Arkivert artikkel

Dette gjør Høyre for å få flere tilbake i jobb

Selv om arbeidsledigheten nå er på vei ned og flere får jobb de fleste steder, er det viktig å sørge for at enda flere kommer seg tilbake i jobb. Dette gjelder også personer med nedsatt arbeidsevne.

Høyre vil ha også personer med nedsatt arbeidsevne i jobb

Høyre har i regjering gjort mye for å bidra til dette, blant annet ved å øke antall tiltaksplasser med hele 3000. Totalt er det rom for 75500 slike plasser i 2017.

Spesiell ordning for langtidsledige
Folk som har vært arbeidsledige over lang tid får nå tilbud om hjelp som er tilpasset dem. De som har kortere tid igjen av dagpengeperioden enn et halvt år får tilbud om veiledning om hvordan de kan forbedre måten de søker jobb på. I tillegg får de informasjon om vite hvilke kurs og støtteordninger de har krav på.

Arbeidssøkere under 30 år som etter åtte ukers ledighet ikke er i arbeid, utdanning eller annen aktivitet får nå et eget tilbud individuelt tilpasset av NAV. Regjeringen har også innført regler som gjør det mulig å kombinere dagpenger med utdanning, og gjort det enklere å kunne motta dagpenger under etablering av egen virksomhet.

Hurtigspor for flyktninger og innvandrere
For å sørge for at flyktninger med etterspurt kompetanse raskt kan komme i arbeid, er det innført et spesielt opplegg. Dette gjøres ved å sørge for å raskt få kartlagt den enkeltes kompetanse og å få gitt vedkommende tilpasset karriereveiledning. Også utlendingsregelverket er endret slik at det nå er blitt enklere for at arbeidsgivere å hente inn høykvalifisert arbeidskraft fra land utenfor EØS-området.

Les mer om hvilke tiltak NAV tilbyr for at du skal komme i jobb

Fakta om endringene i arbeidsmarkedstiltakene

  • Endringer i lønnstilskuddsordninger og tilretteleggings- og oppfølgingsordninger skal stimulere til økt etterspørsel etter arbeidskraft, både ledige og personer med nedsatt arbeidsevne. Samtidig skal det gi flere tiltaksplasser i ordinært arbeidsliv.
  • Det er opprettet et nytt opplæringstiltak for å gi et bedre tilbud til arbeidssøkere som har behov for grunnleggende kvalifisering og yrkesopplæring.
  • Aldersgrensen for å kunne ta utdanning mens man bl.a. mottar arbeidsavklaringspenger er redusert fra 26 til 22 år for at flere unge med nedsatt arbeidsevne skal få tilgang til utdanning.
  • Varigheten for bedriftsintern opplæring er utvidet for å styrke kompetansen til ansatte i bedrifter med alvorlige omstillingsutfordringer.