Alternativt
statsbudsjett 2025
Den viktigste oppgaven vi har er å overlate samfunnet i bedre stand enn da vi selv overtok det. Høyre tar tak i de store utfordringene Norge står overfor.
Store utfordringer
kan løses
De siste årene har mange fått dårligere råd. Regningsbunken har blitt større. Heldigvis er det utsikt til lysere tider, men også neste år vil mange kjenne på at lommeboken ikke strekker til. Samtidig står rekordmange mennesker i helsekø. Flere hundre tusen i arbeidsfør alder er ikke i jobb. Mange av disse ønsker seg inn i fellesskapet arbeidslivet utgjør. Vi ser også at kriminaliteten øker, og at folk føler seg mer utrygge. Konfliktnivået i verden øker. Norge må lykkes med å forsvare sine nasjonale interesser og knytte sterke bånd til allierte nasjoner. Vi skal også gjennomføre en massiv opprustning av Forsvaret. Alt dette er utfordringer vi både kan og må løse de neste årene.
På lengre sikt må vi gi Norge flere bein å stå på når inntektene fra olje- og gassektoren avtar, og vi må gjøre mer for å løse klimakrisen.
Det er lett å tenke at vi ikke kan snu utviklingen når mye går i feil retning, men utfordringene kan løses. Det krever politisk vilje, og at vi prioriterer det viktigste først. Den oppgaven er Høyre klar for.
Høyre prioriterer å la folk og bedrifter beholde mer av egne penger, få ned helsekøene, bekjempe kriminaliteten og ta tryggheten tilbake.
Nøkkeltall
Hovedtall | Tusen kroner |
Innsparinger | -22 732 427 |
Nye utgifter | 43 360 104 |
Lavere skatt | 8 808 000 |
Budsjettbalanse (endring i oljepengebruk) | 29 435 677 |
Memo: Økt støtte til Ukraina | 30 000 000 |
Memo: Budsjettbalanse utenom økt støtte til Ukraina | -564 323 |
Memo: Endring i bruk av lånemider (90-poster) | -14 882 147 |
Høyres hovedprioriteringer
Hovedprioritering 1:
Bedre privatøkonomi
Det er du som vet best hvor skoen trykker. Derfor vil vi at du skal få beholde mer av pengene dine selv. Vi senker skattene for dem med lave og vanlige inntekter, og øker frikortgrensen. Vi innfører gratis kjernetid i barnehagen for flere og øker barnetrygden. De aller fleste vil oppleve at regningene blir enklere å betale med Høyres politikk.
Slik gir vi flere
bedre privatøkonomi
Lavere skatt og bedre hverdagsøkonomi
Høyre mener at du vet best hvordan pengene dine bør prioriteres. Vi har alle ulike behov. For noen
er utfordringen matbudsjettet, for andre er det boliglånet eller husleien som har blitt for dyr. Andre igjen, sliter med å kjøpe nye klær til barna.
Når du får beholde mer av egne penger, gir det frihet til å ta valg som passer for deg. Derfor mener vi at staten må klare seg med mindre av dine skattepenger for at du skal få beholde mer til egen hverdag.
Med Høyres budsjett vil de med vanlige inntekter betale 3 600 kroner mindre i skatt neste år. Tjener du under 150 000 kroner i lønn, skal du ikke betale skatt i det hele tatt.
Høyre vil øke barnetrygden med 1000 kroner i måneden fra 1 juli for barn under 6 år og prisjustere barnetrygden for eldre barn. Flere familier får gratis kjernetid i barnehage. En familie med moderat inntekt og to barn i barnehagen får 23 400 kroner mer å rutte med gjennom gratis kjernetid, økt barnetrygd og lavere skatt.
Barn født i desember får rett på barnehageplass, slik at foreldrene ikke trenger å ta ulønnet permisjon. Vi vil også gi flere barn mulighet til å delta i fritidsaktiviteter, uavhengig av foreldrenes lommebok.
Høyre vil gi studentene bedre råd med lavere skatt, et frivillig studielån, og ved å bygge 500 flere studentboliger.
Flere inn på boligmarkedet
Boligprisene har økt mye de siste årene, særlig i de større byene. Kombinert med høyere rente har det blitt vanskeligere å komme inn på boligmarkedet. For å begrense prisveksten er det viktig at det blir enklere å bygge flere boliger raskere, og det må være byggeklare tomter tilgjengelig. Dette vil Høyre gjøre gjennom å forenkle plan og bygningsloven, effektivisere reguleringsprosesser, få raskere saksbehandling, gjøre det enklere å transformere eksisterende bygg og digitalisere byggeprosessen.
Det er bra at unge sparer til bolig. Derfor vil vi styrke BSU-ordningen, slik at unge får tusen kroner i økt skattelette på de første 10 000 kronene de sparer til bolig hvert år. Vi vil også innføre et prøveprosjekt i Husbanken hvor de kan matche den egenkapitalen du selv har spart opp, og gjøre veien til boligdrømmen enklere. Høyre vil senke egenkapitalkravet for dem som har evne til å betjene lån, slik også Norges Bank har åpnet for.
