Kutter skattene med 28 milliarder
Lavere skatter, kortere ventetider i helsetjenesten og flere politifolk i gatene. Her er hovedpunktene fra Høyres alternativt statsbudsjett.
– På Støre-regjeringens vakt har mange utfordringer vokst seg større. Folk har fått dårligere råd, rekordmange mennesker står i helsekø og flere føler seg utrygge når kriminaliteten blir mer brutal. Når verden der ute er urolig, må vi gjøre det vi kan for å bidra til ro her hjemme. Utfordringene kan løses – og den oppgaven er Høyre klar for, sier Høyre-leder Erna Solberg.
Onsdag la hun frem Høyres alternative statsbudsjett for 2025 sammen med nestleder og finanspolitisk talsperson Tina Bru. Budsjettet viser hvordan Høyre ville prioritert hvis de styrte landet.
– Vi vil la folk og bedrifter beholde mer av egne penger ved å kutte skattene. Vi vil korte ned på helsekøene ved å ta i bruk den ledige kapasiteten som finnes. Vi vil bekjempe kriminaliteten ved å styrke politiet, og vi vil ta tryggheten tilbake ved å styrke Forsvaret og støtte Ukraina, sier Tina Bru.
LES OGSÅ: VIL GI ÅTTE GANGER MER I SKATTELETTE NESTE ÅR
Her er hovedpunktene fra Høyres alternative statsbudsjett:
1. Bedre privatøkonomi
I budsjettet prioriterer Høyre å la folk sitte igjen med mer av egen inntekt. Vi senker skattene for dem med lave og vanlige inntekter, og øker frikortgrensen. Høyre vil også innføre gratis kjernetid i barnehagen for flere, og øke barnetrygden.
En familie med lav til moderat inntekt og to barn i barnehage, som får rett på gratis tid i barnehagen når inntektsgrensen økes, vil med Høyres opplegg få over 23.000 kroner mer å rutte med.
– Folk vet best hvor skoen trykker. Derfor vil vi at du skal få beholde mer av pengene dine selv. For folk med vanlige inntekter gir vi åtte ganger så mye skattelette som Støre-regjeringen. Det betyr noe hvem som styrer landet, sier Bru.
2. Lavere skatter for næringslivet
Etter flere år med store og uforutsigbare skatteøkninger fra Støre-regjeringen, prioriterer Høyre å senke skattene for norsk næringsliv. Forslaget om halv formuesskatt på arbeidende kapital er første skritt i å avvikle skatten raskt. I tillegg skrotes regjeringens forslag til innstramminger i exit-skatten, som skaper store problemer for gründere og bedriftseiere som ønsker å flytte for å utvide bedriften til nye land.
– Vi ser at gründere og verdiskapere flytter ut, og at Norge har blitt et mindre attraktivt land å investere i. Konsekvensen er at vi alle blir fattigere. Hvis næringslivet skal vokse, skape nye arbeidsplasser og større verdier for fremtidige generasjoner, må de få beholde mer av egne penger til investeringer, sier Solberg.
– Jeg mener også at Norge er tjent med å ha norske eiere som kjenner og er tilstede i lokalsamfunnet sitt. Alle som er opptatt av norsk eierskap av norske arbeidsplasser, burde være for å fjerne denne delen av formuesskatten, legger hun til.
LES OGSÅ: SLIK VIL HØYRE REVERSERE APS SKATTEØKNINGER
3. Raskere helsehjelp
Aldri før har så mange mennesker stått i helsekø som under Støre-regjeringen. Rekordmange 260.000 personer venter på nødvendig helsehjelp. I budsjettet prioriterer Høyre å få ned helsekøene og sikre kortere ventetider.
– For å klare det må vi ta alle gode krefter i bruk. Derfor vil vi at staten skal kjøpe ledig kapasitet hos private, slik at ingen må bruke egne sparepenger på å kjøpe seg helsehjelp. Vi vil også styrke sykehusøkonomien og gi sykehusene bedre betalt for å behandle flere pasienter, sier Solberg.
4. Bekjempe kriminaliteten
Høyre ser også med stor bekymring på den økende utryggheten folk føler på når kriminaliteten øker her hjemme, og uroen øker ute i verden. Derfor viser budsjettet et klar prioritering av trygghet: Mer politi i gatene, et styrket forsvar og mer støtte til Ukraina.
– Den økende kriminaliteten må møtes med sterkere lut enn i dag. Skal vi klare å slå ned de kriminelle nettverkene, trenger vi mer politi. Derfor prioriterer vi å ansette over 700 nye politifolk og flere konkrete tiltak mot den økende ungdomskriminaliteten, som én-til-én-oppfølging av unge i risikosonen, sier Bru.
– De siste årene har vist at vi ikke kan ta frihet og trygghet for gitt. Skal vi sikre en trygg fremtid også for barna våre, må vi styrke Forsvaret og øke støtten til Ukraina, avslutter Tina Bru.