Svart økonomi i vekst: Vil gjøre livet vanskeligere for kriminelle aktører
Nye tall viser at Norge går glipp av 85 milliarder kroner i skatteinntekter på grunn av svart arbeid. Høyre foreslår ti tiltak for å slå bena under den svarte økonomien – blant annet å avskaffe 1000-lappen.
Den organiserte arbeidslivskriminaliteten er blitt proffere og mer omfattende. De kriminelle skjuler seg bedre enn før, og drar inn store summer på svart arbeid som brukes til å finansiere annen kriminalitet. Ferske beregninger gjort av hovedorganisasjonen Virke viser at Norge går glipp av 85 milliarder kroner i skatteinntekter årlig som følge av svart arbeid.
– Det er en enorm økonomi som vi ikke har god nok kontroll på. Skal vi slå bena under de kriminelle, må det bli lettere å skille seriøs fra useriøs aktør. Og de som bryter loven må få raske og harde reaksjoner, sier Aleksander Stokkebø (H) i Stortingets arbeids- og sosialkomite.
Etter pågripelsene i Arendal tidligere i november legger Høyre en rekke forslag på bordet og krever handling fra regjeringen. Stokkebø understreker at både Skatteetaten, Arbeidstilsynet og politiet må få mer ressurser og flere hjemler til å etterforske og straffeforfølge bakspillerne i den svarte økonomien.
Tiltak som kan iverksettes raskt
– Regjeringen har hengt bakpå i kampen mot de kriminelle aktørene i lang tid. I stedet har de kastet bort tid og flere titalls millioner på å bekjempe innleie hos seriøse aktører, sier Stokkebø.
Han viser til at Støre-regjeringen fra 2023-2025 har bevilget 45 millioner kroner til Arbeidstilsynet, øremerket oppfølging av innstrammingene i innleieregelverket.
– Høyre vil prioritere å gå etter de kriminelle og useriøse, og foreslår en rekke nye tiltak som kan implementeres raskt. I tillegg til å styrke kontrollvirksomheten i Skatteetaten og Arbeidstilsynet, må vi stoppe de svarte pengestrømmene og gjøre livet vanskeligere for kriminelle aktører. Stopper vi inntektene, stopper vi også kriminaliteten, sier Stokkebø.
Høyres 10 forslag for å bekjempe svart arbeid og svart økonomi:
- Styrke Skatteetaten, Arbeidstilsynet og politiet økonomisk for å øke kontrollvirksomheten og etterforskningskapasiteten mot svart arbeid.
- Innføre et prikk-system (rulleblad) for bedrifter og personer som blir dømt for arbeidslivskriminalitet. Gjentatte grove brudd medfører karantene og tap av rettighet til å eie og drive bedrift.
- Utvide Arbeidstilsynets hjemler til å innhente relevant informasjon fra tredjeparter, for eksempel fra bankene.
- Tydeliggjøre at Arbeidstilsynet og Skatteetaten har hjemler til å kontrollere utvendige bygge- og anleggsarbeider på private grunneiendommer.
- Sikre at det går an å anonymt melde fra om svart arbeid og arbeidslivskriminalitet.
- Offentliggjøre grove og gjentatte brudd, der pålegg eller stansingsvedtak fra Arbeidstilsynet ikke etterleves innen fastsatte frister.
- Utrede en fakturaordning med QR-kode etter modell fra Portugal, Spania, Slovakia og Sveits, for å bekjempe svart økonomi. Fiktive fakturaer er en sentral del av hvitvaskingen i den svarte økonomien.
- Innføre sivilrettslig inndragning, for å gjøre det enklere for påtalemyndigheten å inndra verdier som er frembrakt ved kriminelle handlinger. Regjeringen må få fortgang på innføringen.
- Stille krav til elektronisk forhåndsdeklarering av større pengeverdier som skal fraktes inn/ut av landet, samt innføre krav om dokumentasjon av pengenes opprinnelse.
- Vurdere å avskaffe tusenlappen som kontantenhet – kontanter utgjør en betydelig del av den svarte økonomien. I Danmark er avskaffelsen av 1000-lappen vedtatt.