Arkivert artikkel

Norge leder an i kampen mot doping

Stortingsrepresentanter fra de fire regjeringspartiene fremmer forslag om å skjerpe kampen mot doping i idretten.

– Det ska ikke lønne seg å profittere på doping i idretten, sier stortingsrepresentant for Høyre, Peter Christian Frølich.

Forslaget som er fremmet av Tage Pettersen (H), Kristin Ørmen Johnsen (H), Linda Hofstad Helleland (H), Silje Hjemdal (FrP), Morten Wold (FrP), Grunde Almeland (V) og Jorunn Lossius Gleditsch (KrF) innebærer en markant opptrapping i kampen mot doping.

For å bevare idrettens legitimitet og tillit i befolkningen er praktisering av prinsipper om godt styresett avgjørende. Svake demokratiske strukturer og kontrollmekanismer øker sårbarheten for korrupsjon og vanstyre, og undergraver troverdigheten til internasjonale idrettsorganisasjoner.

– Norge har alle forutsetninger for å ta et internasjonalt lederansvar og bidra til at praktiseringen av grunnleggende prinsipper som menneskerettigheter, rettsstatsprinsipper og demokratiendringer i internasjonal idrett legges til grunn. Vi foreslår at det bør utredes om kriterier til statlig støtte må på plass før det skal gjennomføres internasjonale idrettsarrangement i Norge som krever direkte eller indirekte statlige overføringer. Slike krav bør være knyttet til organisasjonens praksis av godt styresett, demokratiske verder, utøveres rettssikkerhet, likestilling og et uavhengig antidoping arbeid, sier Tage Pettersen (H), en av representantene bak forslaget og president i Norges Ishockeyforbund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tage Pettersen. Foto.
Stortingsrepresentant og president i Norges Ishockeyforbund, Tage Pettersen. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Idrettsprestasjoner er «big business»

Representantene fra regjeringspartiene foreslår og at man skal kunne straffeforfølge de som tjener penger på idrettsprestasjoner som følge av doping. Internasjonal toppidrett er blitt milliardindustri. Idrettsutøvere og store idrettsprestasjoner er «big business». I tillegg til utøverne selv kan for eksempel støttepersonell, særforbund, klubber og sponsorer tjene store penger på idrett.

– Det skal ikke lønne seg å profittere på doping i idretten. Dette er alvorlig økonomisk kriminalitet som vi nå skal slå hardt ned på, sier Peter Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre, og som sitter i justiskomiteen hvor forslaget skal behandles.

Minihøring på Stortinget

I forbindelse med forslaget vil det bli avholdt en minihøring på Stortinget torsdag 28. mars hvor den anerkjente dopingjegeren Hajo Seppelt i samtale med VGs Leif Welhaven vil diskutere doping i idretten og utfordringer vi står overfor i dag. Flere aktører vil være til stede for å uttale seg om forslaget, blant annet president i Norges Skiforbund, Erik Røste, spesialrådgiver Rune Andersen fra Antidoping Norge og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad.

– Norge skal ta en ledende rolle i kampen mot doping, og vi håper dette forslaget bidrar til at andre land følger etter, avslutter Frølich.