Inkluderingsdugnaden er i gang: – Vårt mål er at ingen skal gå ut på dato
Én av fem mellom 20 og 66 år er ikke i arbeid. Det utfordrer bærekraften i den norske velferdsstaten, slår statsminister Erna Solberg fast.
I dag sparket Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande i gang regjeringens inkluderingsdugnad. Prosjektet handler om at privat og offentlig sektor skal jobbe sammen for å få flere i jobb, særlig de som har nedsatt arbeidsevne, eller av ulike grunner har hull i CV-en.
– Vi er bekymret for dem som blir gående lenge uten å ha noe å gjøre. De har økt risiko for å måtte leve av trygd og stønader resten av livet, sier Solberg.
Høyres partileder mener det er et felles samfunnsoppdrag å få flere i jobb.
– Vi gjør ikke dette for å være snille. Vi gjør dette fordi det er sløsing med ressurser og talenter at mange mennesker som ønsker å arbeide i stedet lever av trygd. I tillegg går samfunnet glipp av verdifull arbeidskraft, og inntekter til fellesskapet, sa hun under åpningen.
– Ingen skal gå ut på dato
Hun peker på språkutfordringer, manglende utdanning eller psykiske problemer som grunner til at folk står utenfor.
– Å få flere folk i arbeid handler mye om å kvalifisere folk til arbeid. Noen trenger opplæring. Andre trenger omskolering. Vårt mål er at ingen skal gå ut på dato.
Hun pekte på at det lønner seg å inkludere.
– Sosial inkludering og lønnsomhet går hånd i hånd. Bare spør XXL eller Choice. Det som virkelig koster noe, er å ha mange stående utenfor arbeidslivet.
Tre inkluderingspakker i dugnaden:
Statsministeren oppfordret offentlige og private virksomheter til å inkludere flere som har funksjonsnedsettelser eller «hull i CV-en». Hun pekte på tre grep:
- For det første vil Høyre styrke arbeidsgiveres motivasjon og evne til inkludering, slik at de ansetter flere i fast, ordinært arbeid
- For det andre vil Høyre utvikle tilbudet særlig for arbeidssøkere med rus og psykiske lidelser, slik at flere kan delta i arbeidslivet
- Og for det tredje vil Høyre at mulighetene for opplæring skal styrkes. Flere skal bli kvalifisert inn i arbeid
– Regjeringen går foran og har forpliktet seg til at fem prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller «hull i CV-en». Men Norge trenger en felles innsats for å få flere i jobb, avslutter Solberg.