Høyre innfører nye tiltak mot seksuell trakassering
Siden torsdag 11. januar 2018 er det kommet inn 21 varsler fordelt på 12 personer. Ti av varslene er på Kristian Tonning Riise.
-Vi har som organisasjon et ansvar for at alle som er aktive i vårt parti opplever å være trygge. De siste ukene har avdekket at ikke alle har vært det. Vi har sviktet medlemmer i en situasjon der de trengte oss mest. Dette er vondt for Høyre og Unge Høyre å erkjenne, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset.
– Selv om vi har hatt retningslinjer, og selv om vi har hatt andre saker om seksuell trakassering som er håndtert og sanksjonert, viser denne saken at vi har sviktet. Høyre har ikke sett ulike bekymringer og varsler i sammenheng, og har ikke klart å fange opp oppførsel som burde ha blitt stoppet tidligere. Det viktigste nå er å sørge for at dette ikke skjer igjen, fortsetter Aarset.
-I Høyre er åpenhet en grunnleggende forutsetning for tillit. Vi velger derfor å være åpne om de feil vi har begått, så langt det lar seg gjøre uten at vi bryter den tilliten varslerne har vist oss, sier statsminister og Høyres partileder Erna Solberg
-Alle varslere blir fulgt opp minst to ganger, også med tilbud om profesjonell helsehjelp og juridisk bistand. Varsleren skal tas hensyn til i prosessen og få tilbakemelding om utfall. Nærmeste overordnede vil involveres, sier generalsekretær John-Ragnar Aarset.
Høyre vil av hensyn til tillitsforholdet med varslerne, og ønsket om at det skal være en lav terskel for å varsle, ikke kontakte politiet, men understreker at Politiet kan åpne etterforskning på selvstendig grunnlag. Alle varslerne kan også selv anmelde sakene. Alle varslerne har fått tilbud om uavhengig juridisk bistand.
-Nå må vi rydde opp – og denne ryddejobben skal vi gjøre skikkelig, sier statsminister og Høyres partileder Erna Solberg.
Høyre og Unge Høyre skal være et trygt sted å være. Partileder Erna Solberg informerer derfor om at Høyre skal iverksette følgende tiltak:
Følge opp samtlige varslere. Høyre skal sørge for at varslerne får all nødvendig bistand både juridisk rådgivning og annen hjelp. Varsleren skal tas hensyn til i prosessen og få tilbakemelding om utfall.
Opprette et utvalg ledet av Henrik Syse. Utvalget skal evaluere partiets håndtering av varslingssakene som er kommet inn etter Kristian Tonning Riises avgang. Det skal evaluere partiets håndtering av varslingssakene, undersøke hvorfor varslingsrutinene ikke fungerte bedre. Det skal også revidere og foreslå endringer i partiets etiske retningslinjer, og sørge for nødvendige arbeidsrutiner og klargjøring av ansvar i alle deler av organisasjonen for å forhindre slike hendelser i fremtiden.
I påvente av utvalgets arbeid og konklusjoner, innfører Høyre allerede nå følgende tiltak:
1. Alle varsler skal loggføres skriftlig, og være kjent for generalsekretær i Høyre.
2. Et uavhengig varslerpunkt opprettes for å sikre uavhengighet.
3. Introduksjonsprogrammet for nye ledere i Høyre, Unge Høyre og øvrige ansatte skal forbedres.
4. Forholdet til alkoholbruk på partiarrangementer skal gjennomgås.
5. Bevisstheten om etiske retningslinjer og seksuelle trakassering i organisasjonen skal økes på alle nivåer.
-Jeg er redd for at slike saker påvirker norsk politikks integritet og rekruttering fordi disse sakene utfordrer tilliten vår. Jeg mener dette er så viktig at jeg vil invitere de andre partilederne til et møte, avslutter Erna Solberg.
Vi oppfordrer alle som har varsler om å henvende seg til generalsekretær John-Ragnar Aarset eller seniorrådgiver Berit Tenden, enten om egne opplevelser eller på vegne av andre. Høyre vil bidra med hjelp og bistand til de som tar kontakt.