Arkivert artikkel

Fagbrev på jobb blir en permanent ordning

Nå får flere ufaglærte mulighet til å kvalifisere seg til fagbrev.

Behov for fagarbeidere

Tall fra kompetanseutvalget viser at vi vil trenge 71 000 flere fagarbeidere i 2035. Planen er at Fagbrev på jobb skal tre i kraft sommeren 2018.

– Norge trenger flere fagarbeidere og mange som allerede er i jobb uten fagbrev som ønsker utdanning. Nå legger vi frem en ny vei til fagbrev, og åpner opp for at flere kan ta fagbrev på jobben, og med lønn, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Enklere for voksne å kvalifisere seg

Regjeringen la i statsråd i dag frem et forslag om “Fagbrev på jobb”. Målgruppen for ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen, har noe praksis fra lærefaget, men behov for veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven.

– Ordningen bygger på et prøveprosjekt med svært gode resultater. Fagbrev på jobb sørger for teori og praksis i ett, og ordningen har blitt beskrevet som en gulloppskrift av deltakerne. 8 av 10 som deltok i prøveprosjektet sa de hadde blitt bedre til å gjøre jobben, sier Sanner i en pressemelding.

Større trygghet for jobb

Deltakerne kan inngå en kontrakt med sin fylkeskommune og arbeidsgiver etter ett års praksis. I felleskap lager de en plan for veien til fagbrev. Det skal stilles de samme kravene til kompetanse i faget, til gjennomføring av eksamener som for fag- eller svenneprøven for lærlinger eller praksiskandidater.

– Et fagbrev er ikke bare et bevis på faglig kompetanse, det gir også en større trygghet for jobb. Å ta fagbrev er bra for den enkelte, og det er bra for samfunnet. Mange har gitt uttrykk for at de trengte en dytt fra arbeidsgiver. Nå gjør vi det lettere for arbeidsgivere å gi dem den hjelpen de trenger for å komme i gang, avslutter Sanner.

Informasjon om ordningen

  • Fagbrev på jobb er en ordning der personer som er i lønnet arbeid kan bli realkompetansevurdert, få opplæring på arbeidsplassen og ta fagbrev på grunnlag av dette.
  • Ordningen bygger på forsøk i fem fylkeskommuner med til sammen 300 deltakere i perioden 2011-2014.
  • Kandidatene trenger kun ett års praksis i faget for å søke om å inngå en kontrakt med fylkeskommunen og arbeidsgiver, som gir veiledning og opplæring som leder frem til fagprøven.
  • Kandidatene har fritak fra fellesfagene, men ordningen legger vekt på opplæring i grunnleggende ferdigheter i tilknytning til arbeidsoppgavene som skal utføres.
  • Målgruppen for ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har noe praksis fra lærefaget, men behov for noe veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven.
  • Ordningen skal stille de samme kravene til kompetanse i faget og til gjennomføring av eksamener og fag- eller svenneprøven som for lærlinger eller praksiskandidater.