– Vi kan ikke akseptere at ungdomskriminaliteten øker i landet vårt

Ungdomskriminalitet er et økende problem i de største byene, og stadig yngre ungdommer topper kriminalstatistikken. 

Høyres partileder Erna Solberg.
Erna Solberg intervjues av pressen under Høyres felleskonferanse 2024.

I dag er Høyres stortingsgruppe, sentralstyre og ansatte samlet til strategikonferanse på Sundvollen. 

Partileder Erna Solberg holdt tale om den økende ungdomskriminaliteten i Norge, og la frem ti konkrete tiltak for å forebygge og bekjempe ungdomskriminalitet fremover. 

Et økende problem

– Høyres mål er et samfunn med muligheter for alle. Det betyr at alle skal få mulighet til å velge det livet de ønsker å leve. Men slik frihet har ingen verdi uten trygghet. Et trygt samfunn, hvor man er fri fra vold og kriminelle handlinger, er en forutsetning og et fundament for friheten, sa Solberg i sin tale. 

Hun viste til at ungdomskriminalitet er et økende problem i de største byene, og at stadig yngre ungdommer topper kriminalstatistikken. Solberg er også redd for at vi skal se samme utvikling i Norge som i vårt naboland Sverige.

– Drap på åpen gate, bomber mot bolighus og skyting har nesten blitt dagligdags i nyhetene fra vårt naboland. Vi må hindre at det samme skjer i Norge.

– Vi kan ikke akseptere at ungdomskriminaliteten øker i landet vårt. Vi må jobbe mye mer systematisk for å hindre at ungdommene våre havner i kriminelle miljøer – og for at de som allerede har en fot innenfor kommer seg ut av det, sa Solberg.

Redusere utenforskap

Noe av det siste Høyre gjorde i regjering, var å legge frem en stortingsmelding om ungdomskriminalitet våren 2021. Den ble trukket av Arbeiderpartiet og Senterpartiet da de tok over. Nå mener Solberg at det er på tide å iverksette tiltak for å forebygge og bekjempe ungdomskriminalitet.

Og det må vi gjøre på to fronter:

– For det første må vi slå hardt ned på bander, organisert kriminalitet og lovbrudd som er en del av dette. For det andre må vi jobbe langsiktig for å redusere utenforskapet, og gjøre det vi kan for at ungdommer ikke begår det første lovbruddet, sa Solberg.

– Regjeringen er hjertelig velkommen til å la seg inspirere. Hvis ikke, så lover jeg at dette blir en prioritet for Høyre hvis vi vinner valget neste år, sa hun videre.

Høyres ti tiltak for å bekjempe og forebygge ungdomskriminalitet: 

1) Opprette hurtigspor i domstolene for saker som gjelder ungdom med mål om å redusere tiden fra lovbruddet begås til straffen gjennomføres.

2) Forbedre ungdomsstraffen ved å åpne for at domstolene kan tilpasse straffen til den enkelte ungdom. 

3) Innføre mulighet til å ilegge oppholdsforbud ved bruk av fotlenke.

4) Etablere et landstdekkende institusjonstilbud for barn som har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd.

5) Styrke samarbeidet mellom politi og kommune, blant annet ved å øke informasjondelingen ved å lempe på taushetsplikten.

6) Få flere til å fullføre videregående opplæring.

7) Legge til rette for kveldsåpne skoler og legge til rette for at barn i lavinntektsfamilier får mulighet til å delta i fritidsaktiviteter.

8) Få flere unge i jobb.

9) Innføre én til én-oppfølgning av unge i faresonen.

10) Skjerpe kravene til foreldreinvolvering og sette inn hjelpetiltak i sårbare familier.

Les hele talen til Erna Solberg her: