Flere politifolk, ikke kontorer

Høyre mener Norge trenger flere politifolk, ikke flere politikontorer. 

– Fasiten etter to år med Senterpartiet er færre politifolk i distriktene, mindre politi i gatene og kutt i forebygging, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland. Han er justispolitisk talsperson i Høyre. Foto: Daniel Fenstad, Høyre

Med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering har det blitt færre politifolk i distriktene, mindre politi i gatene og kutt i politiets forebyggende arbeid, ifølge en kartlegging gjort av Politiets fellesforbund.  

– Regjeringen har bestemt at det skal åpnes 20 nye politikontorer. Det er å ta politiet i feil retning. Vi trenger flere politifolk, ikke kontorer. Før valget gikk Senterpartiet høyt på banen om at de ville øke antall politifolk. Fasiten etter to år med Senterpartiet er nesten 140 færre politifolk i distriktene, sier Sveinung Stensland, justispolitisk talsperson i Høyre.  

Tall fra politiet.no viser at det har blitt 138 færre politiårsverk i politidistriktene fra september 2021 til juli 2023. Det siste året har det blitt over 200 politiårsverk færre i politidistriktene.  

Mer politi i hele landet med Høyre i regjering 

Solberg-regjeringen tok flere grep for å modernisere politiet. Det viktigste grepet var en kraftig økning i antall politifolk i Norge. Solberg-regjeringen satte som mål å ha minst 2 politifolk per 1000 innbyggere. Det målet ble nådd i 2020.  

– Vår historie fra regjering viser at vi ikke ville tillatt den utviklingen i politiet vi nå ser. Med Høyre i regjering ble politiet styrket med 2 500 flere operative politifolk. Vi økte driftsbudsjettet med rundt 4,2 milliarder kroner, og ga 5 mrd. til større investeringer, sier Stensland. 

Da Høyre gikk ut av regjeringskontorene høsten 2021 var politidekningen i Norge på 2,11 politifolk per 1000 innbyggere. I mai i år var politidekningen 2,03 politifolk per 1000 innbyggere, ifølge justisministerens svar fra 21. juni 2023.  
 
– Når befolkningen vokser, må også antall politifolk øke for å opprettholde den samme grunnberedskapen. Hvis utviklingen fortsetter, er vi under 2 per 1000 i løpet av neste år. Det gir dårligere politiberedskap i hele landet, sier Stensland.  

Et sterkere og mer effektivt politi med Høyre

– Politiet må være der kriminaliteten skjer. Det er avgjørende for både forebygging og respons. Det gjør hverdagen tryggere for folk. For Høyre betyr det flere politifolk i gatene.  Det betyr flere patruljer på veiene. Og det betyr flere politifolk på internett, fortsetter Stensland.  
 
I revidert nasjonalbudsjett for 2023 foreslo Høyre like mye penger til politiet som regjeringen, men med én viktig forskjell: pengene Senterpartiet og Arbeiderpartiet har planlagt å bruke på kontorer, ønsker Høyre å bruke på flere politifolk i distriktene.

Regjeringen svikter politiet  

– Vi visste fra før at regjeringen har skylapper i justispolitikken. Nå viser det seg at de har bomull i ørene også. Regjeringen må begynne å lytte til politiet, og ikke bare sine egne ordførere. De politifaglige rådene er helt klare. Politiet vil ikke ha disse kontorene. Og det vil ikke Høyre heller, avslutter Stensland.