Arkivert artikkel

Høyre vil ha jobbresept over hele landet

I statsbudsjettet for neste år foreslår regjeringen å øke overføringene NAV selv disponerer med 100 millioner kroner for å styrke innsatsen på arbeid og psykisk helse.

Jobb på “blå resept” skal bidra til økt arbeidsinnkludering av personer med nedsatt arbeidsevne og psykiske helseproblemer

Arbeidsminister Anniken Hauglie besøkte onsdag Hadeland for å se og høre om hvordan IPS-prosjektet fungerer i praksis. Med seg hadde hun en gladnyhet fra det kommende statsbudsjettet.

– Vi vet at IPS (individuell jobbstøtte) er en metode som fungerer for å få mennesker med psykiske helseutfordringer ut i jobb. Når vi ser at slike metoder fungerer, ønsker vi at NAV skal få større muligheter til å ta dem i bruk, sier arbeidsministeren.

Forslaget innebærer blant annet en styrking av IPS som skal bidra til økt arbeidsinnkludering av personer med nedsatt arbeidsevne og psykiske helseproblemer med behov for arbeidsrettet bistand.

Jobb på “blå resept”
– Vi vet at det er stadig flere som havner på helserelaterte ytelser, og som jobb egentlig hadde vært den beste medisinen for. Høyre har kalt dette “jobbresept”, og i programmet vårt for neste periode har vi skrevet at vi vil at dette skal tas i bruk i hele landet. Nå er vi allerede et godt stykke på vei, smiler Hauglie.

– Vi ønsker ikke å detaljstyre, men vi vil si til NAV at dette er en metode som gir gode resultater, og som vi ønsker at skal tas mer i bruk, avslutter Hauglie.

Om IPS
Metoden ”Indivdual Placement and Support” (IPS) er basert på at personer med psykiske helseproblemer kommer seg raskest mulig ut i arbeid med bistand fra en jobbspesialist, og får psykisk behandling parallelt med bistanden knyttet til arbeid. Metoden legger vekt på arbeid tidlig i utrednings- og behandlingsprosessen. Psykisk behandling skal være en integrert del av oppfølgingen til ordinært arbeid og i oppfølgingen knyttet til jobbfastholdelse. Evalueringen viser at IPS har en statistisk sikker effekt på overgang til arbeid.

I 2012 ble det igangsatt systematisk pilotutprøving i Norge. Målet med utprøvingen var å utvikle kunnskap om dette tiltaket bidrar til økt arbeidsinkludering for personer med moderate/alvorlige psykiske helseproblemer og om metoden har effekt under norske forhold.

Evalueringen viser at IPS har en statistisk sikker effekt på overgang til arbeid.

Les mer om Høyres arbeids- og sosialpolitikk