Dette er Høyres viktigste valgkampsaker

Flere nordmenn skal få gleden av å bo i en Høyre-styrt kommune etter valget.

Erna Solberg på valgkampturne!
34 DAGER TIL VALGET: En revansjelysten Erna Solberg snakket om Høyres viktigste politiske saker under Høyres gruppekonferanse. Bildet er fra en av Solbergs mange valgkampreiser de siste ukene. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Mandag 11. september 2023 er det lokalvalg i Norge, og allerede 10. august kan du forhåndsstemme i hvilken som helst kommune. Høyre skal bruke tiden frem mot valgdagen til å vise deg hvorfor vi fortjener akkurat din stemme.  

Valgkampmaskineriet er godt i gang  

Høyres partileder Erna Solberg har allerede reist land og strand rundt i flere uker og drevet valgkamp, med mål om å overbevise nok velgere til å doble antallet Høyre-ordførere. Lokalpolitikere har mye makt over hvordan velferdstilbudet ditt skal være. Høyres folk vil bruke makten til å skape et bedre samfunn med muligheter for alle.  

–  Det dreier seg om flere kvalifiserte lærere i skolen. Flere faglærte i eldreomsorgen. Raskere saksbehandlingstid i kommunene for jobbskaperne. Og at summen av kommunale skatter, avgifter og gebyrer skal holdes nede, sier Solberg. Dette er Høyres fire viktigste nasjonale valgkampsaker, som vi vil jobbe med i alle kommuner.  

Vi må få prisveksten under kontroll  

De siste årene har eiendomsskatt og kommunale avgifter økt mer enn prisveksten. Bare i fjor mistet en gjennomsnittlig husstand 18 000 kroner i kjøpekraft. Siden har rentene og matprisene økt enda mer. Støre-regjeringens løsning er å bruke mer penger, slik at folk flest og norske bedrifter sitter igjen med regningen når inflasjonen skal bekjempes.   

Høyre vil heller holde stram kontroll på kostnadene i kommunene, drive mer effektivt og redusere gebyrer eller eiendomsskatt. Solberg minnet om at kommunene er kompensert for prisvekst, lønnsvekst og for økt arbeidsgiveravgift.  

–  Det skulle bare mangle at ikke kommunene nå setter tæring etter næring og i det lengste unngår å velte nye økonomiske byrder over på innbyggerne. Dette går Høyre til valg på, sier Solberg.  

Mer næringsvennlig politikk  

– Skal jobbene være trygge, må også rammebetingelsene være trygge. Utrygghet og uforutsigbarhet er gift for investeringer og vilje til satsing. I kommunene vil Høyre føre en næringsvennlig politikk, lover Solberg.  

Vi ønsker raskere saksbehandling i kommunene. Omregulering, planlegging og byggesaksbehandling skal gå kjappere og bli mer forutsigbare. Søknader skal i større gard behandles parallelt, slik at ulike deler av det offentlige ikke venter på hverandre. Og vi skal sette tydelige saksbehandlingsfrister i kommunene.  

–  På den måten kan de lettere planlegge for etableringer eller utvidelser, sier Solberg.  

Flere kvalifiserte lærere 

For å skape en skole med mestring og læringsglede, må vi ha flere kompetente lærere. Her er noen grep vi vil ta: 

  • Prioritere kvalifisering av flere av dem som underviser i skolen i dag, som mangler formell kompetanse, og tilby videreutdanning for dem som har startet, men ikke fullført lærerutdanning og jobber utenfor skolen i dag.  
  • Sikre flere karriereveier for lærere etter modell av lærerspesialistordningen.    
  • Skjerpe kravene i opplæringsloven til utdanning og kompetanse, minimere bruken av unntak fra disse kravene, og alltid forvente at skolene ansetter kvalifiserte lærere eller har en klar plan om kvalifisering innen kort tid.  
  • Alle Høyre-kommuner skal ha vikarordninger som enten alene eller gjennom interkommunale samarbeid sikrer en vikarordning med god tilgang på kvalifiserte vikarlærere.  

–  Høyre vil sette alle kommunepolitikere med ansvar for skolen på skolebenken, og sikre kompetanse i å drive langsiktig strategisk styring av skolen i tett samarbeid med skoleledere og administrasjon, sier Solberg.  

Flere faglærte i hjemmesykepleien og flere varierte boliger for eldre 

Solberg sier Høyre vil jobbe for at eldre kan bo hjemme lenger. Da må flere kommuner gjennomføre forebyggende hjemmebesøk med oppfølging og ta i bruk velferdsteknologi.  

– De som trenger hjelp i hjemmet, må oppleve å få god og kvalifisert hjelp. I dag er det for mange ufaglærte, sier Solberg.  

–  Høyre har derfor lansert i denne valgkampen at vi vil ha en nasjonal ambisjon om ti prosent færre ufaglærte i de brukerrettede omsorgstjenestene innen 2030, med vekt på hjemmesykepleien.