Arkivert artikkel

– Jeg ser opp til kvinnene som har banet vei for min generasjon

Høyres Kaci Kullmann Five er blant hennes forbilder. Bli bedre kjent med Høyres nye representant på Stortinget, Mathilde Tybring-Gjedde.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
De neste ukene kommer vi til å presentere Høyres nye stortingsrepresentanter, og her kan du bli bedre kjent med Mathilde Tybring-Gjedde fra Oslo.

Hvem:
Mathilde Tybring-Gjedde (24), Oslo.
Lynrask CV:
  • Bachelorgrad i «Politikk, Filosofi og Økonomi» fra Warwick University og jusstudent ved Universitet i Oslo.
  • Lærer og assistent i Oslo sommerskole
  • Bystyrerepresentant i Oslo
  • Politisk rådgiver for Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet.

Mathilde Tybring-Gjedde inne i stortingssalen. Foto: Privat
Første foto du tok etter valgresultat?

– Jeg tror jeg var en av de hundre som tok bilder da Erna kom inn i salen og holdt seierstalen sin. Ellers har jeg noen mer eller mindre mislykkede selfies med andre lykkelige Høyre-folk på mobilen fra kvelden. Tror ikke jeg skal legge ut de på sosiale medier med det første.

Hvem sendte du melding til / ringte når valgresultatet var klart?
– Jeg sendte en melding til mamma med mange utropstegn. Hadde ikke helt ordene i behold. Når man har arbeidet så hardt, så lenge, og med så mange bra mennesker, var det helt fantastisk med valgseier.

 

Politisk forbilde?

Jeg ser opp til de sterke kvinnene som har banet vei for min generasjon. Høyre har hatt mange! Kaci Kullmann Five er et av de fremste eksemplene. Hun etablerte en tydelig ny feministisk plattform i Høyre og engasjerte seg i datidens nye politiske spørsmål som naturvern og miljø. Hun var en saklig og grundig politiker, og viste at også kvinner kunne være ledere. Jeg er veldig takknemlig for hva hun har gjort for fremtidige generasjoner.

 

Mathilde Tybring-Gjedde holder en Høyre-brosjyre og tar selfie i valgkampinnspurten for 2017. Foto: Privat

 
Hva er målet ditt med å representere Høyre på Stortinget?
– Jeg ønsker å være en ung stemme i samfunnsdebatten som fremhever viktigheten av generasjonsfellesskapet, og behovet for å reformere velferdssamfunnet vårt slik at det er bærekraftig over tid. Løsningen på alle politiske utfordringer kan ikke lenger være å bruke mer penger på alt. Vi må prioritere bedre, og løse velferdsoppgavene på bedre måter. Vi må ha et velferdssamfunn som i større grad evner å hjelpe de som trenger det aller mest, og sikrer at flere kommer i arbeid og aktivitet.
Jeg er også så heldig som skal sitte i Utdannings- og forskningskomiteen. Jeg vil være kompromissløs på at man skal prioritere kunnskap om og i skolen. Det aller viktigste for at elever skal få like muligheter resten av livet, uavhengig av bakgrunn, er at de mestrer de grunnleggende ferdighetene. Lærerens kompetanse er avgjørende!
Jeg vil også jobbe for en rusreform, som sikrer at rusavhengige får behandling og oppfølging i stedet for straff.
I tillegg vil jeg engasjere meg en del i det viktige klima- og miljøarbeidet vi er i gang med. Jeg er grunnleggende teknologioptimist, og overbevist om at vi kan frikoble økonomisk vekst fra økte utslipp dersom vi utvikler konkurransedyktige grønne løsninger og industri.

 

Mathilde Tybring-Gjedde tar selfie med Erna Solberg-filteret på Snapchat. Foto: Privat

 
Mindre kjente talenter vi bør vite om?
– Jeg kan alle sangene til Johnny Cash utenat, og jeg øver på å bli flinkere til å kjede meg.
Fun facts om deg selv?
– Jeg har vært lærer for en videregående skole i Soweto i Sør-Afrika, og jeg har grønt belte i Judo. Jeg studerte også kinesisk (mandarin) ett år, men skjønte at dette ville jeg nok aldri klare å lære meg flytende.