Politiet er fundamentet for trygghet og god beredskap i hele Norge

Vi trenger et sterkt politi som evner å forebygge, avdekke, etterforske og straffeforfølge det som utfordrer tryggheten vår.

Når truslene mot tryggheten vår blir større, er vi særlig avhengig av et sterkt politi. Dessverre viser rapport etter rapport fra ulike politiinstanser at kriminaliteten øker kraftig. Den er mer voldelig og dødelig enn før. Ungdomskriminaliteten brer om seg i alle norske byer, og lovbryterne blir stadig yngre. De kriminelle nettverkene blir proffere og farligere.  

Vi trenger ikke se langt etter eksemplene på hvordan denne utviklingen utfordrer tryggheten vår. 2024 startet med en drapsbølge, med syv drap på ni dager. I 2023 hadde vi de høyeste drapstallene på tiår, og push-varslene om skyteepisoder midt i boligområder kommer stadig hyppigere. I flere byer, som for eksempel i Kristiansand, tør ikke unge bevege seg fritt i bybildet i frykt for å bli utsatt for vold av andre ungdommer.   

Utviklingen i Sverige forsterker bekymringen

Drap på åpen gate, bomber mot bolighus og skyting har nesten blitt dagligdags i nyhetene fra vårt naboland. Det skjer samtidig som vi får rapporter om at lovbrudd her i Norge har sitt utspring i den organiserte gjengkriminaliteten i Sverige.  

I Sverige har det utviklet seg til “systemtruende” kriminalitet. Kriminelle nettverk banker vitner til taushet, sosialarbeidere trues, myndigheter og politiske partier infiltreres, og eldre og velferdssystemer bedras systematisk. 

Mari Holm Lønseth
NYTT PARTIPROGRAM: Når Mari Holm Lønseth og Høyre skal lage nytt partiprogram blir politi og justis viktige saker for Høyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.

Norsk politi kom for kort tid siden med sin kraftigste advarsel hittil, hvor de forteller at kriminelle nettverkene i Norge utgjør en trussel mot sentrale samfunnsinstitusjoner. Den utviklingen er total uakseptabel og utgjør en stor trussel mot samfunnet vårt. 

Men samtidig som vi blir stadig mer avhengige av et sterkere politi, er realiteten at vi får et stadig svakere politi. Forebyggende avdelinger legges ned, politistudenter blir stående uten jobb, og flere hundre politifolk har mistet jobben siden Senterpartiet og Arbeiderpartiet kom inn i regjering.   

Vi har en justisminister som ukritisk sløser med politiets midler, og prioriterer reverseringer og kontorlokaler fremfor økt bemanning. Nedskjæringene regjeringen gjennomfører i politiet har store konsekvenser for politiets evne til å forebygge, avdekke, etterforske og straffeforfølge kriminelle. 

Fra nedbygging til oppbygging

Utviklingen må snu. Det er grunnen til at Høyre foreslo å gi 400 millioner ekstra til politiet i år, som ville betydd at vi kunne ansatt over 450 nye politifolk i løpet av 2024. Det ville vært en start på å snu utviklingen fra nedbygging til oppbygging. Slik Høyre også klarte å gjøre i regjering når vi klarte å nå målet om 2 politifolk per 1000 innbygger. 

Nå er vi i gang med å lage nytt partiprogram. Politi og justis blir viktige saker for Høyre. Vi skal for eksempel gå i gang med å vurdere om det bør innføres en langtidsplan for politiet.  

Politifolk gjør en formidabel innsats hver eneste dag, men de trenger flere kolleger og ressurser for å håndtere kriminaliteten. Det må regjeringen ta på det dypeste alvor.