Arkivert artikkel

11 tiltak i kampen mot arbeidslivskriminalitet

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie tar opp kampen mot arbeidskriminalitet, hvor grov utnytting av arbeidskraft rammer enkeltpersoner og unndrar mer enn 100 milliarder skattekroner i året.

Arbeidsminister Anniken Hauglie og Høyre tar opp kampen mot arbeidskriminalitet. Foto: Scanpix

– Arbeidskriminalitet er et stort og alvorlig samfunnsproblem. Det er vanskelig å si hvor stor del av isfjellet vi ser. I Sverige har man anslått skatte – gapet til omlag 133 milliarder. Vi antar at det ligger på samme nivå i Norge. Det betyr at vi mister milliarder av skattekroner som kunne vært brukt på velferd. Jo flere som unndrar seg spleiselaget, jo større er risikoen for at tilliten og skattemoralen brytes ned, sier Hauglie til Dagbladet.

Arbeidstilsynet får ny nettportal

Dette er spesielt et stort problem for de ansatte som verken får lønnen eller rettighetene de skal ha.

– Det er bare fantasien som begrenser hva ansatte utsettes for. Jeg hørte om et tilfelle der folk fikk lønna si i røyk. Det er også viktig for de seriøse bedriftene, som kan bli utkonkurrert av de useriøse, sier arbeidsministeren.

Arbeidstilsynet åpner nå en ny nettportal, hvor det blir enklere å for folk å velge lovlig arbeidskraft når de for eksempel skal hyre håndverkere eller vaskehjelp.

– Her kan du selv sjekke om renholdsbedriften er godkjent og seriøs.Som privatperson har du ansvar for at de som vasker eller maler taket, er seriøse. Jeg var med på tilsyn i Bergen, og så en oppussing av bolig. Det var forstemmende og utrolig å se hva folk slipper inn i huset sitt. Der var det selskaper som var registrert uten ansatte. Hvis man velger å bruke aktører som er helt useriøse, løper man en stor risiko, sier Hauglie til Dagbladet.

11 tiltak i kampen mot arbeidslivskriminalitet

Anniken Hauglie har laget en tiltaksplan med 11 punkter i kampen mot useriøsitet og arbeidslivskriminalitet:

  1. Jeg gir nå Arbeidstilsynet muligheten til å bøtelegge bedrifter som ikke sørger for at arbeidstakerne har HMS-kort.
  2. Det blir enklere for forbrukerne å velge “hvitt” når de kjøper tjenester. Vi lanserer en ny nettportal. Her kan du selv sjekke om renholdsbedriften er godkjent og seriøs. Du vil også gjennom en egen nettside få mulighet til å sjekke om din håndverker følger lover og regler.
  3. Vi skal ha flere uanmeldte kontroller og mer samordnede tilsyn mellom Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten, NAV og andre relevante myndigheter.
  4. Strengere straffer og høyere bøter for de som bryter lover og regler. Bedrifter som driver ulovlig skal legges ned.
  5. Det skal bli lettere for kontrolletatene å dele informasjon om de kriminelle. For eksempel mellom politiet og NAV.
  6. For å unngå at utenlandske kriminelle slipper unna skal det bli et tettere samarbeid over grensene.
  7. For å begrense bruken av innleie og sikre arbeidstakerne forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår har jeg sendt en rekke forslag til endringer på høring.
  8. For å hindre misbruk av ID-dokumenter innfører vi blant annet nye ID-kort. Ved å fornye folkeregisteret styrker vi arbeidet med riktig registrering av foretak og personer i offentlige registre.
  9. For å sikre at utenlandske arbeidstakere får god informasjon om sine rettigheter og plikter har vi opprettet flere servicesentre.
  10. Det offentlige skal gå foran. Fra 1. januar 2017 er regelverket for offentlige anskaffelser strammet inn ved at det nå stilles strengere krav til bestillere og leverandører. Vi har allerede regler som stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Nå styrkes innsatsen for at reglene blir etterlevd.
  11. Allmenngjøring av tariffavtaler i bransjer der de ansvarlige partene mener det er nødvendig. Dette har også styrket Arbeidstilsynets sanksjons- og tilsynsmuligheter.

Les gjerne mer om Høyres arbeidslivspolitikk

Les gjerne: Skjerpet kamp mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping

Les gjerne: Kraftsamling mot organisert kriminalitet