Arkivert artikkel

Regjeringen vil forby ansiktsdekkende plagg i all undervisning

Forbudet vil gjelde i barnehagen og for både elever og ansatte i undervisning i skoler, folkehøyskoler, fagskoler, høyskoler og universitet og i introduksjonsprogrammet.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

– God og åpen kommunikasjon er en forutsetning for trygghet i barnehagen og god læring. Derfor innfører vi et forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehagen og for elever, studenter, nyankomne innvandrere og ansatte i undervisningssituasjoner, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Hvis Stortinget vedtar forslaget, vil forbudet bli innført fra august.

– Forbudet er avgrenset til å gjelde undervisningssituasjoner. Det vil også inkluderer skolefritidsordningen, leksehjelp og opplæring utenfor lærestedets område, som for eksempel ekskursjoner. Forbudet gjelder også der helsesøster er i kontakt med elever på skolen, fortsetter Sanner.

– Vi mener dette er riktig tidspunkt å gjennomføre forbudet på. Bruk av ansiktsdekkende plagg er ikke et omfattende problem i dag, og vi står heller ikke oppe i noen konkrete enkeltsaker. Det gir mulighet til å diskutere dette med et prinsipielt utgangspunkt. For oss er det viktig å sikre åpenhet og god kommunikasjon i barnehagen og i undervisningssituasjoner, sier Jan Tore Sanner.

Fakta om forbudet

Ansiktsdekkende plagg
Ansiktsdekkende plagg er for eksempel finlandshette og nikab. Forbudet gjelder ikke hodeplagg som hijab og luer. Det blir unntak for plagg som brukes av hensyn til pedagogiske, helsemessige, klimatiske eller sikkerhetsmessige forhold, som for eksempel verneutstyr.

Undervisning
Undervisning kan skje både på og utenfor institusjonens område. Undervisning omfatter også turer, ekspedisjoner, arrangement, praksis og lignende i regi av skoler og læresteder.

Barnehage
I barnehage vil forbudet gjelde for de ansatte, og det vil gjelde i hele arbeidstiden. Forbudet gjelder ikke barna, fordi erfaring viser at plagg som nikab og burka ikke brukes av barn i barnehagealder.

Skoler, folkehøyskoler og godkjent etter voksenopplæringsloven
I skoler, folkehøyskoler og godkjent etter voksenopplæringsloven gjelder forbudet for elever og ansatte som underviser. Men forbudet gjelder bare i selve undervisningen, ikke ellers. Det betyr at elever og lærere kan bruke ansiktsdekkende plagg i pauser og friminutt, på personalmøter og på skolens område utenom undervisning. Lærere som har oppsyn med elever i friminuttene kan ikke bruke ansiktsplagg.

Leksehjelp og SFO
Leksehjelp og SFO vil bli omfattet av forbudet. Men også her kan plagget brukes av ansatte i pauser, når elevene ikke er til stede.

Universiteter, høyskoler og fagskoler
På universiteter, høyskoler og fagskoler blir det forbudt for studenter og ansatte å bruke ansiktsdekkende plagg i undervisningen. Forbudet vil inkludere gruppearbeid og kollokvier der læring skjer. Som i skolen vil forbudet ikke gjelde i pauser og på institusjonens område for øvrig. Selvstudium i lesesalen blir ikke omfattet av forbudet.

Introduksjonsprogram og opplæring for nyankomne innvandrere
I introduksjonsprogram og opplæring for nyankomne innvandrere etter introduksjonsloven gjelder forbudet for deltakerne og de som underviser, men også bare i opplæringssituasjoner.

Håndheving av forbudet
Hvis en elev eller deltaker i ordningene etter introduksjonsloven nekter å ta av seg et plagg som dekker ansiktet, er det skolen som bestemmer hvilken reaksjon som gjelder. Skolen må gjøre reaksjonsformen kjent på forhånd, som for eksempel i et ordensreglement, og reaksjonen må være forholdsmessig.

– Dialog med den det gjelder skal alltid forsøkes før reaksjoner iverksettes, sier Sanner.

Den mest inngripende reaksjonsformen i skolen vil ytterste konsekvens være bortvisning fra undervisningen. I høyere utdanning er reaksjonsformene bortvisning eller utestengning. I ordningene etter introduksjonsloven er reaksjonsformen midlertidig stans av introduksjonsprogram og/eller opplæring. Undervisningsstedene vil ikke ha anledning til å fjerne det ansiktsdekkende plagget selv.

Hvis en ansatt bryter forbudet, vil regler som regulerer arbeidsforhold tre inn. Den ansatte vil først bli bedt om å fjerne plagget. Ved gjentak av brudd er oppsigelse en mulighet.