Arkivert artikkel

Slik skal vi få flere unge i aktivitet

Arbeid- og sosialminister Anniken Hauglie lover mer penger for å få unge mennesker ut av Nav.

Arbeid- og sosialminister Anniken Hauglie lover mer penger for å få unge mennesker ut av Nav. Foto: Scanpix

– Til tross for at pilene peker riktig vei, tar vi ikke foten av gasspedalen. For å gi enda flere unge muligheten til å komme seg inn i arbeidslivet, bruker vi derfor mer penger på de unge neste år, sier hun til Dagbladet.

Fra nyttår i år innførte regjeringen en egen ungdomsinnsats i Nav, for Sør- og Vestlandet. Fra 1. Januar 2018 vil den gjelde for hele landet.

Menn 18 til 29 år

Det betyr at de under 30 år skal slippe å vente lenger enn åtte uker hos Nav på tilbud i form av utdanning, jobb eller annen hensiktsmessig aktivitet. Utfordringen er per i dag størst for unge menn.

– Derfor er det ekstra viktig med tett oppfølging av de unge mennene. Vi må unngå at det vokser frem en egen underklasse av unge menn, slik vi ser det i flere andre land, sier Hauglie.

Aktivitetsplikt

I tillegg har regjeringen innført aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere over hele landet, og fraværsgrensen i videregående skole. Tilbakemeldingene så langt tyder på at begge tiltakene er en stor suksess.

Aktivitetsplikten betyr at NAV nå stiller krav om at ungdommen som går på sosialhjelp, må jobbe for trygden.

– Ungdom jeg snakker med sier at aktivitetsplikten har gitt dem nye muligheter til å komme vekk fra en passiv tilværelse, og over i arbeid og aktivitet. Det er bra både for den enkelte, og for samfunnet, sier Hauglie, før hun tilføyer:

Fraværsgrensen

– Og fraværsgrensen i videregående skole bidrar til å holde ungdommen på skolen, og til at rekordmange fullfører skoleløpet. Det er viktig, fordi det er i skolen slaget står. Klarer vi å få flere til å fullføre og bestå videregående, havner færre ungdommer på mitt bord.

Hun frykter at en eventuell ny rødgrønn regjering vil skrote de ordningene vi ser fungerer.

– Ap og SV var mot aktivitetsplikten, og de er uklare om fraværsgrensen, sier hun til Dagbladet.

Antallet unge som hverken er i jobb eller utdanning (NEET) økte fra 47 000 i 2008 til 70 000 i 2013, altså under den forrige regjeringen. Under vår regjering har det vært en liten økning, og antallet var 73 000 i 2016.

Høyres tiltak

– Regjeringens politikk har bidratt til denne gunstige utviklingen de siste årene. Bl.a. har flere økninger i lærlingtilskuddet bidratt til at arbeidsgiverne har stilt flere lærlingplasser til disposisjon, sier Hauglie til Dagbladet.

Andre tiltak fra Høyre for å hjelpe de som allerede har falt utenfor eller er i ferd med å falle utenfor er:

1. Beholde adgangen til midlertidig ansettelser som gir i flere ungdommer et bein innenfor arbeidslivet.
2. Øke bruken av midlertidig lønnstilskudd.
3. Høyre vil innføre Jobbresept over hele landet.

Les mer om vår arbeid- og sosialpolitikk her.
Les gjerne partiprogrammet vårt her.

Les gjerne 10 gode grunner til å stemme Høyre