Arkivert artikkel

Nytt screeningprogram for tarmkreft

Norge har svært høy forekomst av tarmkreft, derfor vil Regjeringen nå innføre screeningprogram for hele landet fra 2019. Programmet skal innføres gradvis og vil være nasjonalt dekkende om 5 år.

Regjeringen vil innføre screeningprogram for tarmkreft for hele landet

-Dette er gode nyheter for pasientene, , sier helse og omsorgsminister Bent Høie. Det er i Statsbudsjettet for 2018 regjeringen vil foreslå å øke bevilgningene til tarmscreeningprogrammet med 18 millioner kroner neste år. Samlet foreslås det nå 62, 8 millioner kroner til dette i 2018. Screening for tarmkreft vil kunne redusere dødelighet av tarmkreft med 14-28% avhengig av metode.

-Norge ligger dessverre på verdenstoppen i forekomst av tarmkreft hos begge kjønn med 4300 tilfelle per år og 1500 dødsfall. Et nasjonalt screeningprogram for tarmkreft vil være viktig for å redusere forekomst og dødelighet av tarmkreft, fortsetter han.

I dag utføres det ca. 70 000 koloskopier og antallet er raskt økende, mye på grunn av screeningundersøkelser utenfor et organisert program.

-Programmet vi foreslår vil omfatte hele befolkningen og sikre et likeverdig tilbud som kvalitetssikres kontinuerlig. Det vil også inneholde et forskningsprosjekt som skal vise effekten av programmet i en norsk befolkning, sier Høie.

Risikoen for tarmkreft øker med alder og særlig fra 55 års alder. I forslaget til screeningprogram vil alle 55 åringer innkalles til screening. Undersøkelsen av blod i avføringen gjentas hvert annet år i 10 år, mens kikkertundersøkelsen som også ser etter forstadier til kreft, bare gjøres en gang.

– Denne regjeringen har satset på helse og vi har satset på kreftområdet. Pakkeforløp for kreft har blant annet gitt pasienter og pårørende en bedre hverdag. Nå satser vi videre. Et screeningprogram vil omfatte hele befolkningen og sikre et likeverdig tilbud for alle. Screening vil redde hundrevis av liv, og spare mange for lidelse og senskader. Vi vet at jo tidligere vi oppdager tarmkreft, jo større er sjansene for å overleve, sier Høie.

Nasjonalt screeningprogram for tarmkreft skal baseres på undersøkelse av blod i avføringen (FIT) med gradvis overgang til kikkertundersøkelse av tarmen (koloskopi).