Hovedprioritering 2:
Lavere skatter for næringslivet
Høyre vil senke skattene for norsk næringsliv. Vi ser at gründere og andre verdiskapere flytter ut, og at Norge har blitt et mindre attraktivt land å investere i. Konsekvensene er at alle blir fattigere. Hvis næringslivet skal vokse, skape nye arbeidsplasser og større verdier, må de få beholde mer av egne penger til investeringer. Derfor foreslår vi halv formuesskatt på arbeidende kapital, som første skritt i å avvikle skatten raskt. Vi sier også nei til regjeringens innstramninger i exit-skatten, som skaper store problemer for gründere og bedriftseiere som ønsker å flytte for å utvide bedriften til nye land.
Slik senker vi skattene for næringslivet
Lavere skatter
I Norge skal det være store muligheter for å lykkes. Skal vi klare å løse de store utfordringene og omstillingene som står foran oss, trenger vi mennesker som tør å satse, og nytenkende og vekstkraftige bedrifter.
Støre-regjeringen har økt skattene kraftig og skapt stor uforutsigbarhet for næringslivet i Norge. I stedet for å bli verdensmester i skatteøkninger, må Norge bli verdensmester i verdiskaping, og i å starte og drive bedrifter.
Høyre foreslår derfor halv formuesskatt på arbeidende kapital neste år, som første steg i en rask avvikling.
Høyre foreslår også en mer moderat og investeringsnøytral havbruksskatt, der satsen settes til 15 prosent og bunnfradraget avvikles. Normprisrådet skal også avvikles, og internprising skal isteden kontrolleres av Skatteetaten.
Oppstarts- og vekstselskaper er avhengige av et sterkt kapitalmarked i Norge, som både kan investere selv og tiltrekke seg utenlandske investorer til å satse på norske gründere. Høyre vil investere i tidligfase-fond og bygge et sterkere venturemiljø i Norge.
Hovedprioritering 3:
God og rask helsehjelp
Høyre vil gi flere raskere helsehjelp. Vi må få ned helsekøene og sikre kortere ventetider. For å klare det må vi ta alle gode krefter i bruk. Det er meningsløst å stenge private ute, når de står klare til å ta operasjoner på det offentliges regning, istedenfor at du må betale fra egen lomme. Derfor vil vi kjøpe ledig kapasitet hos private for deg, slik at du slipper. Vi vil også styrke sykehusøkonomien og gi sykehusene bedre betalt for å behandle flere pasienter.
Slik skal vi gi flere god og rask helsehjelp
Skape pasientens helsetjeneste
Høyre vil skape pasientens helsetjeneste, hvor ingen beslutninger om deg, tas uten deg. Alle skal ha lik tilgang til helsetjenester av god kvalitet og kortere ventetid.
Høyre vil styrke sykehusøkonomien. Etter tre år med Støre-regjeringen har ventetidene skutt i været. De har økt med to uker på tre år, sykehusene styrer mot underskudd og rekordmange 260 000 mennesker står i helsekø.
Høyre vil gi sykehusene mer penger, øremerke kjøp av ledig kapasitet hos private, og endre finansieringen til sykehusene, slik at de får mer betalt for å behandle flere pasienter.
Det viktigste for de som trenger helsehjelp, er ikke om de får det på et offentlig, privat eller ideelt drevet sykehus. Det viktigste er at kvaliteten er god, at det offentlige tar regningen og at man kommer seg raskt tilbake til hverdagen. I ventetid ligger tapte muligheter, usikkerhet, og for noen kan det bli lange perioder hvor livet settes på vent.
Hovedprioritering 4:
Et sterkt forsvar
Høyre vil ruste opp Forsvaret, og gi Ukraina den hjelpen landet trenger. Russlands offensiv truer ikke bare Ukrainas frihet, men også sikkerheten i Norge og Europa. For å bygge en trygg fremtid for kommende generasjoner, må Ukraina få vår støtte. Høyre vil øke støtten til Ukraina til 45 milliarder kroner i 2025 og styrke Forsvaret her hjemme. Norge skal i løpet av kort tid gjennomføre en massiv opprustning. Samtidig må vi bygge tettere allianser for å stå sterkere i en urolig verden.
Slik skal vi bygge et bedre forsvar og trygge Norge
Forsvar
Med krig i Europa er det avgjørende at Norge styrker egen forsvarsevne. Vi fortsetter å bygge opp Forsvaret, med utgangspunkt i den nye langtidsplanen som hele Stortinget stiller seg bak. Langtidsplanen bygger videre på de satsingene og veivalgene som ble gjort under Solberg-regjeringen. I stortingsforhandlingene om langtidsplanen var Høyre en sterk pådriver for å øke kampkraften raskt. Frem mot 2036 skal Norge bruke 611 milliarder kroner mer på Forsvaret. Nye luftvernsystemer, kampfly, ubåter og fregatter skal forsvare Norge og våre allierte.
