EØS-avtalen sikrer trygge medisiner
I 2000 ble Norge en del av EUs legemiddelnettverk. Det gir oss store fordeler, og gjør prosessen med å utrede og godkjenne nye medisiner raskere.
Når nye medisiner og behandlingsmåter skal innføres må de godkjennes. Dette er viktig for å gi pasienter trygghet om at medisinene de får virker, og at de er klar over eventuelle bivirkninger. At den prosessen kan gjøres raskt og grundig er også viktig for å hjelpe pasienter som trenger medisiner. Norges deltakelse i EUs legemiddelnettverk, som vi får gjennom vårt medlemskap i EØS, sikrer rask godkjenning og tilgang på nye medisiner.
Når et legemiddel skal vurderes, får vanligvis to medlemsland ansvaret for å gjennomføre vurderingen på vegne av EU/EØS. Hvilke land som får ansvar for spesifikke legemidler avgjøres av hvor stor kompetanse landet har på det spesifikke området. Dette effektiviserer prosessen med å få godkjent legemidler til Norge, og gjør at pasientene raskere får tilgang på nye medisiner.
– Det europeiske samarbeidet om legemidler gir oss store fordeler, både for pasientene og for vitenskapsmiljøet. For norske pasienter gir det trygghet å vite at medisinene de får har vært gjennom en grundig, men samtidig effektiv prosess, og vitenskapsfolk og forskere får en plattform hvor de kan vise forskningen sin og bli lagt merke til. Det er noe vi alle tjener på, sier Vetle Wang Soleim, stortingsrepresentant og leder i Høyres Europautvalg.
Et desentralisert system
Vitenskapelige komiteer med medlemmer fra hvert medlemsland, inkludert Norge, går gjennom vurderingene som er gjort av hvert medlemsland og kommer så frem til en beslutning. Det gir et lite land som Norge stor innflytelse på prosessen. Vi får bidra med kunnskap og kompetanse, samt få våre spørsmål vurdert av et bredt panel med eksperter på feltet.
– Dette gir Norge en stor arena hvor vi kan fremme vår restriktive linje på antibiotikabruk, som er en nasjonal prioritet for å forhindre resistente og multiresistente bakterier. Resultatet er at vi har langt mindre problemer med antibiotikaresistens enn sammenliknbare land, fortsetter Soleim
Tilgangen til EUs legemiddelnettverk er en stor fordel for Norge og norske pasienter. Det gjør at vi raskere kan få kvalitetssikrede medisiner inn på markedet.
– I en tid hvor sterke krefter ønsker å melde Norge ut av EØS-avtalen, er det viktig å være klar over de store fordelene vi får, og på hvor mange områder EØS-avtalen har en innvirkning i livene våre. Uten EØS-avtalen ville det tatt mye lenger tid å godkjenne medisiner og få distribuert dem til de som trenger det, avslutter Vetle Wang Soleim.