Beredskapsseminar på Stortinget
Onsdag arrangerte Høyres stortingsgruppe et seminar om samfunnssikkerhet og beredskap. Her fikk et bredt publikum lære av noen av landets fremste eksperter på sine felt.
Samfunnssikkerhet og beredskapsarbeid har siden 2013 vært en viktig prioritet for Høyre i regjering. Dette arbeidet skal fortsette også de neste årene.
Onsdag arrangerte derfor Høyres stortingsgruppe et seminar om samfunnssikkerhet og beredskap. Seminaret var godt besøkt, og flere titalls stortingsrepresentanter deltok, i tillegg til en rekke journalister og andre relevante gjester.
Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes innledet om regjeringens overordnede politikk på feltet.
Sikkerhetssituasjonen i vår tid er sammensatt og kompleks. Dette stiller oss overfor store utfordringer. Derfor må samfunnets ressurser utnyttes best mulig. Totalforsvarskonseptet spiller her en svært viktig rolle. Regjeringens politikk er at det er samfunnets behov som skal være styrende. Responsen må være rask og ressursene må finne hverandre. Den nye bistandsinstruksen gjør dette vesentlig enklere.
Politiets nye beredskapssenter
Denne uken la statsministeren ned grunnsteinen i Politiets nye beredskapssenter på Taraldrud. Her samlokaliseres noen av Politiets skarpeste og best trente enheter: Beredskapstroppen, helikoptertjenesten, bombegruppa og gisselforhandlerne. Med nye helikoptre på vei vil dette i sum gi Politiet mulighet til å respondere vesentlig raskere og tyngre under alvorlige hendelser.
General og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tok for seg trusselbildet i vår tid. Verdenssamfunnet har gjennomgått en enorm utvikling de siste tiårene. Der krig og konflikt tidligere utelukkende var et fysisk fenomen, foregår dette i dag i flere domener. Det første er cyberdomenet, der militære operasjoner nå ofte har til hensikt å ramme motstanderens informasjonssystemer og innhente viktig etterretning i de samme systemene. Det andre er informasjonsdomenet, der en aktør for eksempel kan ha til hensikt å spre falske nyheter, svekke tilliten til myndighetene våre og kanskje også svekke vår vilje til å forsvare oss.
Denne utviklingen er høyaktuell, og det er viktig at norske beslutningstakere tar innover seg hvilke konsekvenser dette kan få.
Anders Grønlie, spesialrådgiver for strategisk sikkerhetsstyring i Norges Bank, gav videre publikum innsikt i den nye sikkerhetsloven. Denne omfatter større deler av samfunnet enn før, som igjen gjør at sikringstiltak nå innføres flere steder enn tidligere. Både statssikkerheten, men også samfunnssikkerheten og individets sikkerhet er nå underlagt den nye loven. Det er et klart fremskritt.
KRIPOS-sjef Ketil Haukaas avsluttet seminaret med noen av KRIPOS’ betraktninger knyttet til dagens mer komplekse trusselbilde. Det er viktig å erkjenne at det digitale domenet i stadig større grad påvirker det fysiske domenet. Dette får vidtrekkende konsekvenser for samfunnet når stadig flere gjenstander kobles på internett.
Utviklingen gir større skadepotensiale enn før. KRIPOS ser derfor i større grad enn før på hvem som er de mest samfunnsskadelige aktørene, heller enn kriminalstatistikken isolert sett. Dette kan gjøre det enklere å forhindre organisert kriminalitet. KRIPOS’ nye cyberkrimsenter er en viktig satsning på dette området. I løpet av ganske kort tid skal antallet ansatte ved dette senteret øke fra 80 til 200. Politiet blir vesentlig mer slagkraftig i cyberdomenet.
Beredskapsfeltet er i kontinuerlig utvikling. Nye utfordringer og trusler er i stadig utvikling. Derfor må også politikken holdes kontinuerlig oppdatert i takt med denne utviklingen. Seminaret var derfor en nyttig anledning til å lære mer for norske politikere og beslutningstakere.