Arkivert artikkel

Ønsker aktivitetsplikt for alle under 35 år

Høyre ønsker at krav om aktivitet for de som mottar sosialhjelp økes fra 29 til 35 år.

AKTIVITET: Heidi Nordby Lunde og Høyre foreslår aktivitetsplikt for alle som mottar sosialhjelp under 35 år. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

– Vi er så godt fornøyd med erfaringene med aktivitetsplikt, at vi ønsker at ordningen utvides fra 18 til 29 år, til de som er 35 år, sier Høyres fraksjonsleder i Stortingets arbeids- og sosialkomite, Heidi Nordby Lunde, til VG.

Krav om aktivitet

I januar i år ble loven endret slik at kommunene gikk fra å kunne kreve aktivitet for de under 29 år, til at de skal kreve det. Det kan du lese mer om på vg.no her.

– Vi ser liten grunn til at aktivitetsplikten bare skal avgrenses til de under 30 år. Norsk økonomi har forandret seg. Det kreves at vi gjør alt for at flest mulig faktisk jobber. Vi mener kontakt med arbeidslivet er så viktig, for å hindre at folk faller permanent utenfor det å ha arbeid, at flest mulig bør ha det. Derfor ønsker vi å se hvordan aktivitetsplikten slå ut for de mellom 30 og 35 år, sier Lunde til VG.

Aktivitetsplikt for alle

Målet er at alle som mottar sosialhjelp på sikt bør ha aktivitetsplikt.

– Vi mener det er så viktig at de har kontakt med arbeidslivet, at det bør være et mål. Men først ønsker vi å høste erfaring med den voksne gruppen vi nå foreslår at skal få aktivitetsplikt, de mellom 30 og 35 år, sier Lunde.

– Mange av de som er mellom 18 og 29 år har ikke vært i jobb, og trenger hjelp utdanning og å komme inn i arbeidslivet. For de over 30 år er situasjonen ofte annerledes: Mange har vært i jobb og trenger hjelp til å komme tilbake, legger hun til.

Les gjerne mer om vår arbeids- og sosialpolitikk her

Les gjerne også: Slik skal vi få flere unge i aktivitet

Les gjerne også: Ti punkter for å få flere unge i jobb