Arkivert artikkel

Norge skal ha små forskjeller og høy tillit

Høyre vil ha et land med små forskjeller og høy tillit mellom folk.

Siden årsakene til fattigdom er forskjellige, må vi jobbe på flere fronter for å skape muligheter for alle, mener lederen for Stortingets familie- og kulturkomité, Kristin Ørmen Johnsen (H).

Det er viktig for Norge at Høyre har hånden på rattet. Vi investerer i kunnskap og mestring i skolen, og sikrer gode og rimelige helsetjenester til alle, sier Høyres stortingsrepresentant og leder i familie- og kulturkomiteen Kristin Ørmen Johnsen. Hun mener dette er en viktig medisin mot større forskjeller.

Jobber i to spor

Med Høyre i regjering har ventetidene for helsetjenester gått ned, samtidig som flere får behandling. 34 000 lærere har fått tilbud om etter- og videreutdanning slik at elevene skal lære mer og mestre skolehverdagen bedre.

– Det som er så bra med Høyre er at vi klarer å jobbe i to spor samtidig, sier Ørmen Johnsen.

Hun mener vi må begrense konsekvensene av fattigdom på kort sikt, og hjelpe flere inn i arbeid på lang sikt.

– Høyre har konkrete tiltak for å redusere effekten av ulikhet på kort sikt; vi styrker barnetrygden og innfører fritidskort for barn mellom seks og atten år. Vi har også gjort barnehagen billigere for familier med lav inntekt, støtter prosjekter med gratis skolefritidsordning, kulturtilbud og sommerferie for barn fra familier med lav inntekt, forklarer hun.

– Samtidig har vi startet en omfattende inkluderingsdugnad i arbeidslivet. Det gjør vi, fordi det er arbeid, ikke trygd, som minsker ulikhet. Den største forskjellen i samfunnet vårt er mellom de som har en jobb å gå til, og de som ikke har det. Derfor er hovedprioriteten å hjelpe flere mennesker inn i jobb, kvalifisering og utdanning, sier Ørmen Johnsen

Må lykkes med integrering

Andelen personer som opplever å «ikke få endene til å møtes» er nesten halvert i perioden 2004-2017. Likevel har antallet barn som vokser opp i familier med lavinntekt økt. Det er flere årsaker til dette, men innvandring er en viktig forklaring, mener Ørmen-Johnsen.

– Det tar tid å lære seg norsk og det tar tid å skaffe seg kompetanse til arbeidslivet i Norge. Det at flere innvandrere kommer til landet vårt øker på kort sikt omfanget av barnefattigdom, men vi må huske på at de som kommer hit og blir integrert i samfunnet får en bedre hverdag og flere muligheter i Norge, sier hun.

– For å integrere flere innvandrere gjør vi veien fra introduksjonsprogram til arbeid kortere. Vi skal vedta en ny introduksjonslov som gir mer tilpasset norskopplæring og kompetanseheving. Det skal hjelpe flere ut i jobb, forklarer Ørmen Johnsen.

Det finnes ikke én kur mot fattigdom

Siden årsakene til fattigdom er forskjellige, må vi jobbe på flere områder for å skape muligheter for alle, mener Ørmen Johnsen.

– Det handler selvfølgelig om skole og arbeid, men det handler også om bolig, helse, fritidsaktiviteter og hverdagsintegrering, sier hun og peker på at samfunnets innsats må tilpasses den enkeltes utfordringer.

Dette gjør vi for å bekjempe fattigdom:

  • Billigere barnehage for familier med dårlig råd
  • Innfører fritidskortet for barn mellom 6-18
  • Flere tiltaksplasser slik at flere får prøve seg i arbeidslivet
  • Innført aktivitetsplikt for sosialhjelp
  • Mer lønnstilskudd for å hjelpe flere over fra passivitet til arbeid eller utdanning
  • Mer mestring og læring i skolen – 34 000 lærere har fått tilbud om etter- og videreutdanning og vi har innført fraværsgrensen
  • Skal gjennomføre et integreringsløft med mer tilrettelagt norskopplæring og kortere vei fra introduksjonsprogrammet til arbeid
  • Øker støtten til ferie- og fritidstiltak for barn og unge i familier med lavinntekt
  • Forsøk med redusert foreldrebetaling i SFO for lavinntektsfamilier