Arkivert artikkel

Ny barnevernsreform: Hjelp til barn der de bor

Barn som lever under dårlige forhold skal få tidligere hjelp nærmere der familien bor.

Barn som lever under dårlige forhold skal få tidligere hjelp nærmere der familien bor, sier Svein Harberg

Høyre/Frp-regjeringen presenterte i dag sin nye barnevernsreform. Den skal særlig styrke kommunenes forebyggende arbeid og tidlig innsats.

– Kommunene for nå økt ansvar for å forebygge mer og sørge for at de ulike tjenestene samarbeider bedre. Flere beslutninger skal tas av dem som er nærmest barna, sier leder av Stortingets familie- og kulturkomité, Svein Harberg (H).

I dag er ansvaret for barnevernet delt mellom stat og kommune, og viktige beslutninger tas langt fra barna og familiene.

– Dette handler først og fremst om å styrke barnas situasjon. Bedre samarbeid mellom de som skal hjelpe barn og familier sørger for at flere får rett hjelp til rett tid, fortsetter Harberg.

Reformen gir kommunene ansvar for all veiledning av fosterhjemmene og kommunens ansvar for oppfølging lovfestes. Denne oppfølgingen inkluderer også fosterforeldrenes egne barn. I tillegg får kommunene plikt til å søke etter fosterhjem i familie og nettverk.

Økt valgfrihet
For at også barn som bor på institusjon skal ha et godt tilbud skal kommunene få økt valgfrihet ved bruk av institusjon og ha mulighet til å velge mellom tilgjengelige og forsvarlige plasser, uavhengig av om institusjonsplassen er statlig eller privat. En portal med oversikt over alle institusjonene skal gjøre kommunene i stand til å gjøre gode valg.

– En slik valgfrihet vil bidra til at det legges større vekt på det å ha kjennskap til barnet. Slik får barna selv bedre innflytelse over valgene som gjøres, sier Harberg.

Det foreslås også kommunene skal ha plikt til å varsle barnevernstjenesten dersom man oppdager at gravide er rusmiddelavhengige.

Kompetanseheving
Det er behov for å heve kompetansen i det kommunale barnevernet. Dette er en forutsetning for å overføre ansvar og oppgaver fra stat til kommune.

Barnevernstjenestene har selv etterspurt økt kompetanse, og med dette skjer et historisk kompetanseløft. En egen kompetansestrategi for det kommunale barnevernet kommer til høsten. Hovedmålet er at det skal bli lettere å skaffe seg oppdatert kunnskap og spisskompetanse i arbeid med krevende barnevernssaker.

Sterkere lokal ledelse
Et godt forebyggende arbeid og samarbeid på tvers av tjenester stiller krav til ledelsen i barnevernet og kommunenes styring av barnevernet.

– God ledelse er avgjørende for et godt barnevern. Vi må ha dyktige barnevernsledere og kommunenes øverste ledelse må engasjere seg i barnevernet, avslutter Harberg.