulike aktørene for å hjelpe flere ut i jobb. Siloer må bygges ned og nye løsninger prøves ut. Her må vi også slippe aktører utenfor offentlig sektor til for å utvikle nye og målrettede løsninger som hjelper folk ut i jobb.
Dette er en innsats vi startet da Høyre satt i regjering. Inkludering av flere var et av de viktigste politiske prosjektene våre. For Støres regjering har inkludering dessverre blitt nedprioritert til fordel for reverseringsprosjekter. Flere av tiltakene Høyre satte i gang, som å bygge ned siloer mellom ulike aktører, jobbstøtte for unge personer i NAV og forsøk med arbeidsorientert uføretrygd er satt på vent uten at regjeringen har kommet med noen alternativer.
På arbeidernes dag er derfor min og Høyres oppfordring å jobbe for at flere kan bli arbeidere. Det er viktig for den enkelte, men også for å redusere forskjeller og løfte flere ut av fattigdom.
Gratulerer med dagen!