Norge må bidra til europeisk samhold, fred og gjenoppbygging i Ukraina

Årets trontaledebatt finner sted i en tid hvor vår del av verden preges av usikkerhet. Hvor freden i Europa er brutt. Hvor det kanskje ikke er nok energi til en kald vinter. Og hvor kostnadene vokser i høyt tempo for folk og bedrifter.  

Erna Solberg fra talerstolen
TRONTALEDEBATT: Under debatten i Stortinget var Høyres leder Erna Solberg krystallklar på at Høyre støtter helhjertet Ukrainas kamp for frihet og selvstendighet. Vi støtter sanksjonene mot Russland og Norges våpenbidrag til Ukraina. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Slik startet partileder Erna Solberg sitt innlegg under årets trontaledebatten. I trontaledebatten debatteres regjeringens politikk, hovedprioriteringer og politiske profil.

– Jeg er ikke i tvil om at Putins krigføring, og konsekvensene av krigen, kommer til å være den største saken i norsk politikk fremover, sa Solberg fra Stortingets talerstol.

Krigen i Ukraina rykker nærmere

Den siste uken har Putin tatt angrepskrigen ett skritt videre, ved å forsøke å stjele landområder fra Ukraina og innlemme dem i Russland.

Solberg var krystallklar på at Høyre støtter helhjertet Ukrainas kamp for frihet og selvstendighet. Vi støtter sanksjonene mot Russland og Norges våpenbidrag til Ukraina.  

– Putins regime blir stadig mer totalitært. Regimet slår hardt ned på all motstand og ytringsfriheten er opphevet. Hundretusener av russere har rømt landet. Det krever økt årvåkenhet også ved vår grense mot Russland, sa Solberg.

– Krigen rykker nærmere på flere måter. I Østersjøen er gassrørlinjene ødelagt, etter alt å dømme på grunn av russisk sabotasje. Det er observert droner langs viktige norske olje- og gassinstallasjoner, la hun til.

Høyres partileder mener at det er helt avgjørende at beredskapen rundt alle viktige installasjoner økes, og at Forsvaret er mer til stede for overvåkning, synlighet og sikkerhet.  

Visste du at?

Høyre prioriterte beredskap høyt da vi satt i regjering, og økte bevilgningene til Forsvaret med mer enn 30 prosent. Den vedtatte langtidsplanen la opp til en videre høy vekst i forsvarsbevilgningene fremover. 

Ikke gi mer usikkerhet til folk og bedrifter

Folk og bedrifter opplever nå at energiprisene øker på grunn av Putins krigføring i Ukraina og energikrig mot Europa.  

– I Høyre har vi vært tydelige siden dag én: Vi skal hjelpe folk og mindre bedrifter som sliter med høye strømregninger. De ekstraordinære inntektene staten og kommunene har fra salg av strøm, må komme strømkundene til gode. Mange har trang økonomi og sliter når utgiftene øker raskt, sa Erna Solberg.

På lang sikt må vi bygge ut mer fornybar energi, og vi må bruke energien vår smartere. Høyres mål er at ren og rimelig strøm skal være et konkurransefortrinn for industrien og et gode for norske familier.

For å nå det målet, må vi bygge ut mer kraft og styrke nettet vårt. Vi må ha mer av alle typer fornybar energi – og vi må bruke den effektivt.      

Samtidig var Solberg tydelig på at vi huske at de langsiktige utfordringene Norge hadde før krigen, vil være de samme også etter krigen.  

Norges utfordringer:

  • Vi skal nå klimamålene våre.  
  • Vi skal inkludere flere i arbeidslivet.  
  • Vi skal bygge et næringsliv basert på grønn konkurransekraft.  
  • Vi må skape nye lønnsomme jobber som erstatning for jobber som forsvinner i oljesektoren.  

Presset i norsk økonomi er høyt

– Nå står vi foran en tid, hvor det på ny blir krevende for de aller fleste av oss. Presset i norsk økonomi er høyt. Da er det to viktige grep vi må ta for å bekjempe den negative utviklingen, sa Høyres partileder og listet opp følgende:

  • Vi må øke tilgangen på arbeidskraft
  • Vi må unngå at offentlig pengebruk gjør vondt verre i økonomien
  • Vi må legge ril rette for nye investeringer

– Norge har et godt utgangspunkt. Vi må passe på at vi ikke snubler med tiltak for å dekke kortsiktige behov, som gjør at vi ikke treffer på de langsiktige målene, avsluttet partileder Erna Solberg.