Erna Solberg: – Vi er forpliktet til å støtte den ukrainske kampen frem til seier

– En nødvendig styrking av vårt forsvar vil kreve prioriteringer i årene som kommer.  

Erna Solberg. Med tekst der det står "Grip mulighetene" bak henne.
Dette landet har så store muligheter. Det mangler verken skapertrang, arbeidsvilje, kreativitet eller løsningsvilje. Det mangler bare en ny regjering med Høyre i spissen som griper de mulighetene som finnes her. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Det sa Høyres leder Erna Solberg da hun åpnet Mulighetskonferansen 2024.  

Denne helgen samles over 500 folkevalgte fra Høyre på Gardermoen for å forberede partiet til det viktige stortingsvalget neste år. Målet er å utveksle synspunkter, ideer og erfaringer. Det trengs, for Høyre har store ambisjoner og viktige mål for Norge.  

Se talen her:

Russlands brutale og ulovlige fullskala-angrep på Ukraina har nå pågått i mer enn to og et halvt år. På grunn av den spente sikkerhetspolitiske situasjonen, må Norge prioritere forsvar i årene som kommer.  

– Eller for å være litt mer direkte: Det vil bli mindre til andre gode formål enn det ellers ville blitt, sa Solberg.   

Norsk næringsliv fortjener en regjering som ikke står i veien for dem  

I denne situasjonen blir det enda viktigere enn før at vi har et næringsliv som skaper verdier og betaler skatt. Vi må klare å gripe de mulighetene som finnes i Norge.  

– Norsk næringsliv venter på at Høyre skal komme tilbake i regjeringskontorene slik at det blir mindre plunder og heft, slutt på diskrimineringen av norske eiere og fart på utbyggingen av ny kraft, sa Solberg.  

Høy verdiskaping er helt nødvendig for at Norge skal være rigget til å møte fremtiden. Derfor vil Høyre ha en omstillingsplan for Norge.  

– En plan for en politikk som gjør at flere får lyst til å investere i norske bedrifter og norske arbeidsplasser, sa Solberg.

Hun trakk særlig frem behovet for kraft.

–  Hvis vi ikke klarer å øke produksjonen av kraft, så betyr det også høyere strømpriser. For folk flest, og for bedriftene, sa Solberg og listet opp flere tiltak Høyre skal sørge for.

Her er utvalgte tiltak:  

  • Realisere kurante havvindprosjekter hvis aktører i næringslivet søker om det. 
  • Ha forutsigbar tildeling av nytt areal til havvind årlig fra 2025. 
  • Få opp farten i saksbehandlingen av nye kraftprosjekter, for eksempel innen småkraft. 
  • Raskt avklare forutsigbare og konkurransedyktige skatteregler for ny havvind. 
  • Gjøre det enklere å bygge ut og dele mer strøm fra egen solkraft. 

Vi må ha et mer næringsvennlig skattesystem 

– De som har mest, må selvsagt også bidra mest. Norge kan ikke bli, og vil aldri bli, et skatteparadis. Det er ikke det Høyre ønsker, sa Solberg.  

Samtidig var hun krystallklar på at skattesystemet må bli mer næringsvennlig. Støre-regjeringens skattesystem er ikke det.  

– Vi trenger et system som er enkelt og forutsigbart. Hvor de som har store gevinster også gir betydelige bidrag til fellesskapet, sa Solberg.  

– Med Høyre i regjering skal de som tar risiko og satser på noe de tror på, de som bygger bedrifter og arbeidsplasser, de som skaper og ser muligheter – de skal oppleve å være ønsket i Norge, la hun til.  

Høyre skal være Norges fremste skoleparti 

Høyres utgangspunkt er at skolen må være for alle, og at den er aller viktigst for de som har noen utfordringer i livet sitt. For at enkeltmennesker og samfunnet vårt skal lykkes, må flere fullføre skolen.  

Solberg var tydelig på at når Stortinget skal diskutere ungdomsskolemeldingen, så vil det være tre tydelige prioriteringer fra Høyre:

  1. En mer praktisk undervisning tilpasset samfunnets behov.
  2. Ulike løp med mer tilpasset undervisning.
  3. Et krafttak mot fravær. 

– Høyre vil derfor innføre en plikt for skolene til å gi intensivundervisning i lesing, skriving og regning for de som sliter med disse fagene, sa Solberg.  

I dag finnes det ikke en gang en nasjonal oversikt over fraværet. Høyre vil ha mer kunnskap om omfang, årsaker og om løsninger.  

Skolene må få en tydelig plikt til oppfølging av problematisk fravær allerede fra grunnskolen og vi må koble på oppfølgingstjenesten for de som står i fare for å falle fra i ungdomsskolen. 

Erna brukte også taletiden sin på å snakke om andre politikkområder som er viktige for Høyre, som for eksempel å skape pasientens helsetjeneste og å slå ned på den økende gjengkriminaliteten.

Les hele talen til Erna ved å laste ned filen under:  

Henrik Asheim og Mari Holm Lønseth i profil som holder Høyres nye partiprogram i hendene.

Høyres førsteutkast til nytt partiprogram

Jobben fremover er å sette Norge i stand til å komme seg gjennom omstillingene som ligger foran oss, samtidig som vi løser de viktigste utfordringene for folk akkurat nå.