I 2025 økes forsvarsbudsjettet med 19 milliarder kroner til totalt 110 milliarder. Norge oppfyller dermed NATOs mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar.
Forsvarsbudsjettet skal trappes ytterligere opp de neste årene. Dette er nødvendig i en mer utrygg verden. Også under Solberg-regjeringen satset Høyre tungt på Forsvaret.
Bevilgningene til forsvarsformål ble økt med 37 prosent fra 2013 til 2021, korrigert for prisvekst.
Tredobling av støtten til Ukraina
Situasjonen i Ukraina er dramatisk forverret. For å sikre fred og frihet i vår del av verden, er det avgjørende at Ukraina lykkes med å forsvare seg. Ukrainas evne til å fortsette kampen handler ikke bare om vår sikkerhet i dag, men om våre barn og barnebarn som skal vokse opp i et fritt og trygt Norge og Europa.
Høyre vil tredoble støtten til Ukraina neste år, fra 15 til 45 milliarder kroner. Hoveddelen av den økte støtten skal gå til militær støtte. Det finnes produksjonslinjer for materiell, ammunisjon og droner i Ukraina som raskt kan oppskaleres hvis Norge bidrar økonomisk. Den norske støtten kan dermed utgjøre en reell forskjell langs fronten i løpet av kort tid. Vi ønsker også å støtte energisektoren i Ukraina og viktig militær infrastruktur.
Hovedprioritering 5:
Mer politi og mindre kriminalitet
Høyre vil skape trygghet med mer politi i gatene. Den økende kriminaliteten må møtes med sterkere lut enn i dag. Skal vi klare å slå ned de kriminelle nettverkene trenger vi flere politifolk og spesialister. Vi trenger flere konkrete tiltak mot den økende ungdomskriminaliteten, et hurtigspor i domstolene for unge lovbrytere, én-til-én-oppfølging av unge i risikosonen, og gi politiet flere verktøy for å forebygge kriminalitet, for eksempel ved å kunne pålegge personer som har oppholdsforbud fotlenke.
Slik skal vi få mer politi og mindre kriminalitet
Mer synlig politi i gatene
For å slå ned på kriminaliteten trenger vi flere politifolk. Derfor vi Høyre ansette 705 flere i politiet neste år. Det gir mer synlig politi, mer forebygging, mer etterforskning, bedre kriminalitetsbekjempelse og et tryggere samfunn.
Ungdomskriminalitet
Ungdomskriminaliteten har økt kraftig. Vi må jobbe mer systematisk for å hindre at barn lar seg lure inn i et kriminelt liv, og hjelpe de barna som allerede har en fot innenfor til å komme seg ut. Derfor ønsker Høyre et landsdekkende institusjonstilbud for unge som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet, hvor man kan låse døra. Det er viktig for å få unge ut av kriminalitet og for å beskytte samfunnet.
Unge som begår kriminalitet, skal møte raske
og følbare reaksjoner.
Vi vil etablere et hurtigspor i domstolene for unge lovbrytere og sørge for én-til-én-oppfølging av unge i risikosonen for å begå kriminalitet. Vi vil gi hjelp til gjengkriminelle som ønsker å komme seg ut av en kriminell løpebane.
Det å få en tilknytning og jobb å gå til kan forebygge kriminalitet. Høyre ønsker derfor å gjennomføre et sommerjobbprosjekt for ungdommer i levekårsutsatte områder. Slik kan flere få en jobb å gå til. Vi vil gi politiet flere verktøy for å forebygge kriminalitet, blant annet ved å åpne for bruk av fotlenke for personer som er pålagt oppholdsforbud.
Økonomisk kriminalitet
Økonomisk kriminalitet blir stadig mer organisert, og utgjør en stadig større inntektskilde for de kriminelle nettverkene. Kynisk utnyttes uvitende og vårt tillitssamfunn utfordres. Vi må strupe pengestrømmene og inntektskildene til de kriminelle nettverkene. Derfor trenger vi en kraftigere satsing på bekjempelse av økonomisk kriminalitet, med flere spesialetterforskere og inndragningsteam i politidistriktene. Vi starter med distriktene med mest kriminalitet, og vil på sikt utvide til alle politidistrikter.
Mer om Høyres alternative statsbudsjett 2025
Skole og utdanning
En god skole gir muligheter for alle. Det viktigste vi kan gi barn og unge, er en god og trygg barnehage og en skole hvor elevene trives, opplever mestring og lærer det de skal.
Kvalitet og innhold i skolen
Det er mye som går bra i norsk skole, men vi har flere utfordringer vi må løse. For mange går ut av skolen uten å kunne lese, skrive og regne skikkelig, og for mange fullfører aldri videregående.
