Arkivert artikkel

Alle elever har rett til et trygt skolemiljø

Mobbetallene for 2017 er noe høyere enn 2016. Uakseptabelt, mener kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Vi må gjøre vårt ytterste for å sikre alle barn en god barndom, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner

Nulltoleranse mot mobbing

I Elevundersøkelsen 2017 svarer 6,6 prosent av elevene at de i en eller annen kombinasjon blir mobbet av medelever, digitalt mobbet av noen på skolen eller mobbet av voksne på skolen, to til tre ganger i måneden eller oftere. Dette er en økning på 0,3 prosent fra 2016.

– Det er uakseptabelt at så mange barn og unge mobbes. Mobbing går ut over barns psykiske helse og går dårligere skoleresultater. Derfor er det viktig at mobbing stoppes. Jeg forventer at den nye aktivitetsplikten, tilbudet om kompetanseheving og fylkesmennenes nye rolle skal gi resultater. Målet vårt ligger fast: barnehagene og skolene skal forebygge, oppdage og håndtere mobbing raskere og bedre enn før, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

De elevene som nå går i 1.klasse var første kull som startet sin skolegang med en helt ny mobbelov som styrker elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø. Det nye regelverket setter elevene i sentrum, er mer barnevennlig, skal føre til raskere hjelp og skal være enklere enn det forrige for både elever, foreldre og lærere.

– Vi kan ikke ha annet enn nulltoleranse mot mobbing. Vi har derfor lovfestet dette, vi må gjøre vårt ytterste for å sikre alle barn en god barndom, fortsetter Sanner.

Den nye aktivitetsplikten

I den nye mobbeloven som trådte i kraft 1.august 2017 innførte vi en ny aktivitetsplikt som skal sikre at skolene handler raskt og riktig når en elev ikke har det bra. Vi innførte også en skjerpet også aktivitetsplikt når det er en voksen på skolen som krenker elever.

Elevundersøkelsen viser at fylkesmannen i 3 av 4 tilfeller fant at det ikke var gjort nok fra skolen knyttet til oppfølging av aktivitetsplikten.

– Dette viser at det nytter å si fra, og viser at fylkesmannen bruker sin rolle og sitt ansvar for å sikre at skoler og kommuner ikke kan snu seg vekk. Man kan ikke si at man visste, men ikke gjorde noe. Vi politikere kan lage lover og regler, men til syvende og sist er det de som er til stede i klasserommet og i friminuttet som må jobbe kontinuerlig med forebygging og oppfølging. Og så har vi som foreldre et ansvar for å være gode rollemodeller, sier Sanner.

Tidlig innsats og kompetanseheving

Økt kompetanse skal hjelpe skolene til å forebygge og håndtere mobbing. Barnehagene er også inkludert i dette arbeidet for å starte tidlig med forebyggingen. Kompetansearbeidet startet opp i 2016, og kommuner, skoler og barnehager over hele landet deltar nå i satsingen.

I tillegg har vi mer enn doblet bevilgningene til Barneombudets kapasitet for å gi råd og støtte til familier som står i vanskelige mobbesaker.

Det aller siste Høyre sammen med Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har gjort nå er å innføre mobbeombud i alle fylker. Disse ombudene skal gi støtte og veiledning til barn, elever og foreldre som opplever mobbing.

– Jeg håper vi i fremtiden vil se resultater av kompetansearbeidet. Barn som mobbes og deres familier står i en vond og vanskelig situasjon, derfor er det så viktig at de får den hjelpen de trenger, avslutter Sanner.

Elevundersøkelsen 2017 (Kilde: Udir)

  • En nettbasert spørreundersøkelse hvor elever fra 5.trinn til siste år på videregående skole får si sin mening om forhold som er viktige for læring og trivsel i skolen.
  • Obligatorisk for 7.trinn og VG1. Frivillig å delta for øvrige trinn fra og med 5.trinn.
  • Gir lærere, skoleledere og skoleeiere informasjon om hva elevene utsettes for, slik at de kan følge opp med riktige tiltak for å gjøre skolehverdagen bedre.
  • Mer enn 435 000 elever svarte på undersøkelsen høsten 2017. Det er det høyeste antallet som noensinne har besvart undersøkelsen.
  • Utdanningsdirektoratet er ansvarlig for gjennomføringen av undersøkelsen, mens NTNU Samfunnsforskning er ansvarlig for analysene og rapporteringen.

Fylkesvis oversikt over meldte saker til fylkesmannen i perioden 01.08.2017-31.12.201

Agder 37
Buskerud 11
Finnmark 30
Hedmark 16
Hordaland 53
Møre og Romsdal 19
Nordland 45
Nord-Trøndelag 21
Oppland 33
Oslo og Akershus 95
Rogaland 41
Sogn og Fjordane 12
Sør-Trøndelag 32
Telemark 17
Troms 30
Vestfold 37
Østfold 34
Sum 563

Regjeringens tiltak mot mobbing:

Ny mobbelov

  • Nulltoleranse for mobbing, vold, trakassering, diskriminering og annen krenking
  • Styrket elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø
  • Elevenes opplevelse av skolemiljøet skal til en hver tid være avgjørende, ingen voksne skal overprøve eleven eller fortelle eleven hva han eller hun må tåle
  • Innført en ny aktivitetsplikt som skal sikre at skolene handler raskt og riktig når en elev ikke har det bra
  • Skjerpet aktivitetsplikten når det er en voksen på skolen som krenker elever
  • Fornyet og forbedret klageordningen. Fylkesmannen forblir klageinstans og skal også drive oppfølging og kontroll av skoleeiere
  • Mulighet for dagbøter til skoleeiere som ikke følger opp vedtak om hva de skal gjøre for å sikre elevene
  • Informasjonsplikt for skolen til både elever og foreldre

Mobbeombud i alle fylker

Høyres skolepolitikk

Vil du vite mer om Høyres skolepolitikk? Ta en tur innom disse sidene: