Færre midlertidig ansatte
Det siste året har den generelle ledigheten falt, ungdomsledigheten er kraftig ned, det skapes flere jobber og flere får prøve seg i arbeid. Samtidig som andelen midlertidig ansatte har gått noe ned.
Innlegget ble først publisert i Dagens Næringsliv.
Rapporten om midlertidige ansettelser, ført i pennen av forskerne Marte Strøm, Kristine von Simson og Kjersti Misje Østbakken ved Institutt for samfunnsforskning, tar for seg bruken av midlertidige ansettelser før og etter regjeringen i 2015 myket opp regelverket, frem til utgangen av 2016 – en periode da norsk økonomi ble rammet av det største oljeprissjokket i nyere tid.
De svake konjunkturene ga økende arbeidsledighet og dårligere jobbvekst. Jeg er derfor ikke overrasket over konklusjonen i denne siste rapporten. At lovendringen ikke ga jobb til flere i en periode da mange bedrifter kjempet med nebb og klør for å holde hodet over vannet, var å forvente. Statistisk sentralbyrås tall tyder imidlertid på at reduksjonen i sysselsetting ikke var så stor for gruppene med svakere tilknytning til arbeidsmarkedet.
I rapporten understreker forskerne at “det er imidlertid ikke mulig å skille reformen fra effektene av nedgangskonjunkturen i samme tidsperiode.” Forskerne legger til at “det er også mulig at reformen har bidratt til at sysselsettingen ikke har falt enda mer.” En Fafo-rapport fra i fjor, basert på SSB-tall, slo fast at økningen i andelen midlertidig ansatte fram til utgangen av 2016 var på beskjedne 0,5 prosentpoeng. Det viser at faste ansettelser fortsatt er hovedregelen i norsk arbeidsliv, noe som er helt i tråd med regjeringens mål da vi endret arbeidsmiljøloven.
Jeg mener det er for tidlig å trekke konklusjoner om effektene av lovendringen. Ikke minst i lys av utviklingen på arbeidsmarkedet i 2017, året da det meste snudde på arbeidsmarkedet. Nedgangen i arbeidsledigheten det siste året er på hele 19 prosent. Andelen i jobb, som falt fra 2008, har stoppet opp.
Hva så med utsatte grupper, som regelendringen fra 2015 i noen grad var rettet mot? Forskerne har sett på utviklingen i perioden da norsk økonomi ble rammet av oljeprisfallet, og rapporten gir et godt bilde av situasjonen den gang. Det siste året har imidlertid ungdomsledigheten falt med 21,4 prosent. Det betyr at om lag 5000 flere unge har fått innpass på arbeidsmarkedet. Det siste års tall for jobbmarkedet gir grunn til å tro at økonomiske nedgangskonjunkturer har mye å si for resultatene, slik forskerne også er inne på i rapporten.
Skyldes de positive jobbtallene i 2017 at flere har blitt midlertidig ansatt? Lite tyder på det. Tvert om: I 4. kvartal 2017 var 8,1 prosent midlertidig ansatt. Det var en nedgang fra 8,7 prosent i 2016. Det siste året har altså den generelle ledigheten falt, ungdomsledigheten er kraftig ned, det skapes flere jobber og flere får prøve seg i arbeid. Samtidig som andelen midlertidig ansatte har gått noe ned.
Hovedregelen i norsk arbeidsliv er og skal være fast ansettelse. En undersøkelse viser da også at om lag 60 prosent av unge arbeidstakere oppnår fast ansettelse i sin første jobb. For mange er midlertidige stillinger et springbrett inn i arbeidslivet, på veien mot fast jobb.
Tidligere tall fra Arbeidskraftundersøkelsen viser at halvparten av de midlertidig ansatte oppnår fast ansettelse etter ett år, og 60 prosent etter 21 måneder. 30 prosent av denne gruppen kommer fra arbeidsledighet.For å få mer kunnskap om effekten av lovendringen, har departementet satt i gang flere kartlegginger og forskningsprosjekter.
Det viktigste for regjeringen, er at flere kommer seg i jobb. Utviklingen det siste året er i så måte gledelig, men regjeringen ønsker å gjøre mer. For å hjelpe flere inn i arbeid, inviterer vi derfor nå til en nasjonal inkluderingsdugnad. Jeg oppfordrer arbeidsgivere rundt om i landet til å åpne dørene for mennesker som sliter med å få innpass på arbeidsmarkedet
De skal vite at Nav står klare til å bidra med lønnstilskudd og andre gode støtteordninger. På denne måten håper jeg flere arbeidsgivere tør å satse på folk som ikke har en CV som er helt A4.