Hvordan skal Norge unngå et nytt 9. april?
9. april 1940 er den mørkeste datoen i Norges historie. Regjeringen tar store grep for å sørge for at noe lignende aldri skjer igjen. Et nytt 9. april skal unngås ved å styrke Forsvaret og videreutvikle samarbeidet med våre nære allierte i NATO.
Forsvaret vårt er og vil alltid være vår viktigste nasjonale sikkerhetsgaranti. Derfor har Høyre i regjering satset tungt på Forsvaret. Budsjettet er økt med rundt 25 prosent siden 2013, fra 42 til 55 milliarder kroner. Vi har sørget for flertall for en langtidsplan som øker Forsvarets budsjettramme med 180 milliarder kroner de neste årene.
Det investeres tungt i strategisk viktige kapasiteter som er helt sentrale for å forsvare landet vårt, både hva gjelder nasjonal krisehåndtering og allianseforsvar: Nye kampfly, nye overvåkingsfly, nye ubåter, nye kystvaktfartøy, nye luftovervåkingsradarer, mer luftvern og store investeringer i hæren.
Etterretningstjenestens budsjett er økt vesentlig, noe som gir oss bedre situasjonsforståelse i nord. En ny landmaktproposisjon er vedtatt, som gir Hæren og Heimevernet høyere beredskap og økt tyngdepunkt i nord. Hæren får nytt kampluftvern, nytt artilleri og en rekke annet viktig materiell. Heimevernet får nye kjøretøy, tyngre våpen, ny logistikkløsning og nytt utstyr.
Finnmark landforsvar etableres for å lede landmaktens styrker lengst nord i landet. Dessuten øver Heimevernet på regjeringens vakt, noe det knapt var midler til under den rødgrønne regjeringen. La det også være sagt:
Forsvarsbudsjettet skal øke ytterligere de kommende årene, og vi skal arbeide for å følge opp våre NATO-forpliktelser fra Wales-vedtaket.
Summen av de nye investeringene gjør at Norge ligger langt over NATOs mål om 20 prosent av forsvarsbudsjettet til investeringer. For tiden ligger vi på rundt 27 prosent. Denne andelen kommer til å øke ytterligere de neste årene. I tillegg er Norge blant de beste i NATO-klassen, dersom man ser på forsvarsbevilgninger per hode. Med andre ord fornyes Forsvaret i et tempo vi ikke har vært i nærheten av på mange tiår, og i et tempo som langt overgår svært mange av våre allierte.
Regjeringen oppretter dessuten et nytt spesialistkorps i Forsvaret for å sørge for ytterligere kompetanseheving. Personellet er Forsvarets viktigste ressurs. Dette reflekteres i regjeringens politikk. Vi skal fortsette å satse på våre dyktige menn og kvinner i uniform.
NATO er hjørnesteinen i norsk alliansepolitikk
NATO er og blir selve hjørnesteinen i norsk alliansepolitikk. Norge er NATO i nord. Derfor fortsetter regjeringen å utvikle samarbeide med våre allierte i NATO. Vi har i mange år stilt styrker til disposisjon i alliansens operasjoner. Dette skal vi fortsette med. Dessuten inviterer vi allierte til Norge for å øve sammen med norske soldater og bli kjent med norsk klima og terreng. Dette gjør at våre allierte lettere kan komme oss til unnsetning om vi skulle trenge det, for å styrke Norges sikkerhet. Det skulle bare mangle.
Arven etter 9. april videreføres
Våre dyktige soldater, spesialister og offiserer viderefører lærdommen fra 9. april hver eneste dag, da modige nordmenn trosset overmakten og valgte å slåss for Norges frihet og selvstendighet. Birger Eriksen gav ordre om ild mot krysseren Blücher, gardistene på Midtskogen nektet å gi seg, soldatene på Hegra Festning holdt ut lengre enn noen kunne ane. Denne arven videreføres i dagens forsvar, blant dyktige kvinner og menn som velger å være en del av noe større enn seg selv under verdiene respekt, ansvar og mot. For å garantere for Norges frihet og selvstendighet.