Vrir landbruket og fremtidens matssystem i en grønnere retning

Tidligere i vår sendte regjeringen en melding til Stortinget om hvordan Norge skal bli mer selvforsynt på mat og hvordan inntektsmulighetene i jordbruket skal beregnes. I dag landet flertallet sammen med Høyre og Venstre. 

Alfred Bjørlo (V) og Lene Westgaard-Halle (H). Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.

Det viktigste Høyre og Venstre har fått regjeringspartiene med på er å starte arbeidet med en helt ny og mer moderne kurs i landbrukspolitikken der folkehelse, klima, natur og landbrukspolitikk for første gang blir satt i sammenheng, og å satse mer på plantebasert produksjon for å styrke selvforsyningsgraden og matberedskapen fremover.  

– Med denne enigheten vrir vi landbruket og fremtidens matssystem i en grønnere retning. Fremover skal vi produsere mer frukt, grønt og korn. Jeg vil gi ros til regjeringen for at de ser hvor viktig det er å vri landbruket i en mer moderne, robust og klimavennlig retning, sier Høyres Lene Westgaard-Halle.  

–  Venstre har i lang tid krevd en helt ny og mye mer helhetlig matpolitikk i Norge, der klima, natur, folkehelse og matproduksjon ses i sammenheng. Nå er vi endelig i mål. I dag går startskuddet for framtidas grønne, sunne og bærekraftige matpolitikk. Det betyr også en bedre framtid for hardt pressede norske bønder som i dag lider under fortidas løsninger i landbrukspolitikken, sier Venstres Alfred Bjørlo.   

Styrker selvforsyningen   

Riksrevisjonen har tidligere vært kritiske til at Norge henger etter i arbeidet med matberedskap, men gjennom enigheten som nå er på plass blir det en økt satsning på matberedskap.  

Et av forslagene partiene har blitt enige om handler om at regjeringen skal lage beredskapsplaner i en krisesituasjon som sikrer alle nordmenn nok mat.  

– Norge har ingen oversikt over hvor i verdikjeden det er viktig å være forberedt på en krise. Det eneste vi har oversikt over er korn, men vi mangler oversikt over andre former for matberedskap og sårbarheter i verdikjeden. Det gjør vi nå noe med. Jeg er særlig glad for at vi nå får også fisk og sjømat inn som en del av norsk matberedskaps-politikk og at vi tar de første stegene i retning mer nordisk samarbeid i matpolitikken, sier Bjørlo.   

–  Gjennom enigheten vi nå har landet skal regjeringen sikre at Norge får en økt selvforsyning på mat. Med pandemien i bakspeilet vet vi hvor avgjørende det er med gode beredskapsplaner for å være trygge. Så dette er en viktig enighet, sier Westgaard-Halle.     

–  I tillegg er vi overordnet enige om modellen for måling av inntektsnivå i fremtidige jordbruksoppgjør. Selv om vi har en del andre primærstandpunkter, gjør vi dette for å sikre forutsigbarhet for næringen, sier Westgaard-Halle og Bjørlo.