Mindre oljepengebruk og mer til de som har minst

I forhandlingene med SV økte regjeringspartiene utbyttet fra Statkraft med 4,3 milliarder kroner. Disse pengene vil Høyre bruke på reduserte ventetider i helsetjenesten, mer penger til uføre og ta ned oljepengebruken.

Helge Orten
Høyre foreslår en engangsutbetaling til uføretrygdede på minsteytelsen. – Det kompenserer ikke for alle utgiftsøkninger folk opplever, men det er et bidrag som gjør regningene litt enklere å betale, sier Helge Orten. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Budsjettenigheten mellom SV og regjeringspartiene kom på plass etter at Høyre la frem sitt alternative statsbudsjett på hvordan pengene skal brukes neste år. Derfor har vi gjort noen endringer etter at det ble klart at staten har større inntekter i år enn det vi hadde informasjon om på et tidligere tidspunkt.

Høyre vil redusere ventetidene i helsetjenesten

Ventetidene i helsetjenesten øker og stadig flere pasienter opplever at fristene for når behandlingen skal starte brytes. På toppen av dette avvikler regjeringen fritt behandlingsvalg, de vil kaste private aktører som gjør et viktig arbeid i velferdsstaten vår og de reduserer den innsatsstyrte finansieringen i sykehusene.

– Høyre mener det må gjøres en større innsats for å redusere ventetidene og foreslår både å styrke sykehusenes økonomi og øremerke midler til kjøp av ledig kapasitet hos private aktører. Vi må sikre rask og god helsehjelp til pasienter når de trenger det, sier Tone Wilhelmsen Trøen, Høyres helsepolitiske talsperson.

Høyre vil gjøre det enklere å betale regningene

I Høyres alternative statsbudsjett senker vi skattene for de med lave og moderate inntekter og vi øker barnetrygden med 3 000 kroner for alle barn mellom 0 og 18 år. For en vanlig familie med to voksne og to barn betyr det 8 000 kroner mer å rutte med i året. Nå som regjeringen har funnet mer penger til neste års statsbudsjett velger Høyre å prioritere noen av de pengene til uføretrygdede på minsteytelser.

– Dette betyr et solid løft for folks privatøkonomi. Vi klarer ikke kompensere for alle utgiftsøkningene folk opplever, men dette ville vært et viktig bidrag som gjør regningene litt enklere å betale, sier Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten.

Høyre vil ta ned oljepengebruken

 

Etter å ha brukt totalt 890 millioner kroner på sykehus, Folkehelseinstituttet og på uføretrygdede på minsteytelser så vil Høyre bruke de resterende 3,5 milliardene på å bruke enda mindre oljepenger for å dempe presset i økonomien for å minske risikoen for at Norges Bank må øke renten mer og raskere enn nødvendig. Totalt bruker Høyre 5,5 milliarder oljekroner mindre enn Ap, Sp og SV.

– Det er ikke rart at mange er bekymret for seg og sine. Det meste i hverdagen blir dyrere. Den aller største utgiften er renten. Små økninger i renten gir store utslag på økonomien til folk, familier og bedrifter. Det er et politisk ansvar å dempe risikoen for at renten øker mer og raskere enn nødvendig. Derfor er lavere oljepengebruk en prioritering for oss, sier Orten.

Dette er endringene i Høyres alternative budsjett

Staten øker utbyttet fra Statkraft med 4,3 milliarder kroner. Slik vil Høyre prioritere de økte inntektene neste år:

  • 617 mill. kroner bevilges til sykehusene (basisbevilgning), og 300 mill. kroner øremerkes til kjøp av privat kapasitet for å få ned ventetidene 
  • 20 millioner kroner til Folkehelseinstituttet
  • 3,5 milliarder kroner i mindre oljepengebruk – totalt 5,5 milliarder mindre enn enigheten mellom Ap, Sp og Sv
  • 370 millioner kroner til en engangsutbetaling til uføretrygdede på minsteytelser