En god lærer er det aller viktigste for elevers læring. En lærer som ser og forstår elevene, kan utgjøre forskjellen på om barna våre mestrer skolen eller ikke.
Vi vil gjøre det mer attraktivt å bli lærere, og sørge for at de beste lærerne blir i klasserommet. Derfor vil Høyre gi lærerne flere karriereveier. Som lærerspesialist får læreren mer ansvar og økt lønn.
Læreren må ha tid og rom til å være lærer. Altfor mange lærere opplever at de bruker mye tid på andre oppgaver enn fag, undervisning og elevoppfølging. Høyre vil styrke laget rundt elevene og lærerne med flere yrkesgrupper i skolen. Det gir elevene flere trygge voksne å spille på, og frigjør tid for lærerne til å drive god undervisning.
Ungdomsskolereform
Høyre vil gjøre ungdomsskolen mer praktisk og variert for å øke elevenes mestring og læringsglede. Vi vil innføre et obligatorisk yrkesfaglig valgfag, prioritere etter- og videreutdanning av lærere i praktiske fag, og bygge bro mellom skole og arbeidsliv gjennom Ungt Entreprenørskap.
Norge er et av de nordiske landene som har færrest timer med naturfag i ungdomsskolen. Samtidig gjør norske elever det dårligere i naturfag enn de andre nordiske landene. Derfor vil vi innføre én ekstra naturfagstime i uken for 8. – 10. trinn, slik at undervisningen kan gjøres mer utforskende, praktisk og variert. Vi vil også gjeninnføre lektor 2-ordningen, slik at skolene kan hente fagpersoner fra arbeidslivet inn i realfagsundervisningen for å stimulere elevenes interesse og motivasjon for realfag, og øke elevenes læringsutbytte. Vi vil etablere flere talentsentre i realfag, slik at elever med stort læringspotensial får muligheten til å utvikle seg faglig.
Høyere utdanning, forskning og studenter
Hvis Norge skal ha nok å leve av i fremtiden, må vi satse på forskning og utvikling. Derfor vil Høyre bruke over 400 millioner kroner mer på forskning innenfor grønn omstilling og teknologi. Vi viderefører sentre for fremragende utdanning for å sikre innovativ og god kvalitet på studentenes undervisning.
Vi vil bruke mer penger på psykisk helse for norske studenter, både hjemme og i utlandet.
Helse
Høyre vil bygge flere nye sykehjemsplasser og gi psykisk helsehjelp til de som trenger det.
Psykisk helse
Altfor mange med psykiske helseplager får ikke hjelpen de trenger. Kapasiteten må opp, ventetidene må ned og flere må få hjelp som faktisk hjelper. Det gjelder både lavterskel hjelp for å tidlig fange opp folk som sliter, og helsehjelp for de med mer alvorlige psykiske lidelser. Høyre foreslår blant annet å opprette Rask psykisk helsehjelp i alle landets kommuner og øke behandlingskapasiteten for psykisk helsevern på sykehusene.
Eldreomsorg
Høyre vil skape et mer aldersvennlig samfunn og gi eldre en trygg og verdig alderdom. Behovet for sykehjemsplasser kommer bare til å bli større de neste årene. Derfor vil vi bygge flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger, og stille krav om netto tilvekst i investeringstilskuddet for heldøgns omsorgsplasser.
Innvandring og integrering
Høy innvandring skaper utfordringer for samfunnet, om vi ikke lykkes med integreringen. Innvandrere som kommer til Norge, må få seg en jobb og kunne forsørge seg selv.
Vi må stille tydelige krav
Vi må stille tydeligere krav og forventninger til den enkelte, slik at de kan integreres og være en del av det norske samfunnet.
Innvandrere er i mindre grad i arbeid enn befolkningen ellers, og det er store kjønnsforskjeller. Innvandrere er også overrepresentert på mottak av økonomisk sosialhjelp. Å jobbe er det viktigste for å bli en del av det norske samfunnet, men særlig innvandrerkvinner er underrepresentert i arbeid. Derfor vil vi styrke jobbsjansen med 500 plasser og få flere innvandrerkvinner i arbeid.
Negativ sosial kontroll
Alle i Norge skal leve frie liv uten tvang og negativ sosial kontroll. Innvandrerbefolkningen er mer utsatt enn befolkningen ellers.
Høyre vil derfor ha flere mangfoldsrådgivere og opprette flere plasser på det nasjonale bo- og støttetilbudet til personer over 18 år, utsatt for negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Disse tiltakene vil forebygge og avverge dette, men også støtte og hjelpe dem som har vært utsatt for det.
Flyktninger og kvoteflyktninger
Ankomstene av migranter og flyktninger har ikke vært høyere siden flyktningkrisen i 2015. Norske kommuner er presset etter å ta tatt imot omtrent 85 000 ukrainere siden februar 2022, og har lagt ned en formidabel innsats for å bosette alle flyktningene som har kommet. Flere kommuner opplever nå å være på bristepunktet. Det er en rekke tiltak som må på plass for å håndtere ankomstene. Høyre vil derfor øke tilskuddet til utleieboliger som blant annet vil hjelpe kommunene med å bosette flere.
