Bistand til utdanning virker
Høyre i regjering har bidratt til at bistand til utdanning har blitt doblet siden 2013. Her kan du lese hvorfor det har vært viktig.
263 millioner barn og unge går ikke på skole. Dette har store sosiale, økonomiske og sikkerhetspolitiske konsekvenser for de landene som ligger etter, men også for resten av verdenssamfunnet. Derfor har Norge satset på bistand til utdanning, sier utenriksminister Børge Brende.
Norge har trappet kraftig opp bistanden til utdanning. En ny rapport fra Norad viser resultatene av satsingen fra 2013 til 2016.
Doblet bistand
– Utdanning er helt avgjørende for å skape utvikling og bekjempe fattigdom. Vi har nådd målet om å doble bistanden, fra 1,7 til 3,4 milliarder kroner, til utdanning i denne stortingsperioden. Jeg er veldig fornøyd med de resultatene vi nå kan vise til. Dette viser at satsningen fungerer, sier utenriksminister Børge Brende til regjeringen.no.
Rapporten viser at norsk utdanningsbistand i 2013-2016 bidro til at:
- Over 3,1 millioner jenter og gutter fikk støtte til skolegang hvert år, hvorav 1,6 millioner barn befant seg i sårbare og konfliktrammede områder
- 11 millioner elever fikk læremateriell, og over 8,5 millioner skolebøker ble delt ut
- 140 000 lærere fikk opplæring
- Flere enn 5 400 klasserom ble bygget eller oppgradert i sårbare og konfliktrammede område
Sikre utdanning til de mest sårbare
Om lag 37 millioner barn i skolealder får ikke undervisning på grunn av krise og konflikt. Norsk humanitær bistand til utdanning i kriser økte fra 67 millioner kroner i 2013 til 474 millioner kroner i 2016.
– Barn og unge som mister hele eller deler av sin utdanning som følge av krig og konflikt er et enormt problem. Vi har derfor styrket innsatsen for å sikre utdanning til de mest sårbare, spesielt jenter, sier Brende.
– Norge har tatt internasjonalt lederskap for å løfte utdanning på den globale dagsorden. Det er viktig at trykket på utdanning opprettholdes. Da G20-lederne møttes i Hamburg i juli i år, kom finansiering av utdanning for første gang med i sluttdokumentet, noe Norge bidro til, sier Brende.