Arkivert artikkel

Tar opp kampen for pårørende

Høyre ønsker en nasjonal strategi for pårørende, for å hjelpe de som får store omsorgsoppgaver for personer i nær familie.

Stortingsrepresentant Tone W. Trøen og statsminister Erna Solberg har selv opplevd hvor tøft det er å være pårørende til en person i nær familie. Nå ønsker Høyre en nasjonal strategi for å hjelpe de som blir pårørende. Foto: Høyre

– Både statsministeren og jeg vet hvor krevende det er når våre kjære blir syke, sier Høyres helsepolitiske talsperson Tone W. Trøen.

– Jeg kjenner meg igjen i dem. Det var vondt for meg da min egen mor var syk, og jeg var langt unna. Jeg visste at hun fikk god hjelp av kommunen og av andre slektninger, men av og til kunne jeg ha dårlig samvittighet for at jeg ikke fikk vært der oftere og fikk hjulpet mer, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

– Da jeg var sykepleier, møtte jeg mange slitne og fortvilte pårørende. Med en nasjonal strategi sikrer vi at vi møter pårørende bedre og involverer dem bedre. Det skal bidra til at pårørende ikke sliter seg ut, men fortsatt kan være en viktig del av livet til den som er syk, sier Trøen til Dagbladet.

Vil hjelpe pårørende med store omsorgsoppgaver

Høyre foreslår nemlig en nasjonal strategi for pårørende. Erna Solberg viser blant annet til at mange yrkesaktive kvinner oppgir at de har store omsorgsoppgaver som pårørende.

– For første gang gjelder det den generasjonen kvinner der de fleste har utdannelse og er eller har vært arbeid. Jeg kjenner meg igjen i dem. Som pårørende får de plutselig en ekstra jobb på privaten, sier Solberg.

Mange blir sykemeldt

Pårørende får gjerne en samlet belastning som går ut over helse, karrière og livskvalitet. Mange blir sykemeldte i lengre eller kortere perioder.

– Dette er ikke bærekraftig! Pårørende er en ressurs, men vi skal forvalte dem klokt, så de blir en fornybar ressurs. Dit har vi ikke kommet enda. Derfor vil vi ha en nasjonal pårørendestrategi, sier statsministeren.

Tone W. Trøen opplevde også nylig å miste moren sin etter en tids omsorgsbehov.

– Da jeg selv ble pårørende til eldre foreldre, opplevde jeg hva det vil si alltid å måtte være tilgjengelig. Fortsatt forsikrer jeg meg om at lyden på mobilen er på om natten i tilfelle mamma trenger meg, selv om det er en stund siden hun gikk bort, forteller hun.

Undersøkelse om pårørende

I perioden 1. desember 2016 til 31.januar 2017 gjennomførte paraplyorganisasjonen Pårørendealliansen en undersøkelse som ble besvart av 3127 pårørende fra hele landet, skriver Dagbladet. Her er noen av funnene i undersøkelsen:

  • 74 prosent oppga at omsorgen påvirket deres egen helse negativt.
  • Over halvparten hadde vært en i pårørendesituasjon i ett til 10 år, mens 26 prosent hadde over 15 års erfaring som pårørende.
  • Ni av ti pårørende var kvinner.
  • 25 prosent av de pårørende ytte omsorg 30 timer eller mer hver uke.
  • 38 prosent var pårørende til sine syke barn, 36 prosent til sine foreldre, 22 prosent til sin partner og åtte prosent til søsken.
  • 40 prosent av de pårørende har brukt egenmeldinger, 44 prosent har vært sykemeldt i kortere eller lengre perioder for å ta vare på sine nære.

Les gjerne: Styreleder Anita Vatland i Pårørendealliansen kaller det den usynlige omsorgen

Les gjerne mer om Høyres omsorgspolitikk

Les gjerne mer om pasientenes helsetjeneste