Høyre vil også begrense antall kvoteflyktninger til 200. Vi må se antallet kvoteflyktninger i sammenheng med asylankomstene, og de som kommer fra Ukraina. Å ta imot flere tusen flyktninger til Norge løser ikke
verdens migrasjonsproblemer, og vi mener vi må finne bedre måter å hjelpe mennesker på flukt på.
Samferdsel
God infrastruktur reduserer avstanden mellom folk, gir de som jobber på veien en tryggere arbeidshverdag og sikrer at folk kommer seg dit de skal på en sikker måte.
Vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene er enormt, derfor vil vi bruke en halv milliard mer enn Støre-regjeringen på å ruste opp fylkesveiene. Høyre vil også øke midlene som går til å følge opp Nasjonal transportplan 2025-2036 sammenlignet med regjeringens forslag. Vi sikrer framdrift på Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 og dobbeltspor Stokke-Sandefjord.
Nye Veier har vært en suksess og har spart norske skattebetalere for flere milliarder kroner. Totalt regner Nye Veier med å spare 23,2 mrd. kroner på prosjektene de
har i sin portefølje. Høyre er garantisten for utvikling av Nye Veier og gir derfor selskapet 350 millioner kroner mer enn Støre-regjeringen.
Det haster å omstille transportsektoren. Høyre vil bruke mer penger på Hurtigbåtprogrammet og utbygging av døgnhvileplasser med ladeinfrastruktur, samtidig som vi vil gjøre det billigere å kjøpe elektrisk varebil fremfor fossil varebil.
Kommunal
Kommunene er avhengig av en god og forutsigbar økonomi for å kunne levere gode tjenester til folk. Det må legges til rette for effektiv drift for å holde gebyrer nede.
Kommuneøkonomi
Støre-regjeringen overtok en kommuneøkonomi som var god. De hadde et godt utgangspunkt, men valgte å bruke penger på reverseringer og dyre symbolprosjekter. Ifølge KS må vi tilbake til 1987 for å finne en like krevende situasjon som den kommunesektoren nå opplever.
En måned etter at Støre-regjeringen la frem statsbudsjettet måtte de legge frem en krisepakke for kommunene, for å ordne opp i en krise de selv har laget.
Høyre støtter at kommunene må få mer penger på grunn av situasjonen regjeringen har satt dem i.
Vann og avløp
De siste årene har summen av kommunale avgiftene økt kraftig. For å holde utgiftene til folk nede vil vi at flere kommuner skal samarbeide om vann og avløp. Derfor vil vi innføre en ordning som legger til rette for at flere kommuner samarbeider om vann- og avløpstjenestene. For å redusere prisene for folk og næringsliv har Høyre også fremmet flere forslag i Stortinget som ville kuttet kommunens kostnader for vann og avløp. Vi vil blant annet øke avskrivningstiden, gjennomgå selvkostprinsippet og gjennomføre en vannreform. I Danmark ble det gjennomført en vannreform i 2007 som har bidratt til en effektiviseringsgevinst på om lag 1,9 milliarder kroner.
Energi og miljø
Mer kraft er avgjørende for å etablere ny industri og sikre konkurransekraften
for industrien vi allerede har. I årene som kommer skal også næringslivet omstille seg for å skape større verdier og kutte utslipp. Derfor foreslår Høyre en kraft- og klimapakke.
Norsk industri trenger mer og ren kraft
Norge trenger mer å leve av i fremtiden, og store deler av norsk industri er avhengig av tilgang til rimelig strøm. Akkurat nå styrer Støre-regjeringen Norge mot vedvarende høyere kraftpriser. De siste tre årene er det kun gitt konsesjon til 0,4 TWh ny kraftproduksjon, mens Energikommisjonen sier vi trenger hundre ganger så
mye. Mangelen på kraft vil gi høyere strømregninger for folk, bremse nye grønne arbeidsplasser og svekke verdiskapningen i næringslivet.
Høyre vil øke produksjonen av fornybar energi, og foreslår derfor en egen kraftpakke. Vi vil opprette en prøveordning hvor solparker kan få investeringsstøtte basert på budrunder. Vi vil prioritere støtte til dem som kan produsere mest kraft for minst støtte og til prosjekter i områder med stort behov for kraft og hvor konfliktnivået er lavt.
Vi vil opprette et nasjonalt kompetansesenter for kraft som skal hjelpe kommunene med deres energiplanlegging. Dette vil tilby kommunene uavhengig og nøytral informasjon om energisystemer, konsesjonsprosesser, og miljøvirkninger. I tillegg foreslår vi å bevilge mer til solceller med batterilagring og energieffektivisering i hjemmet.
