Arkivert artikkel

Enighet om de nye regionenes oppgaver

KrF, Venstre, Høyre og FrP er enige om oppgavene som skal overføres til de nye regionene. Enigheten representerer den største struktur- og ansvarsendringen for fylkeskommunene siden de ble opprettet.

KrF, Venstre, Høyre og FrP er enige om oppgavene som skal overføres til de nye regionene. Foto: Cecilie Victoria Jensen

Sammen vil vi gi fylkeskommunene større ansvar innenfor områder der fylkeskommunen har gode forutsetninger for å drive samfunnsutvikling. Strukturen på 11 fylker ligger fast og er en viktig forutsetning for overføring av nye oppgaver til fylkeskommunene.

Færre og sterkere fylkeskommuner gjør at vi kan overføre mer makt og myndighet til dette folkevalgte nivået. De nye oppgavene gir også fylkene flere verktøy i arbeidet for en god regional utvikling og gir fylkeskommunene større handlingsrom til å prioritere hvordan de løser oppgavene.

Regionene skal få nye oppgaver innenfor samferdsel, næringsutvikling, landbruk, forskning, folkehelse, kompetanse og kultur, og sammen vil dette styrke fylkeskommunenes samfunnsutviklerrolle på en god måte.

– Jeg er glad for at vi fire partiene har fått en enighet på plass. Færre og sterkere fylkeskommuner gjør at vi kan overføre mer makt og myndighet til dit folk bor. Fylkene blir nå i bedre stand til å utføre de oppgavene de allerede har, i tillegg til nye oppgaver de får tilført. Større fylker med mer myndighet vil ha muligheten til å bli bedre på tjenesteutvikling. De får flere virkemidler for å få flere inn i arbeidslivet. Fylkene kan med dette bedre legge til rette for, og være en pådriver for, sine innbyggeres behov for utvikling av kompetanse og arbeidskraft, sier Norunn Tveiten Benestad fra Høyre.


Det er i den enkelte region man kjenner utfordringene og behovene best, og dermed kan utvikle løsninger til beste for innbyggere og næringsliv.

Les hele enigheten her