Arkivert artikkel

Her kommer de nye studentboligene

Vi fortsetter satsingen på studentboliger, og 2.200 studentboliger er nå fordelt på 14 byer og studiesteder.

Denne regjeringen prioriterer et historisk høyt antall studentboliger. Illustrasjon: Mehmet Kaan Inan.

– Et godt og rimelig sted å bo er en forutsetning for å studere. Jeg er glad for at denne regjeringen har prioritert et historisk høyt antall studentboliger og fortsetter med det. Dette vil studentene kunne nyte godt av, sier utdanningspolitisk talsperson Marianne Synnes.

Bedre studentvelferd

De siste par årene har pilene pekt i riktig retning for studentene. I hvert budsjett har studiestøtten økt utover pris- og lønnsvekst, noe som betyr at studentene har fått økt kjøpekraft og bedre råd for hvert år som har gått. I tillegg innfører vi nå 11 måneders studiestøtte som betyr at studentene kan bruke mer tid på lesesalen og mindre tid på deltidsjobben i eksamensperioden. Dette kombinert med en historisk satsing på studentboliger forbedrer studentvelferden.

– Vi vet at mange studenter står i kø ved studiestart. Når vi bygger flere studentboliger letter det også det private leiemarkedet og bidrar til at flere finner seg lettere tak over hodet. Sammen med en økning i studentøkonomien har det virkelig bedret seg de siste årene, fortsetter Synnes.

Flere studentboliger må realiseres

Bygging av nye studentboliger har den siste tiden avtatt noe. En viktig årsak til det er at kostnadsrammene og tilskuddssatsene ikke har blitt økt siden 2014. En del entreprenører har rett og slett ikke klart å bygge innenfor den prisen de må forholde seg til.

Derfor foreslå regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2018 å øke kostnadsrammen og tilskuddssatsen for nye boliger i 2018.

– Vi må sørge for at rammene for studentboligbygging er rigget slik at prosjektene faktisk kan realiseres. Derfor er jeg fornøyd med at regjeringen gjorde justeringer i revidert budsjett og jeg håper dette fører til at vi får fortgang i de boligprosjektene som er planlagt, fortsetter Synnes.

Utdanningskvalitet

I tillegg til forbedret studentvelferd har regjeringen de siste årene også hatt kvalitet i utdanning og forskning høyt på agendaen. Vi har lagt frem Norges første langtidsplan for forskning og høyere utdanning, en strukturmelding, en egen kvalitetsmelding og nå er vi i gang med å utarbeide en stortingsmelding om mobilitet.

– Studier og forskning av høy kvalitet er avgjørende for å lykkes med å skape et bærekraftig velferdssamfunn. Vi skal løse store samfunnsutfordringer, skape flere nye jobber og sikre flere en jobb å gå til. Da er en satsing på kunnskap et viktig bidrag, avslutter Synnes.

Her kommer de nye studentboligene

Klikk på de ulike kommunene i kartet for å se hvilket studiested og hvor mange nye studentboliger som kommer.