Vil engangs-plasten til livs
Plast i naturen er til stor skade for dyreliv, planteliv og for klimaet. Engangspartikler av plast er også en av de største kildene til havforsøpling, et av vår tids store miljøproblemer.
Miljødirektoratet foreslår et nasjonalt forbud mot flere engangsprodukter i plast. Nå skal Klima- og miljødepartementet behandle forslaget.
– Jeg håper dette var siste sommeren for engangsbestikk av plast. Dette forslaget er bra både for naturen og for klimaet, sier Høyres klimapolitiske talsperson, Stefan Heggelund.
Forbud mot flere engangsprodukter av plast
Miljødirektoratet foreslår forbud mot blant annet engangsprodukter i plast som bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner. Dette er produkter som i veldig stor grad bidrar til å forsøpling på norske og europeiske strender.
– Dette forslaget vil sørge for at mindre plast havner på avveie. I tillegg vil færre dyr skade seg eller dø fordi de får i seg disse produktene eller mikroplast fra dem. Dette er jo produkter som veldig enkelt kan erstattes av andre, sier Heggelund. Og legger til:
– Høyres ambisjon er at Norge skal være helt i front i arbeidet med å redusere plast i havet. Derfor innfører vi forbud mot engangsartikler i plast og derfor tar vi lederrollen i internasjonale klima- og miljøforhandlinger.
Norge skal være helt i front i arbeidet med å redusere plast i havet.
Ny, internasjonal plastavtale og Europeisk forbud fra 2021
Klimaproblemet er en global utfordringer som krever globale løsninger.
Før sommeren foreslå Norge nye regler for internasjonal handel med plastavfall. Ti dager senere ble den vedtatt, og vipps så hadde vi fått til en ny global miljøavtale.
I tillegg har vi jobbet opp mot EU for at hele Europa skal bli plastfri, og fra 2021 blir det forbud mot engangsplast i alle EUs medlemsland, som følge av EUs direktiv om plastprodukter.
– Jeg er stolt over at Norge er en global aktør i klimakampen, avslutter Heggelund.