En kvinnes reise
I anledning kvinnedagen arrangerte Høyre sammen med Fremskrittspartiet, Venstre og KrF et frokostmøte med tittelen «En kvinnes reise», et møte om negativ sosial kontroll.
Til møtet var organisasjoner og kvinner som kjemper mot negativ sosial kontroll invitert.
– Vi ønsker å sette fokus på kvinner med minoritetsbakgrunn som til tross for kulturelle grenser og negativ sosial kontroll, nå står på egne ben. Vi vet de har kjempet og kjemper en tøff kamp, og det er viktig at vi som politikere viser at vi står sammen med dem om dette, sier leder for Stortingets Familie- og kulturkomité Kristin Ørmen Johnsen.
Innledere på frokostmøtet var aktivist og daglig leder i organisasjonen Født Fri, Shabana Rehman, Dana Æ. Manouchehri, Generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold) og Høyre-medlem, Fakhra Salimi, leder for MiRA Ressurssenter for minoritetskvinner, og Gulner Imam, kvinneforkjemper, tobarnsmor, lærer i KIA, morsmålsaktivist.
– Innvandring til et åpent liberalt samfunn som det norske fra samfunn sterkere preget av tradisjoner og konservatisme. Det kan representere en utfordring – både for dem som velger å flytte hit og for samfunnet som tar imot dem. En vellykket integrering forutsetter inkludering fra storsamfunnets side, men også deltakelse i samfunnet og en kulturell og verdimessig tilpasning fra den enkelte innvandrers side, sa Dana Æ. Manouchehri i sin innledning.
Negativ sosial kontroll
Shabana Rehman holdt et sterkt innlegg om sin reise fra da hun var ett av syv barn i en familie med minoritetsbakgrunn på Holmlia. Hun begynte sin standup-karrieren i starten av 20-årene. Som en følge av å være en frittalende komiker opplevde hun trusler, og søsteren opplevde som kvinnelig eier av en restaurant på Grünerløkka å bli beskutt. I dag er hun aktivist og daglig leder i Født Fri. En organisasjon som kjemper mot negativ sosial kontroll.
– Vi er alle født fri. Samtidig vet vi at det finnes kvinner som ikke tør å velge friheten. Noen av disse menneskene er ofte splittet mellom lojalitet og frihet. De er i en lojalitetskonflikt, og kanskje også en ensomhetskonflikt. For hva skal du frigjøres til? Det er tungt å være ensom. Så de velger kanskje heller å bli hos familien, sa Rehman.
Flere representanter fra de fire regjeringspartiene hadde møtt opp for å høre på de inviterte innlederne.
– Jeg er så takknemlig for at de ville dele deres sterke historier og kunnskap med oss. Og jeg er full av respekt for det viktige arbeidet de gjør. Vi ønsker å takke dem for at de jobber for likestilling og retten til å ta egne valg. Vi vet det koster mange av dem svært mye, og vi beundrer motet og innsatsen, sier Ørmen Johnsen.
Ingen er likestilte før alle er det
Flere av innlederne pekte også på at det ikke nødvendigvis bare et problem i minoritetsmiljøer. Vi ser f.eks. også at mennesker fra svært religiøse kristne miljøer også har sammenlignbare utfordringer.
– Som politikere må vi ha fokus på dette område. Men vi trenger innspill fra kvinnene og mennene som kjenner dette fra innsiden for å vite hvilke tiltak som er riktige og hvilke virkemidler som vil kunne fungere. Ingen er likestilte før alle er det, avslutter Ørmen Johnsen.