Utslippskutt som monner
Konkurransekraften til norsk industri og næringsliv i årene fremover er avhengig av at norske bedrifter produserer med lavere utslipp. Norsk industri må betale mer for å
forurense i fremtiden, og da er det viktig at de får hjelp til å kutte utslipp raskere.
Høyre vil gjennomføre et punktutslippsprogram for industrien i regi av Enova med en ramme på 1,5 milliarder kroner. Punktutslippsprogrammet skal gjøre det lettere
for industrien å gjennomføre utslippskutt som monner, også med moden teknologi. Det skal være konkurranse om støtte og avgrensning mot eksisterende ordninger, slik at man oppnår størst mulig utslippskutt per krone.
Norsk olje og gass avgjørende for Europa
Norge står i en ny geopolitisk situasjon der europeisk sikkerhet så vel som klimamålene krever at vi fortsetter å lete etter gass, samtidig som vi finner nye energikilder. Verden har behov for olje og gass i overskuelig fremtid for å sikre nok energi. Som en pålitelig energileverandør til Europa kan Norge bidra til stabilitet, velferd og demokratisk kontroll over energiproduksjonen. Forutsetningen
for videre utvikling av norsk sokkel er at det skjer innenfor Norges og Europas klimamål.
Høyre vil se etter nye muligheter for norsk gass. Vi vil opprette et nytt forskningsprogram for blått hydrogen. Blått hydrogen produseres fra naturgass med fangst og lagring av karbon, og kan erstatte fossilt brensel i flere sektorer, spesielt i tungindustrien i Europa.
Rettferdig grønt skatteskifte
Solberg-regjeringen startet et grønt skatteskifte med gradvis og forutsigbar opptrapping av CO2-avgiften til 2 000 kroner per tonn CO2 i 2030. Det er et viktig prinsipp at forurenser betaler, og avgiften bidrar til at omstilling blir lønnsomt. Vi kompenserer for de økte avgiftene på klimautslipp med generelle skattelettelser for folk og næringsliv.
Vi øker CO2-avgiften på drivstoff, og for olje- og gassproduksjon, slik at det lønner seg å omstille. Vi kompenser bilistene gjennom redusert trafikkforsikringsavgift. Bilister med fossilbil får tilbake avgiftsøkningen på et vanlig årsforbruk av drivstoff neste gang de betaler denne avgiften. For å fremme sirkulær økonomi, vil Høyre øke grensen for skattefritt utleie av ting fra eget hjem til 20.000 kroner.
Endringene reduserer utslippene med om lag 250 000 tonn CO2-ekvivalenter.
Ta bedre vare på norsk natur
Det er nødvendig å gjøre mer for å bevare artsmangfoldet og sørge for flere levedyktige habitat i norsk natur. Det er en tett sammenheng mellom endringene i klimaet og endring i naturen. Høyre vil ha flere tiltak for å ta bedre vare på naturen, blant annet en nasjonal plan for naturrestaurering, støtte til at kommunene kan oppdatere eldre arealplaner i tråd med ny kunnskap om natur og mer penger til å følge opp tiltaksplanen for Oslofjorden som vi la frem i regjering i 2021.
Arbeid og sosial – flere i jobb
Alle som kan jobbe, skal få jobbe. Arbeid skal alltid lønne seg. Da må det finnes flere veier inn i arbeidslivet, og vi må tilrettelegge for de som trenger litt ekstra hjelp. Vi vil ha en egen jobbpakke på nesten en halv milliard kroner for å inkludere flere i arbeidslivet.
Det skal lønne seg å jobbe
Høyre vil at flere mottakere av uføretrygd skal få prøve seg i jobb. Derfor vil vi gjøre det langt mer lønnsomt å kombinere trygd og arbeidsinntekt. Konkret foreslår vi å beholde fribeløpet, som betyr at du kan tjene opp til rundt 50 000 kroner (0,4 G) uten å miste noe av uføretrygden. For de som tjener opp til rundt 150 000 kroner (1,2 G) vil vi halvere det beløpet du i dag mister av uføretrygden.
Arbeidsreform for unge på ytelser
Det står altfor mange unge helt utenfor arbeid eller utdanning, og andelen øker under Støre-regjeringen. Den eneste måten å få inntektssikring på hos NAV i dag, er gjennom en helserelatert ytelse, altså at du er syk. For mange resulterer dette dessverre i varig uføretrygd i ung alder. Vi kan ikke gi opp unge mennesker som kan jobbe.
Vi vil ha en større reform av ytelsene våre. Første steg er etableringen av en arbeidsrettet ytelse for unge. Der skal unge som faller utenfor jobb og skole få inntektssikring uten spørsmål om diagnoser og sykdomsgrad, men med spørsmål om hva de kan bidra med. Den arbeidsrettede ytelsen skal sikre tett oppfølging, gi aktiviteter som gir arbeidserfaring og kompetanse, og stille krav til unge som er i ferd med å falle utenfor.
Slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet
Et seriøst arbeidsliv er en forutsetning for lønnsomme bedrifter, trygge jobber og finansieringen av vår felles velferd. Arbeidskriminalitet bryter ned grunnmuren i velferdssamfunnet, svekker konkurransekraften blant seriøse norske virksomheter og undergraver rettighetene til arbeidstakerne. Høyre styrker derfor Arbeidstilsynet slik at de kan gjennomføre flere tilsyn, være mer til stede og ta flere lovbrytere. Vi øker også tilskuddet til Fair Play Bygg for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten som er særlig utbredt i bygg- og anleggsbransjen.
Ingen skal gå ut på dato
Vi må sørge for at ingen går ut på dato i arbeidslivet fordi de ikke får oppdatert kompetansen sin. Derfor vil vi bruke mer penger på fleksible utdanningsprogrammer rettet mot voksne, som bransjeprogrammene.
Kultur og frivillighet
Vi vil ha et fritt og levende kulturliv gjennom både offentlig finansiering og private bidrag. Vi fortsetter å redusere byråkratiet i kultursektoren.
Offentlig privat samarbeid
Samarbeid mellom offentlig og privat styrker tilbudet og rammevilkårene for kulturen, idretten og frivilligheten. Vi fortsetter jobben vi startet i regjering med å styrke private bidrag gjennom skattefradrag for gaver til frivilligheten. Vi vil gjeninnføre, styrke og utvide ordningen Kultur som næring.
Kultur
Vi foreslår å bevilge 5 millioner kroner til Henie Onstad Kunstsenter. Bærum må kutte kraftig i sin støtte fordi Støre-regjeringens nye inntektssystem rammer hardt. Vi vil også øke støtten til Bergen Nasjonale Opera med 5 millioner kroner og Østfold Opera med 2,5 millioner kroner. Samtidig vil vi støtte Kloden teater i Groruddalen
med 3 millioner kroner for å sikre at tilbudet deres for barn og unge kan fortsette. Vi vil også støtte Nitja senter for samtidskunst med 1 million kroner.
Frivillighet
Frivilligheten er bærebjelken i små og store lokalsamfunn. Derfor øker vi grunnfinansieringen til LNU, Ungdom og Fritid og Unge funksjonshemmede. Vi vil også gi Prosperastiftelsen 1 million kroner. Dette er et nettverk av konsulenter som jobber frivillig for ideelle organisasjoner på kveldstid. Samtidig vi vil også øke støtten til Mannsforum for at gutter, menn og fedre skal ha en tydelig stemme i
likestillingsdebatten. Høyre vil styrke Matsentralen Norge for å støtte deres arbeid. Vi gir mer penger til dataspill og e-sport, som er en fantastisk fritidsinteresse og en spennende konkurransesport.
Bistand
Norsk bistand skal brukes der vi får mest ut av pengene. Vi prioriterer
utdanning, menneskerettigheter og FN.
Alle barn har rett til utdanning. Likevel er det mer enn 250 millioner barn i verden som ikke går på skole. Mange av dem er jenter, mange av dem lever i ekstrem fattigdom og mange av dem er på flukt fra krig og konflikt. Støre-regjeringen har mer enn halvert støtten til utdanning i fattige land siden de kom til makten.
Investering i utdanning er en investering i utvikling – ikke bare for det enkelte barnet, men for samfunnet som helhet. Vi gir 150 millioner kroner mer til jenters utdanning.
Menneskerettigheter og internasjonalt samarbeid er under press. FN fremmer fred, menneskerettigheter og utvikling. Derfor styrker Høyre finansieringen av FN og reverserer regjeringens kutt til menneskerettighetsarbeid.
Norge kan ikke gjøre alt. Høyre reduserer bistand til enkeltland og til småskala landbruk for å finansiere andre satsinger.
Landbruk
Vi vil sikre et bærekraftig og grønnere landbruk med lavere klimagassutslipp, mer mangfold og mer innovasjon.
Fremover må vi øke verdiskapingen og la den enkelte bonde få mulighet til å tenke nytt og prøve seg på satsinger som ikke passer inn i dagens landbrukspolitikk.
Mens samfunnet vårt har utviklet seg, har landbrukspolitikken og ordningene ligget fast i mange tiår. Overføringene har økt betydelig uten at det har gjort den norske bonden bedre stilt økonomisk, mer innovativ eller mer fornøyd med egen arbeidshverdag.
Mens samfunnet vårt har utviklet seg, har landbrukspolitikken og ordningene ligget fast i mange tiår. Overføringene har økt betydelig uten at det har gjort den norske bonden bedre stilt økonomisk, mer innovativ eller mer fornøyd med egen arbeidshverdag.
Lavere skatt
Høyre vil gi folk og bedrifter lavere skatt og bedre økonomi. Det gir mer frihet, bedre velferd og en tryggere fremtid.
