Dette er Høyres viktigste valgkampsaker
Flere nordmenn skal få gleden av å bo i en Høyre-styrt kommune etter valget.
Mandag 11. september 2023 er det lokalvalg i Norge, og allerede 10. august kan du forhåndsstemme i hvilken som helst kommune. Høyre skal bruke tiden frem mot valgdagen til å vise deg hvorfor vi fortjener akkurat din stemme.
Valgkampmaskineriet er godt i gang
Høyres partileder Erna Solberg har allerede reist land og strand rundt i flere uker og drevet valgkamp, med mål om å overbevise nok velgere til å doble antallet Høyre-ordførere. Lokalpolitikere har mye makt over hvordan velferdstilbudet ditt skal være. Høyres folk vil bruke makten til å skape et bedre samfunn med muligheter for alle.
– Det dreier seg om flere kvalifiserte lærere i skolen. Flere faglærte i eldreomsorgen. Raskere saksbehandlingstid i kommunene for jobbskaperne. Og at summen av kommunale skatter, avgifter og gebyrer skal holdes nede, sier Solberg. Dette er Høyres fire viktigste nasjonale valgkampsaker, som vi vil jobbe med i alle kommuner.
Vi må få prisveksten under kontroll
De siste årene har eiendomsskatt og kommunale avgifter økt mer enn prisveksten. Bare i fjor mistet en gjennomsnittlig husstand 18 000 kroner i kjøpekraft. Siden har rentene og matprisene økt enda mer. Støre-regjeringens løsning er å bruke mer penger, slik at folk flest og norske bedrifter sitter igjen med regningen når inflasjonen skal bekjempes.
Høyre vil heller holde stram kontroll på kostnadene i kommunene, drive mer effektivt og redusere gebyrer eller eiendomsskatt. Solberg minnet om at kommunene er kompensert for prisvekst, lønnsvekst og for økt arbeidsgiveravgift.
– Det skulle bare mangle at ikke kommunene nå setter tæring etter næring og i det lengste unngår å velte nye økonomiske byrder over på innbyggerne. Dette går Høyre til valg på, sier Solberg.
Mer næringsvennlig politikk
– Skal jobbene være trygge, må også rammebetingelsene være trygge. Utrygghet og uforutsigbarhet er gift for investeringer og vilje til satsing. I kommunene vil Høyre føre en næringsvennlig politikk, lover Solberg.
Vi ønsker raskere saksbehandling i kommunene. Omregulering, planlegging og byggesaksbehandling skal gå kjappere og bli mer forutsigbare. Søknader skal i større gard behandles parallelt, slik at ulike deler av det offentlige ikke venter på hverandre. Og vi skal sette tydelige saksbehandlingsfrister i kommunene.
– På den måten kan de lettere planlegge for etableringer eller utvidelser, sier Solberg.
Flere kvalifiserte lærere
For å skape en skole med mestring og læringsglede, må vi ha flere kompetente lærere. Her er noen grep vi vil ta:
- Prioritere kvalifisering av flere av dem som underviser i skolen i dag, som mangler formell kompetanse, og tilby videreutdanning for dem som har startet, men ikke fullført lærerutdanning og jobber utenfor skolen i dag.
- Sikre flere karriereveier for lærere etter modell av lærerspesialistordningen.
- Skjerpe kravene i opplæringsloven til utdanning og kompetanse, minimere bruken av unntak fra disse kravene, og alltid forvente at skolene ansetter kvalifiserte lærere eller har en klar plan om kvalifisering innen kort tid.
- Alle Høyre-kommuner skal ha vikarordninger som enten alene eller gjennom interkommunale samarbeid sikrer en vikarordning med god tilgang på kvalifiserte vikarlærere.
– Høyre vil sette alle kommunepolitikere med ansvar for skolen på skolebenken, og sikre kompetanse i å drive langsiktig strategisk styring av skolen i tett samarbeid med skoleledere og administrasjon, sier Solberg.
Flere faglærte i hjemmesykepleien og flere varierte boliger for eldre
Solberg sier Høyre vil jobbe for at eldre kan bo hjemme lenger. Da må flere kommuner gjennomføre forebyggende hjemmebesøk med oppfølging og ta i bruk velferdsteknologi.
– De som trenger hjelp i hjemmet, må oppleve å få god og kvalifisert hjelp. I dag er det for mange ufaglærte, sier Solberg.
– Høyre har derfor lansert i denne valgkampen at vi vil ha en nasjonal ambisjon om ti prosent færre ufaglærte i de brukerrettede omsorgstjenestene innen 2030, med vekt på hjemmesykepleien.