Arkivert artikkel

Bli bedre kjent med forsvarsministeren

Frank Bakke-Jensen, finnmarking født ved russergrensa og sønn av fisker, er Norges nye forsvarsminister.

Frank Bakke-Jensen er som andre finnmarking gjennom tidene forsvarsminister. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

For snart et år siden, 20. desember 2016, ble fiskeripolitisk talsmann for Høyre Frank Bakke-Jensen Norges nye EØS- og EU-minister. Nøyaktig 10 måneder senere ble han utnevnt av statsminister Erna Solberg som Norges forsvarsminister.

Nordnorsk perspektiv

Selv beskrev han seg som følgende ovenfor TV 2 i desember 2016:

– 51 år gammel, naturlig pen, glad gutt. Fra Båtsfjord, finnmarking, født ved russergrensa, sønn av en fisker.

Bakke-Jensen blir Norges andre finnmarking som forsvarsminister – av totalt 55. Den forrige het Kai Birger Knudsen, og var forsvarsminister på midten av 50-tallet.

– Det er også viktig at Frank går til jobben med et nordnorsk perspektiv. Med en minister som kan nordområdene. Han har forstand på å utviklingen som skjer der. Norge er Nato i nord, og nordområdene, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen 20. oktober 2017.

statsrådskifte Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Fisker

Han er sønn av fisker, utdannet og arbeidserfaring som skipselektriker. I fiskehovedstaden Båtsfjord. Senere har han også blant annet utdannet seg og jobbet innen reiseliv, og jobbet som lærer, og som selvstendig næringsdrivende.

Men forsvarsministeren har også forsvarsbakgrunnen i orden.

– Frank har en sterk forsvarsbakgrunn. Han har vært vernepliktig og avtjent i hæren på Jørstadmoen og som grensevakt i Kirkenes. Han har vært i UNIFIL i Libanon i 1991, så han vet også litt om hvordan veteraner har det fra den tiden, sa Solberg til NRK.

– God livserfaring

– Jeg kjenner organisasjonen Forsvaret, og jeg vet hvilken betydning det har å være til stede ute. Jeg var i Libanon under krigen i Kuwait. Det var min dannelsesreise, en god livserfaring, sier Bakke Jensen til Aftenposten, som forøvrig er den første forsvarsministeren som har vært i internasjonal tjeneste siden Thorvald Stoltenberg (Tysklandsbrigaden).

Frank Bakke Jensen Foto: privat

Men selv om han beskriver forsvarsreisen så langt som positiv og rik på erfaringer, var det en tøffere start ifølge NRK:

– De tolv månedene jeg hadde i førstegangstjenesten var ikke min lykkeligste stund i Forsvaret. Jeg var nok mentalt ganske ung da, men da jeg gjorde utenlandstjenesten hadde jeg modnet litt og var en bedre soldat.

Han fikk mange positive erfaringer fra førstegangstjenesten:

– Du har kameratskapet, du blir prøvet, du lykkes med ting, du fryser og blir varm igjen etterpå. Det er mange fasetter. Mitt beste minne var å mestre ting, men den dagen jeg gikk var heller ikke så dum. Jeg hadde så mye annet jeg skulle gjøre da.

Ordfører

For Bakke-Jensen hadde planene klare. I tillegg til arbeidserfaring på båt, skole, reiseliv og forsvaret, satt han blant annet ti år i kommunestyret i Båtsfjord, hvor han også var ordfører fra 2007-2009.

I 2009 ble han valgt inn på Stortinget for Finnmark. Fra 2009 til desember 2016 satt han i næringskomiteen, de siste årene som fiskeripolitisk talsperson.

Frank Bakke-Jensen Foto: Høyre

– Jeg er vokst opp ved havet. Jeg er sønnen av en fisker. En del av min yrkeskarriere har jeg brukt ombord i fiskebåter. Havet trives jeg veldig godt med og kan identifisere meg med, sa Bakke-Jensen til Politisk portrett i P2 før årets valgkamp.

Poet

Men det blir også mye reisevirksomhet for Bakke-Jensen. Det vil heller ikke endre seg som forsvarsminister. Med hjemadresse i Båtsfjord og i Tromsø der han fant kjærligheten, jobb i Oslo og jobbreiser, blir det mye tid på flyplasser og fly. Men der andre tar frem sudoku eller en god bok – velger Frank Bakke-Jensen i stedet å være en flyvende poet. Her er et eksempel fra iTromsø:

«Sitrap fra sete 2c.

Vertinnen skanner kabinen all over

Gjør klar, følg med, se opp til meg.

Fangst! Der er det en stakkar som sover

Frank, jeg snakker spesielt til deg

Jo, sikkerhet prioriteres på denne skuta

men rutinen blir ikke massenes fest

Får man utdelt en fallskjerm på Hurtigruta,

slik man her satser alt på belte og vest?

Det er ikke min mening å virke sur

I nabosetet finnes «megen» trøst

To plystrende herrer på påsketur

til latinske gitarer og eksotisk børst»

Bakke-Jensen er kjent for å by på seg selv. Det viste han da han joiket i gang Riddu Riddu i juli, etter kyndig veiledning fra joikelærer Biret Alette Mienna. Han har selv vært en viktig stemme i den samepolitiske debatten, og er selv i samemanntallet.

Friluftsliv

I følge hans datter Hanna Kristie Bakke-Jensen, i et intervju i Aftenposten, har han i tillegg følgende hobbyer:

– Har han en rolig kveld, avsluttes den gjerne i sofaen med gitaren. Ellers er han veldig glad i friluftsliv, er mye på hytta i Troms med min stemor Hilde Sjurelv (49), som er partner og rådgiver for bedrifter i BDO i Troms, ute på sjøen eller på rypejakt i Finnmark.

overtagelse forsvarsdepartementet Foto: Forsvarsdepartementet

 

Les gjerne hele biografien til Frank Bakke Jensen her.

Les gjerne mer om Høyres forsvarspolitikk her.