Lavere skatt på inntekt
Høyre ønsker å senke inntektsskatten for alle, men i dyrtid har vi prioritert lave og mer moderate inntekter først. Høyres budsjett vil gi en vanlig familie rundt 7000 kroner i skattelette. Personer med inntekt mellom 100.000 og 200.000 kroner får i snitt 6200 kroner i lavere skatt. Personer med inntekt mellom 450.000 og 800.000 kroner får i snitt 3600 kroner i lavere skatt.
Vi hever frikortgrensen, slik at du først betaler skatt av lønn når du tjener over 150.000 kroner. Vi reduserer trinnskatten ved å fjerne trinn 1 og heve innslagspunktet for trinn 2 til 343.375 kroner. Innslagspunktet for trinn 4 settes ned til 842 400 kroner, slik at inntekter over 940.000 kroner ikke får lavere inntektsskatt nå.
Vi gjør boligsparing for ungdom (BSU) mer attraktivt ved å gi 1000 kroner i skattelette på de første 10.000 kronene spart hvert år. Høyre vil også gjennomføre et forsøk med jobbfradrag for unge for å få flere i arbeid. Fagforeningsfradraget opprettholdes på nivået fradraget hadde under Solberg-regjeringen, og pengene som frigjøres prioriteres heller til skattelette for alle.
Lavere skatt for næringslivet
Høyre kutter formuesskatten på arbeidende kapital ved å innføre 50 prosent verdsettelsesrabatt for aksjer og driftsmidler. Satsen i havbruksskatten
settes til 15 prosent, og bunnfradraget avvikles. Videre går Høyre mot regjeringens innstramming i utflyttingsskatten.
Grønt skatteskifte
Vi trapper opp CO2-avgiftene på mineralske produkter 20 prosent mer enn regjeringens forslag. Disse pengene tilbakeføres til folk og næringsliv gjennom lavere skatt. Vi kompenserer dessuten bilistene for økte drivstoffkostnader ved å senke trafikkforsikringsavgiften. Bilistene får tilbake avgiftsøkningen på et vanlig årsforbruk av drivstoff neste gang de betaler denne avgiften.
Fritak i svovelavgift for kull, koks og utslipp fra raffineringsanlegg avvikles. CO2-avgiften på petroleumsvirksomheten økes moderat, slik at karbonprisen i 2025 blir om lag på samme nivå som i 2023.
For å fremme sirkulær økonomi, vil Høyre øke grensen for skattefritt utleie av ting fra eget hjem til 20.000 kroner.
Vi innfører også en avgift på klimagassutslipp fra mineralgjødsel, i tråd med forslaget fra Torvik-utvalget. Vi avvikler fritaket for miljøavgift på engangsemballasje for melk og kakaoprodukter. Også landbruket må betale for sine utslipp og omstille seg.
Innsparinger og inntektsøkninger
For å løse de store utfordringene, må vi prioritere det viktigste først.
En ansvarlig offentlig pengebruk er avgjørende for å opprettholde verdiskaping og velferd over tid. Innsparingene våre vrir pengebruken fra varige driftsutgifter over til vekstfremmende skattelettelser.
Videreføre ABE-reformen
Staten må drive mer effektivt, akkurat som næringslivet må gjøre hele tiden. Vi viderefører avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE), der statlige virksomheter effektiviserer en halv prosent av driftsutgiftene. Det frigjør 1,52 milliarder kroner til økt velferd og skattelettelser. Dette kan gjøres uten at det går utover aktivitetsnivået, fordi også offentlig sektor har produktivitetsvekst. Forsvaret får tilbakeført hele effektiviseringsgevinsten. Politi og sykehusene får økninger som langt overgår effektiviseringskravet i ABE-reformen.
Omprioriteringer
Flere av de største inndekningene er omprioriteringer for å bruke pengene bedre. Høyre beholder gratis barnehage i tiltakssonen, men vi viderefører ikke reduksjonen i makspris på barnehage som ble innført i 2024. I stedet øker vi barnetrygden for barn under 6 år og gir skattelette på folks inntekt. Vi omprioriterer Enova-midler til et punktutslippsprogram som skal gi store utslippskutt. Tilskudd per skolebygg omprioriteres til frie midler for kommunene, slik at kommunene står fritt til å bruke midlene til å løse utfordringene de står overfor.
Andre inndekninger
Vårt budsjettalternativ inneholder flere store og små inndekninger. Vi avvikler blant annet bygdevekstavtaler, redusert egenandel hos tannleger for aldersgruppen 21 til 24 år og ordningen med subsidierte lån til grønne industriprosjekter. Vi foreslår å selge Bankplassen 4 til anslått markedspris på 514 millioner kroner og avvikler den lite brukte driftskredittordningen til Bane NOR.
Last ned Høyres alternative statsbudsjett for 2025
Høyre prioriterer å la folk og bedrifter beholde mer av egne penger, få ned helsekøene, bekjempe kriminaliteten og ta tryggheten tilbake.